Suomi sai EU:lta 450 miljoonaa turvetuotannon alasajoon, mutta laajentaa toimintaansa Ruotsiin - mielenilmaus eduskuntatalolla

Elokapina ja Återställ Våtmarker järjestivät mielenilmauksen kritisoidakseen valtion omistaman Neovan toimia Ruotsissa. "On vastenmielistä, että Suomi sai EU:lta 450 miljoonaa turvetuotannon alasajoon, mutta samalla se laajentaa toimintaansa Ruotsiin", sanoo Återställ Våtmarkerin edustaja.

Suomi sai EU:lta 450 miljoonaa turvetuotannon alasajoon, mutta laajentaa toimintaansa Ruotsiin - mielenilmaus eduskuntatalolla
KUVA: Elokapina

Ilmastoliike Elokapina ja ruotsalainen Återställ Våtmarker järjestivät tänään mielenosoituksen, jossa kritisoivat Suomen valtion omistaman Neovan (entinen Vapo) toimintaa Ruotsissa. Tempauksella järjestäjät halusivat kiinnittää huomiota Ruotsissa toimiviin ilmastotuhoa aiheuttaviin turvekaivoksiin, joita Neova ylläpitää. Kymmenkunta mielenosoittajaa suihkutti eduskuntatalon pylväät verenpunaisella vesiliukoisella maalilla vaatiakseen poliittisia toimia.

Suomalainen Neova vastaa jopa 71 %:sta Ruotsin turvetuotannosta. Vaikka Ruotsin hallitus on budjetoinut 350 miljoonaa kruunua soiden ennallistamiseen, uusia turvetuotantolupia on myönnetty 89 kappaletta. Suomi on päättänyt puolittaa turpeen käytön vuoteen 2030 mennessä, mutta Neova jatkaa turpeen kaivamista Ruotsissa energiaksi ja kasvualustoiksi. Suomen turveteollisuus saa myös valtion tukia sekä suorina maksuina että veronalennuksina vuoteen 2029 saakka.

Turve muodostuu soilla tuhansien vuosien aikana. Turve varastoi valtavia määriä hiiltä, joka vapautuu kaivettaessa. Riippumatta siitä, poltetaanko turve, käytetäänkö sitä viljelyyn tai eläinten kuivikkeeksi, turve aiheuttaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin öljy, kivihiili ja kaasu yhteensä.

Maaperästämme vain 3 % koostuu soista, mutta alueet varastoivat enemmän hiiltä kuin kaikki maailman metsät yhteensä. Jos menetämme nämä suot, ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa 75 % nykyisestä tasosta, järjestöjen tiedotteessa kerrotaan.

"On vastenmielistä, että Suomen valtio sai EU:lta 450 miljoonaa euroa turvetuotannon alasajoon, mutta samalla se laajentaa toimintaansa Ruotsiin. Neova avaa uusia turvetuotantopaikkoja Ruotsissa ilmastokatastrofeista piittaamatta. Olemme saaneet tarpeeksemme kaksinaismoralismista ja siitä, että poliitikot leikkivät hengellämme", sanoo Helen Wahlgren, Återställ Våtmarkerin tiedottaja.

"He leikkivät elämällämme ja tulevaisuudellamme vain pitääkseen bisneksensä pyörimässä. Se on vastenmielistä ja tuhoisaa. Aiomme jatkaa toimintaa ja vastarintaa ilmastoromahduksen vaatimassa määrin. Emme anna hallitusten ja suuryritysten tappaa meitä. Turvetuotanto on Ruotsin vastine Saksan hiilikaivoksille", sanoo Lior, tiedottaja paikan päällä.

"Turveala on yksi niistä ympäristölle haitallisista toimialoista, joita Suomen valtio tukee avokätisesti. Emme voi liiaksi korostaa, kuinka vaarallista on jatkaa kestämättömän tuotannon tekohengittämistä, mutta juuri tätä hallituksemme nyt tekee verorahoillamme. Nostamalla esiin valtion omistaman Neovan turvetuotantoa Ruotsissa paljastamme hirvittävän tosiasian: valtio on syvästi kiihdyttämässä kriisiä, jonka arvioidaan tappavan miljardeja jo tämän vuosisadan aikana. Tämä ei voi jatkua. Siksi toimimme näyttävällä tavalla, joka ei jää huomaamatta", painottaa Elokapinan Valpuri Nykänen.

Neovan toimintaa on kritisoitu runsaasti Ruotsissa, mutta Suomessa asia ei ole ennen tätä tempausta ylittänyt uutiskynnystä.

Lue lisää