Pahin koskaan rekisteröity kuivuus on laskenut Amazonin jokien vedenpinnan ennätyksellisen alas

Pahin koskaan rekisteröity kuivuus on laskenut Amazonin valuma-alueen jokien vedenpinnan historiallisen alas. "Ilmastonmuutos ei ole enää vain tulevaisuuden huolenaihe, 10 tai 20 vuoden päässä. Se on täällä nyt ja voimakkaampana kuin odotimme", kertoo Greenpeacen Romulo Batista.

Pahin koskaan rekisteröity kuivuus on laskenut Amazonin jokien vedenpinnan ennätyksellisen alas
KUVA: Sven Lachmann 

Pahin koskaan rekisteröity kuivuus on laskenut Amazonin valuma-alueen jokien vedenpinnan historiallisen alas, ja joissain tapauksissa entiset veneilyyn soveltuvat joenuomat ovat kuivuneet täysin, raportoi Reuters.

Solimões, yksi Amazon-joen merkittävimmistä sivujoista, jonka vedet saavat alkunsa Perun Andeilta, on laskenut alimmilleen Tabatingassa, Brasilian rajakaupungissa Kolumbian vieressä.

Alajuoksulla, Tefén alueella, Solimõesin haara on kuivunut kokonaan. Myös lähellä sijaitseva Tefé-järvi, jossa viime vuoden kuivuudessa kuoli yli 200 makeanveden delfiiniä, on nyt kuivunut.

"Elämme kriittistä vuotta," kertoi Greenpeacen edustaja Romulo Batista Reutersille, osoittaen Solimõesin haaran kuivunutta jokipohjaa, joka oli muuttunut hiekkavalleiksi. "Tänä vuonna useat kuukaudet ovat rikkoneet viime vuoden ennätykset."

Toinen peräkkäinen vuosi vaikeaa kuivuutta on kuivattanut merkittävän määrän Brasilian kasvillisuudesta ja aiheuttanut metsäpaloja eri puolilla Etelä-Amerikkaa, peittäen kaupunkeja savupilviin.

"Ilmastonmuutos ei ole enää vain tulevaisuuden huolenaihe, 10 tai 20 vuoden päässä. Se on täällä nyt ja voimakkaampana kuin odotimme", Batista lisäsi.

Lue lisää