Naiset ovat ohittaneet Juhat pörssiyhtiöiden johdossa

Vuonna 2015 kohistiin siitä, että suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajissa on enemmän Juha-nimisiä kuin naisia. Kaisa Hernberg selvitti, mikä on tilanne nyt.

26.3.2024 | Tasa-arvo

Yhdeksän vuotta sitten kohistiin siitä, että Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden toimitusjohtajissa on enemmän Juha-nimisiä kuin naisia. Mikä onkaan tilanne nyt vuonna 2024? 

Pikainen selvitystyö kertoo, että Helsingin pörssiyhtiöiden diversiteetti on kasvanut huimasti. Naisia on toimitusjohtajina kymmenen, kun taas Juha-nimisiä vain viisi. Heikit ovat nousseet tasavertaiseen asemaan Juhien kanssa (heitäkin 5) ja Mikot kyttäävät kantapäillä (4). Seuraavina tulevat Artot, Esat, Mikat, Petrit, Pekat ja Timot (3 kutakin).

Naisia on nyt ennätysmäärä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina, mutta listattujen yhtiöiden määrä on myös kasvanut viime vuosina. Naisten osuus pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista on tällä hetkellä vain hieman yli seitsemän prosenttia. Vaikka Juhat on nyt ohitettu, parantamisen varaa olisi. 

Ilahduttavaa on, että diversiteetti on lisääntynyt paitsi naisten osalta myös siten, että muualta kuin Suomesta kotoisin olevia toimitusjohtajia on lukuisia – joskin nimistä päätellen pääosin muista Pohjoismaista ja Euroopasta. Joukosta löytyy kuitenkin yksi rodullistettu nainen.

Miksi tällä asialla on väliä? Suomi on todella pieni maa. Jos tämän pienen maan kyvykkäiden ihmisten joukosta valitaan yritysten johtajat liian kapeilla kriteereillä, saadaan tulokseksi todella pieni porukka. Jos tämä sama pieni porukka vaihtaa toimitusjohtajan paikkoja ristiin keskenään ja vielä istuu toistensa yhtiöiden hallituksissa, yritysten liiketoiminnan kehittämiseen on käytössä hyvin rajallinen määrä näkemystä ja osaamista. Sellainen ei tuota vahvaa kilpailukykyä. 

On tärkeää, että katsotaan niiden totuttujen raamien ja pienten piirien ulkopuolelle ja päästetään raikasta ilmaa huoneeseen.

Kaisa Hernberg
Kirjoittaja on liiketoiminnan vastuullisuuden asiantuntija ja yrittäjä

26.3.2024 11:15

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon