Kokoomus on pettänyt lupaukset opiskelijoille

Opiskelijat leikkauksia vastaan -ryhmä vaatii opiskelijoihin kohdistuvien leikkaussuunnitelmien perumista ja tukea kansainvälisille opiskelijoille. Yliopiston päärakennuksen valtauksen järjestänyt ryhmä saa täyden tuen Vihreiltä nuorilta. ”Kokoomus lupasi, ettei opiskelijoilta leikata”, muistuttaa Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Jami Haavisto.

19.9.2023 | Yhteiskunta

Yliopiston päärakennuksen valtaus on sujunut rauhallisesti. Kuva: Veijo Åberg

Opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston päärakennuksen samaan aikaan kun hallituksen paripäiväiseksi kaavailtu budjettiriihi alkoi.  Eväillä ja yöpymistarvikkeilla ja myös tenttikirjoilla varustautuneet mielenosoittajat lähettävät viestiä budjettineuvotteluihin: opiskelijoiden asumistuesta ei saa leikata, opintotuen indeksiä ei saa jäädyttää, lukukausimaksuja ei saisi periä keneltäkään ja opiskelijoiden mielenterveyspalveluja on parannettava.

Valtauksen takana ei ole mikään poliittinen taho, mutta Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton toinen puheenjohtaja Jami Haavisto jakaa yliopiston valtaajien huolet.

 ”Ei tule yllätyksenä kenellekään, että opiskelijat ovat turhautuneet Orpon hallituksen politiikkaan.  Meillä vihreillä nuorilla riittää ymmärrystä ja tukea tälle.”

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Hallituksen leikkaustoimista valui eilen illalla julkisuuteen tieto, jonka mukaan suunnitellaan opintorahan jäädyttämistä neljäksi vuodeksi eli indeksikorotuksista luopumista. Näin opiskelijat jäisivät paitsi 2-300 euron vuosittaisesta tuesta, inflaatiovauhdista riippuen. Viimeksi opintorahaa korotettiin elokuun alussa 4,2 prosentilla. Itsenäisesti asuva, lapseton 18-vuotias opiskelija voi nyt saada 280 euroa kuukaudessa opiskelukuukausilta.

Jo aiemmin on kerrottu, että asumistuki Helsingissä pienenee yksinasuvalla opiskelijalle noin 70 euroa kuukaudessa

”Opintoraha on jo nykyisellään niin matala, että ostovoima sama kuin 1990-luvun synkimmän laman aikaan. Opintorahan indeksijäädytys tulisi muiden leikkausten – kuten opiskelijoiden asumistuen leikkausten – päälle. Sen lisäksi esimerkiksi opiskelun aloituspaikkoja ollaan lisäämässä ilman vastaavaa lisärahoitusta, mikä tosiasiallisesti leikkaisi laadusta.”

Haavisto ei peitä ärtymystään. Hän kritisoi myös aikuiskoulutustuen poistamista, joka vaikeuttaa alanvaihtajien asemaa ja tekee aikuisopiskelun lähes mahdottomaksi.

Jami Haavisto oli eduskuntavaaleissa ehdolla Vaasan vaalipiirissä, jossa ei ole vieläkään yhtään vihreää kansanedustajaa.

”Vaalikeskusteluissa viime keväänä oli usein kuulijoina nuoria, ja muistutin heitä siitä, miten lupauksia on aiemmin nielty ja petetty opiskelijoita ja nuoria. Silloin kokoomuslaiset yrittivät parhaansa mukaan toppuutella, että ei olla tekemässä uutta koulutuspetosta.”

“Eikö nyt yhtään hävetä? Johtuuko tämä välinpitämättömyydesta opiskelijoiden ongelmia kohtaan vai onko tämä vain härski ja törkeä sumutus?”

Haavisto nostaa tikun nokkaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon rinnalle Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leinon ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättisen.

”Nämä kolme kirjoittivat keväällä mustaa valkoisella yhteisessä kannanotossaan, että opiskelijoilta ei leikata. Eikö nyt yhtään hävetä? Johtuuko tämä välinpitämättömyydesta opiskelijoiden ongelmia kohtaan vai onko tämä vain härski ja törkeä sumutus?”

Haavisto on kuullut lähipiirissäään karusta tilannekuvasta. Nuoret palavat loppuun, suorittamisen paine on kova ja toimeentulotilanne tekee opiskelusta vaikeaa.

”Tämä osuu tosi lähelle, olen huolissani monista ystävistäni.”

Leikkausten lisäksi ongelmana ovat heikosti toimivat mielenterveyspalvelut, joita pitäisi kehittää tukemaan nuoria. Haaviston mielestä ongelmia oli jo ennen pandemiaa, mutta nyt tilanne muistuttaa jo mielenterveysepidemiaa.

”Noin kolmasosa korkeakouluopiskelijoista kärsii mielenterveyden oireilusta. Miten kansakunta pystyy vastaamaan huutavaan osaajapulaan, jos opiskelijat ja nuoret poltetaan loppuun jo ennen kuin he edes pääsevät työelämään kiinni?”

Leena Brandt

19.9.2023 16:19

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti