Pääministeri Herpo ja valtiovarainministeri Jurra haastattelussa hallituksen rasisminvastaisesta kampanjasta – Näin kommentoivat ministerit viikko kampanjan avauksen jälkeen

Verdellä oli kunnia haastatella pääministeri Vilperi Herpoa ja valtiovarainministeri Reetta Jurraa viikko "Me puhumme teoin" -kampanjan lanseerauksen jälkeen.

Pääministeri Herpo ja valtiovarainministeri Jurra haastattelussa hallituksen rasisminvastaisesta kampanjasta – Näin kommentoivat ministerit viikko kampanjan avauksen jälkeen

Toimittaja: "Hyvää päivää, pääministeri Herpo ja ministeri Jurra. Kiitos, että otitte aikaa keskustellaksenne hallituksen uudesta rasisminvastaisesta kampanjasta 'Me puhumme teoin' viikko sen lanseerauksen jälkeen. Pääministeri Herpo, miten kampanja on lähtenyt käyntiin?"

Pääministeri Herpo: "Hyvää päivää, ja kiitos kysymästä! Kampanja on todellakin lähtenyt hyvin liikkeelle – olemme saaneet jo useita yrityksiä ja yhteisöjä mukaan (laskee samalla sormilla ja pääsee neljään) ja melkein kaikki hallituspuolueetkin. Tavoitteemme on rakentaa Suomesta turvallinen ja yhdenvertainen kaikille."

Toimittaja: "On kuitenkin esitetty kritiikkiä siitä, että kampanja vaikuttaa tekopyhältä, kun hallituksessa on edustajia, jotka tunnetaan kovasanaisesta maahanmuuttokriittisyydestään. Miten vastaatte tähän?"

Pääministeri Herpo: ”Hallituksessa on todellakin erilaisia näkemyksiä, ja pidän sitä vahvuutenamme. On tärkeää, että käymme avointa keskustelua ja että kaikki äänet tulevat kuuluviin. Tavoitteemme on rakentaa Suomesta turvallinen ja yhdenvertainen kaikille."

Toimittaja: "Ministeri Jurra, olette aiemmin puhuneet hyvin suorasukaisesti maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta. Miten näette tätä taustaa vasten roolinne tämän rasisminvastaisen kampanjan edistäjänä? Eikö tämä voi vaikuttaa kansalaisista ja varsinkin äänestäjistänne vähän oudolta?"

Ministeri Jurra: "Totta kai rasismia täytyy vastustaa, mutta samalla on tärkeää ymmärtää, että paras tapa kitkeä rasismia on estää sen syntyminen alun perinkin. Ja paras keino siihen on vähentää maahanmuuttoa. Jos meillä täällä Suomessa ei ole ulkomaalaisia, ei täällä myöskään voi olla rasismia, eikö niin?"

Toimittaja: "Öö, tuota, voisitteko avata tätä tarkemmin?”

Pääministeri Herpo (kuiskaa): “Reetta, sano nyt vaan se 'Tavoitteemme on rakentaa Suomesta turvallinen ja yhdenvertainen kaikille', joka meille opetettiin.”

Ministeri Jurra: "No, minä olen aina sanonut, että Suomesta on tehtävä vähemmän houkutteleva ulkomaalaisille. Jos tänne ei tule erilaisia ihmisiä, niin eihän rasismiakaan synny.”

Pääministeri Herpo (tuskailee): ....

Toimittaja: ”Miten tämä konkreettisesti tapahtuu?”

Ministeri Jurra: Eikö se ole jo hallituksen politiikassa nähtävissä? Juurihan meillä oli budjettiriihikin. Tarkoituksemme on romuttaa hyvinvointivaltio. Jos täällä ei ole tarjolla hyvinvointia, niin ei kukaan tänne halua. Tämä vähentää myös rasismia.”

Toimittaja: ”Entä miten te kommentoisitte tätä, pääministeri Herpo?”

Pääministeri Herpo: "Niin, tuota… en minä kyllä ihan noin sanoisi. Tavoitteemme on rakentaa Suomesta turvallinen ja yhdenvertainen kaikille. Eikä me tietenkään koko hyvinvointivaltiota haluta romuttaa. Me kyllä pidämme huolta omiemme hyvinvoinnista eli siitä hyvätuloisimmasta kansanosasta, joka meidän vaalikampanjamme aina maksaa. Jos he voivat hyvin, niin sehän nostaa keskimääräistä hyvinvointia. Eikä pidä unohtaa sitä esimerkkiä, jonka he tarjoavat perseilij… heikommin menestyville kansalaisille.”

Toimittaja: "Kiitos haastattelusta, pääministeri Herpo ja ministeri Jurra. Kampanja herättää varmasti laajaa keskustelua."

Pääministeri Herpo: "Kiitos teille. Toivon, että kampanja rakentaa Suomesta turvallisen ja yhdenvertaisen kaikille."

Ministeri Jurra: "Kiitos. Me puhumme teoin, ja jos se tarkoittaa maahanmuuttopolitiikan tiukentamista, niin minä olen valmis puhumaan!"

Pääministeri Herpo: “Reetta, ei se sitä… no, olkoon.” 

Lue lisää