Maailman suurimmat pankit sitoutuvat tukemaan ydinvoiman lisärakentamista hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi

Maailman suurimmat pankit, kuten Bank of America, Citi ja Goldman Sachs, ovat ilmaisseet halukkuutensa tukea ydinvoiman lisärakentamista hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi. Myös teknologiayritykset, kuten Microsoft, ovat osoittaneet kiinnostusta ydinvoimainvestointeihin samasta syystä.

Maailman suurimmat pankit sitoutuvat tukemaan ydinvoiman lisärakentamista hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi
KUVA: Markus Distelrath 

Maailman suurimmat pankit ja rahoituslaitokset, yhteensä neljätoista, ovat sitoutumassa lisäämään tukeaan ydinvoimalle, kertoo Financial Times. Tavoitteena on vauhdittaa uusien ydinvoimahankkeiden rahoitusta.

Näihin instituutioihin kuuluvat muun muassa Bank of America, Barclays, PNP Paribas, Citi, Morgan Stanley ja Goldman Sachs. Pankit kertoivat tukevansa COP28-konferenssin tavoitetta kolminkertaistaa globaali ydinvoimakapasiteetti vuoteen 2050 mennessä. Rahoituslaitokset ilmoittivat asiasta maanantaina yhdessä valkoisen talon ilmastoneuvonantaja John Podestan kanssa New Yorkissa järjestetyssä tilaisuudessa.

Taustalla pankkien sitoumuksessa kerrotaan olevan sekä hiilineutraaliustavoiteet että tekoälybuumin aiheuttama sähköntarpeen kasvu. Suurten pankkien ulostulo on merkittävä asia, sillä uusien ydinvoimalahankkeiden rahoitus on hyvin kallista. Ydinvoiman yleinen hyväksyntä on viime vuosina kasvanut selvästi.

Teknologiajätit, kuten Microsoft, Google ja Amazon, ovat kasvattaneet sähkönkulutustaan laajentamalla datakeskuksiaan. Ne ovat osoittaneet kiinnostusta ydinvoimaa kohtaan yhteistyökumppanina hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Viime viikolla Constellation Energy ilmoitti Pennsylvaniassa sijaitsevan Three Mile Island -ydinvoimalan ykkösyksikön avaamisesta uudelleen. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Microsoft solmi yhtiön kanssa sähkönostosopimuksen. Sopimuksen mukaan Microsoft ostaa energiaa voimalasta osana tavoitettaan tuottaa datakeskustensa käyttämä energia hiilineutraalisti.

Lue lisää