Orpon hallituksen vihamielisellä maahanmuuttopolitiikalla on jo konkreettisia vaikutuksia
TEKin ja Insinööriliiton kyselyn mukaan Suomi ei ole enää houkutteleva maa ulkomaisille huippuosaajille. Kansanedustaja Hanna Holopainen näkee yhteyden Orpon hallituksen ja kyselyn tulosten välillä, ja ihmettelee miksi kokoomus on ulkoistanut maahanmuuttopolitiikan linjaamisen perussuomalaisille.
TEKin ja Insinööriliiton kyselyn mukaan Suomi ei houkuttele ulkomaisia huippuosaajia. Jopa 90 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana. Vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen näkee selvän yhteyden Orpon hallituksen ja kyselyn tulosten välillä.
"Orpon hallituksen vihamielinen maahanmuuttopolitiikka alkaa näyttää konkreettisia seurauksiaan. Rasistista ja maahanmuuttovastaista kielenkäyttöä on normalisoitu ministeritasolla saakka. Se ei anna ulkomaalaisille osaajille kovin houkuttelevaa tai puoleensavetävää kuvaa Suomesta. Yhteiskunnallinen keskustelu, jossa maahanmuuttajista puhutaan avoimen kielteisesti, ei kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan", toteaa Holopainen.
TEK:in ja Insinööriliiton kyselytutkimuksessa on nähtävissä huolestuttavia tuloksia siitä, minkälaisena kansainväliset osaajat näkevät Suomen tällä hetkellä. Miehistä 41 prosenttia ja naisista 43 prosenttia ilmoitti kokeneensa syrjintää rekrytointitilanteissa, 89 prosenttia vastaajista pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana, ja vain noin puolet suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.
"Suomen talous on huonolla tolalla. Suomi ajaa nyt itse pois maasta ne ulkomaalaiset, joita kaikista eniten tarvitsisimme talouden vahvistumisen kannalta. Orpon hallituksen on turha puhua kansainvälisten osaajien houkuttelusta, kun vain puolet tänne jo asettuneista osaajista suosittelisi Suomea asuinpaikaksi ulkomaalaisille. Ankealla, maahanmuuttovastaisella ilmapiirillä on seurauksensa", sanoo Holopainen.
Syksyllä tiedossa olevat lakihankkeet eivät ainakaan tule helpottamaan tilannetta, sillä työperäiseen oleskelulupaan ollaan tekemässä tiukennuksia. Syksyllä on tulossa nyt lausuntokierroksella oleva kolmen kuukauden työttömyyssääntö.
"Jatkossa työntekijällä olisi kolme kuukautta aikaa löytää uusi työ, jos työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa työskentelevän työsuhde päättyy. Jos uutta työtä ei kolmen kuukauden sisällä löydy, maasta tulee poistua. Asiantuntijatehtävissä on kuitenkin ihan tavallista, että työn saaminen kestää pidempään, koska itse rekrytointiprosessitkin saattavat kestää pari kuukautta. Tämä Orpon hallituksen esitys tekee Suomesta vähemmän houkuttelevamman", sanoo Holopainen.
Kolmen kuukauden sääntöön on joitain poikkeuksia. Esimerkiksi yli kaksi vuotta Suomessa työskennelleillä ja erityisasiantuntijoilla on kolmen kuukauden sijaan kuusi kuukautta aikaa hankkia uusi työ. Orpon hallitus on antanut lukuisia maahanmuuttoa ja kotoutumista vaikeuttavia esityksiä.
"Ihmettelen sitä, että kaikesta kritiikistä huolimatta hallitus ei jousta suunnitelmistaan. Erityisesti hämmästyttää kokoomuksen passiivisuus asiassa. Tuntuu siltä, että he ovat ulkoistaneet kaiken hallituksen maahanmuuttopolitiikan linjaamisen perussuomalaisille. Suomella ei olisi varaa menettää osaajien veto- ja pitovoimaa tällä tavoin", toteaa Holopainen Verdelle.
Holopainen tukee Tekniikan Akateemisten ja Insinööriliiton ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi. Esimerkiksi hyvän englannin kielen taidon tulee riittää työn saamiseksi, suomen kielen opetusta tulee tarjota ja anonyymiä rekrytointia tulee edistää. Kielivaatimusten lieventäminen ja monimuotoisuuden parempi hyväksyminen ovat Holopaisen mukaan aivan keskeisessä asemassa, jotta Suomeen halutaan asettua.