Kela: Kela-korvaukset kolminkertaistuivat mutta yksityislääkärikäynnit eivät lisääntyneet – suurituloiset hyötyivät eniten
KUVA: Darko Stojanovic

Kela: Kela-korvaukset kolminkertaistuivat mutta yksityislääkärikäynnit eivät lisääntyneet – suurituloiset hyötyivät eniten

Kelan tiedotteen mukaan korotukset Kela-korvauksiin johtivat maksettujen korvausten kolminkertaistumiseen mutta eivät käyntimäärien kasvuun. Eniten korotuksista hyötyivät suurituloiset.

Yksityislääkärikäynteihin liittyviä Kela-korvauksia nostettiin merkittävästi vuoden 2024 alussa, mutta tämä ei johtanut käyntimäärien kasvuun, kuten oli toivottu. Korvausmenot kolminkertaistuivat, mutta yksityislääkäripalveluiden käyttö lisääntyi vain hyvin vähän. Korotetut korvaukset kohdistuivat suurelta osin keski- ja suurituloisille, jotka käyttävät palveluja eniten, kertoo Kela tiedotteessaan.

Kelan maksamat korvaukset yksityislääkärikäyntien kustannuksista ovat laskeneet pitkään sekä inflaation seurauksena että aktiivisten leikkauspäätösten myötä. Petteri Orpon hallitus sen sijaan nosti korvaustasoa huomattavasti. Korotuksen tavoitteena oli purkaa julkisen perusterveydenhuollon hoitojonoja tekemällä yksityisten lääkäripalveluiden käytöstä edullisempaa ja ohjaamalla siten hoitokäyntejä julkiselta sektorilta yksityiselle. Korvaustason nosto kuitenkin lisäsi yksityislääkärikäyntejä vain 2 %, ja kasvu painottui erityisesti eläkeikäisiin, jotka eivät voi hyödyntää työterveyshuoltoa.

Kela maksoi heinäkuun loppuun mennessä korvauksia tammi–kesäkuun yksityislääkärikäynneistä yhteensä lähes 47 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavalta ajanjaksolta Kela maksoi korvauksia noin 15 miljoonaa euroa. Korvauksia maksettiin siis yli kolminkertainen määrä tai 30 miljoonaa euroa enemmän.

Käynnit jakautuivat epätasaisesti eri tuloryhmien välillä. Korvausten kasvu ja omavastuun pieneneminen olivat sitä suurempia, mitä suurempituloisista on kyse. Ylimpään tuloviidennekseen kuuluville maksettiin korvauksia lähes seitsemän miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän, alimpaan tuloviidennekseen kuuluville noin kolme miljoonaa euroa enemmän. Yksityislääkärikäynnit lisääntyivät kaikissa tuloryhmissä lähes samalla tavalla, mutta absoluuttiset erot käyntimäärissä pysyivät suurina.

Eläkeläisillä kasvu kohdistui erityisesti erikoislääkäripalveluihin, kuten silmälääkärikäynteihin. Työikäisillä erikoislääkärikäyntejä oli edelleen eniten suurituloisilla, mutta käyntimäärät pysyivät lähes ennallaan.

Hallitus suunnittelee kasvattavansa Kela-korvausta yksityislääkärin palkkiosta 50 euroon vuoden 2025 alusta. Tämän tarkastelun perusteella näyttää epätodennäköiseltä, että 20 euron korvaustason nosto kannustaisi ihmisiä suuressa määrin siirtymään julkiselta puolelta yksityislääkärien asiakkaiksi. Yhtäältä perusterveydenhuollon palveluiden hinnan maltillisilla muutoksilla ei näyttäisi aiempien tutkimustenperusteella olevan suurta vaikutusta palveluiden kysyntään. Toisaalta osa korvaustason korotuksista saattaa siirtyä palveluiden hintoihin.

Lue lisää