Makkula: Suomen Yrittäjät sai muutoksia YEL-esitykseen

Vastineessaan Verdessä julkaistuun artikkeliin "Mikroyrittäjät kokosivat voimansa – Suomen Yrittäjät tuotti pettymyksen" Suomen Yrittäjien Janne Makkula kertoo järjestön vaikuttaneen yel-muutokseen, ja toteaa eduskunnan tekemien muutosten olleen järjestön lausunnon mukaisia.

26.4.2023 | Talous

Kuva: Unsplash

Verde kirjoitti 26.4.2023 yrittäjien eläkelain (yel) muutoksista. Tekstissä oli virheitä Suomen Yrittäjien roolista asiasta.

Toisin kun jutussa väitetään, Suomen Yrittäjät vaikutti aktiivisesti esitettyyn yel-muutokseen koko sen noin vuoden kestäneen valmistelun ajan. Ensiksi ministeriön epävirallisessa työssä, ja viimeksi sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti hallituksen esitykseen muutoksia, jotka tulivat valiokunnassa ja eduskunnan täysistunnoissa osaksi hyväksyttyä lakia. Eduskunnan tekemät muutokset yrittäjien eläkelakiin olivat siis Suomen Yrittäjien lausunnon mukaisia.

Nämä Yrittäjän eläkelakiin tehdyt varsin maltilliset muutokset paransivat yrittäjien tilannetta aiempaan sääntelyyn nähden. Yrittäjille olisi ollut vahingollista, jos esitys olisi kumottu, kuten YEL-adressissa vaadittiin.

Suomen Yrittäjät on esittänyt myös laajempaa yrittäjän eläkelain (yel) kehittämistä. Suomen Yrittäjien esityksestä asiaa edellytti lopulta myös eduskunta hallitukselta viime syksynä. Toivomme, että seuraava hallitus tarttuisi rohkeasti ja avoimesti tähän yrittäjille aivan keskeisen lainsäädännön kokonaisvaltaiseen uudistamiseen.

Yrittäjät on pienten ja keskisuurten yritysten etuja ajava, kaikkia yrittäjiä palveleva järjestö, jossa on jo 115 000 jäsentä. Edustamme valtaosaksi alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä, joita pk-yrityskentästä on 93 prosenttia. Toimintamme nimenomaisesti perustuu yksin- ja pienyrittäjien edustamiseen toisin kuin jutussa väitetään. Jäsenistöstämme puolet on yksinyrittäjiä.

Janne Makkula, johtaja, Suomen Yrittäjät


Alkuperäisessä jutussa kerrotaan, miten haastateltu ja hänen yhteistyökumppaninsa kokevat Suomen Yrittäjien toiminnan tai eläkeuudistuksen sisällön. Järjestö voi olla näiden jäsentensä tai muiden yrittäjien kanssa eri mieltä, mutta heidän kokemuksiaan se ei voi kiistää.

Toimitus

26.4.2023 17:09

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon