Verden pormestarikysely
Tavoitimme vihreiden viisi pormestariehdokasta kuntavaalikampanjakiireiltään. Ehdokkailta kysyttiin muun muassa kotikunnan suurimmista haasteista, ratkaisuista niihin sekä siitä, millaista viestiä he lähettäisivät valtion suuntaan pormestarina.

Perttu Rytsölä
Viisi vihreiden edustajaa tavoittelee pormestarin tehtäviä eri puolilla Suomea. Tavoitimme heidät kuntavaalikampanjakiireiltään ja kysyimme muun muassa kotikunnan suurimmista haasteista ja ratkaisuista niihin sekä millaista viestiä he lähettäisivät valtion suuntaan pormestarina. Atte Harjanne Helsingistä, Annika Lappalainen Tuusulasta, Jaakko Mustakallio Tampereelta, Elina Rantanen Turusta ja Sirpa Repo Pirkkalasta vastasivat kysymyksiimme.
Esitimme seuraavat kysymykset:
1. Mitkä ovat kuntasi keskeisimmät haasteet?
2. Miten vastaat niihin pormestarina?
3. Minkälaista viestiä pormestarina haluat lähettää valtion suuntaan?
4. Valitse kaksi vihreiden vaaliohjelman itsellesi tärkeintä teemaa ja kerro, miten pormestarina edistäisit niitä omalla paikkakunnallasi. Ohjelman teemat:
- Puolustamme luontoa ja ilmastoa
- Takaamme laadukkaan koulutuksen jokaiselle
- Torjumme eriarvoisuutta, puolustamme ihmisoikeuksia ja pidämme kaikista huolta
- Luomme työtä ja pidämme huolta kestävästä taloudesta
- Panostamme kulttuuriin ja vapaa-aikaan
5. Mikä on kunnassasi parasta?

Atte Harjanne, Helsinki
1. Nostaisin kolme osin limittynyttä haastetta. Ensimmäinen on se, että hallituksen sysisurkea politiikka kurittaa Helsinkiä monella tapaa. Osaa huonoista päätöksistä voidaan paikata kaupungin omin toimin, mutta se maksaa tietysti rahaa. Toinen vakava haaste on asuinalueiden ja kaupunkilaisten todellisuuksien eriytyminen – jota hallituksen politiikka myös ruokkii. Eriytymiskehityksen torjumiseksi on tehty jo paljon, mutta lisää toimia tarvitaan. Kolmantena haasteena nostaisin kestävän kasvun. Helsinkiin halutaan muuttaa, ja tarvitaan uusia asuntoja. Tämä edellyttää hyvää kaavoitusta ja muuta politiikkaa, jolla varmistetaan, että kaupunki tuntuu edelleen kodilta kaikille ja että lähiluonnosta pidetään huolta.
2. Helsingin täytyy sekä valvoa etuaan tehokkaammin että paikata hallituksen virheitä. Eriytymiskehitykseen on vastattava tarveperustaisella rahoituksella, kaupunkialueuudistuksilla, sekoittavalla kaavoituksella ja ylipäänsä huolehtimalla siitä, että Helsingissä on vain hyviä kouluja ja viihtyisiä asuinalueita.
3. Koettakaa nyt ymmärtää, että Helsingin menestys on kriittinen asia koko Suomelle. Hallituksen kaupunkipolitiikkaa tuntuu ohjaavan lähinnä Amerikasta apinoitu ”owning the libs” -ajattelu. Nyt hallitus on torpedoinut Helsingin asuntopolitiikkaa, estää käyttöhuoneet, aikoo leikata 35 miljoonaa juuri Helsingin sote-rahoista rangaistuksena hyvästä taloudenpidosta, leikkaa kulttuurista ja luovilta aloilta ja viljelee ummehtunutta ja maahanmuuttovastaista ilmapiiriä sekä sanoin että teoin. Listaa typeryyksistä voisi vielä valitettavasti jatkaa.
4. Nämä ovat kaikki aivan oikeita tavoitteita ja vahvasti yhteydessä toisiinsa, ja jokaista on edistettävä. Esimerkiksi kulttuurin ja vapaa-aikaan panostaminen on työllisyyden ja kestävän talouden edistämistä, koulutus samoin. Jos on pakko jotain poimia, niin Helsingissä eriarvoisuuden torjunta ja huolenpito ja luonto ja ilmasto voisivat olla ne nostot. Eriarvoisuuden torjunnassa tärkeää on toimia alueiden eriarvoistumista vastaan sekä huolehtia siitä, että heikoimmassa ja vaikeimmassa asemassa olevat – kuten vaikkapa asunnottomat ja vakavasti päihdeongelmaiset – saavat apua. Helsingin on tietysti vaalittava luontoaan ja kannettava vastuunsa ilmastonmuutoksen hillinnässä.
5. Ihmiset, luonto ja se kaiken tekemisen ja kulttuurin kirjo, joka Helsingistä löytyy.

Annika Lappalainen, Tuusula
1. Tuusula on hyvin elinvoimainen ja nopeasti kasvava kunta. Vauhti tuo mukanaan omat haasteensa. Lähiluonnon merkitys unohtuu välillä päätöksenteossa. Meillä on haasteita myös avoimuudessa ja dialogin ylläpitämisessä päätöksenteossa.
2. Pormestarin tehtävässä pidän huolta kaikkien ryhmien tiedonsaannista ja ryhmien välisestä dialogista. Korostan lähiluonnon merkitystä kaikessa päätöksenteossa. Monet asiat vaativat tarkempaa vaikutusten arviointia ja kuntalaisten mukaan ottamista vahvemmin, vaikka vauhti on kovaa.
3. Tällä hetkellä polarisaatio lisääntyy kiihtyvää vauhtia. Tarvitsemme rakentavia päätöksiä, jotka edistävät kaikkien ihmisten hyvinvointia. Teemme kunnissa paljon terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen eteen, mutta olen huolissani siitä ahdingosta, jossa osa ihmisistä elää. Nyt tarvitaan suunnan muutosta ja yhteistä, toivoa luovaa näkyä kaikille suomalaisille.
4. Kaikki vaaliohjelman teemat ovat tärkeitä ja niistä kahden tärkeimmän valitseminen on melkein mahdotonta. Pidän tärkeänä eriarvoisuuden torjuntaa, ihmisoikeuksia ja kaikista huolen pitämistä. Tämä teema on hyvin läpileikkaava ja lähtee siitä, että pormestarina pidän huolta siitä, että arvostus kaikkia kuntalaisia kohtaan näkyy puheissa, suunnitelmissa ja teoissa. Saavutettavuuden näkökulman laajentaminen kunnan toiminnoissa on yksi tärkeimmistä asioista.
Pormestarina näen myös erityisen tärkeänä, että puolustamme luontoa ja ilmastoa. Meidän ilmasto-ohjelmamme systemaattinen toteuttaminen ja luontoarvojen huomioiminen kasvavassa kunnassa on syytä pitää pormestarin työssä kärkiajatuksena. Pormestarin tehtävänä on pitää huolta, että näitä näkökulmia ei siivuteta päätöksenteossa missään tilanteessa. Muut tekijät eivät voi ajaa luontoarvojen ohi.
5. Tuusulassa parasta on yhteisöllisyys ja lähiluonto. Meillä on upea Tuusulanjärvi, joka ilahduttaa kuntalaisia virkistysmahdollisuuksillaan ja kulttuurillaan kesät talvet. Intohimoisena talviuimarina rakastan myös kaikkia neljää avantouintipaikkaa.

Jaakko Mustakallio, Tampere
1. Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki ja kasvaa vauhdilla. Suuri kasvu haastaa kaupunkia monin tavoin. Riittääkö lapsille päiväkoti- ja koulupaikkoja? Miten vastataan eriarvoisuuden kasvuun kaupungin sisällä ja eri asuinalueilla? Miten pidetään asumisen hinta kohtuullisena kaikille? Kuinka liikenteen päästöjä vähennetään, kun ihmismäärä kasvaa jatkuvasti?
2. Tampereen pormestarina haluan tehdä politiikkaa, jossa lapsiin ja nuoriin panostetaan, ja jossa kestäviä kasvuinvestointeja jatketaan vahvalla tahdilla. Tampereella on myös aina pidetty palvelut laadukkaina ja esimerkiksi opetuksen ryhmäkoot ovat kuutoskaupunkien vertailussa hyvällä tasolla. Tätä työtä haluan jatkaa, ja varmistaa, ettei säästöpaineissa lapsilta ja nuorilta leikata.
3. Tampere on suhteellisesti Suomen nopeimmin kasvavia kaupunkeja. Valtion tulisi huomioida Tampereen voimakas kasvu myös kaupunkien valtionosuusrahoituksessa. Esimerkiksi liikenneinvestoinneissa Tampereella olisi valmius käynnistää monien uusien ratikkalinjojen rakentaminen sekä kattava seudullinen lähijunaliikenne, mutta valtio on pullonkaula näiden raideinvestointien käynnistymisessä.
- Itselleni tärkeimmät teemat ovat luonnon ja ilmaston puolustaminen sekä laadukkaan koulutuksen takaaminen jokaiselle, joita haluan pormestarina edistää.
5. Pormestarikampanjan slogan on Hyvän elämän pääkaupunki, ja mielestäni se kuvastaa Tamperetta erinomaisesti. Tampere on Suomen vahvin kulttuurikaupunki ja elämystalouden keskus, Tampereella on luontopolkuja ja erämaisia nuotiopaikkoja ratikalla saavutettavissa, Tampereella pidetään haavoittuvassa asemassa olevista huolta ja segregaation torjuntaan panostetaan tosissaan. Tampereella on hyvät mahdollisuudet työllistyä ja löytää sopivanhintainen ja laadukas asunto eri tuloluokissa.

Elina Rantanen, Turku
1. Turussa keskeinen haaste on asukkaiden eriytyminen sosioekonomisen taustan ja äidinkielen mukaan, mikä vaikuttaa erityisesti kouluihin. Eriytyminen vaikuttaa oppilaiden kielen ja perustaitojen oppimiseen ja sen myötä jatko-opintoihin ja työllistymiseen. Toinen haaste liittyy ylipäänsä lasten oppimiseen. Jokaisen pitäisi saada riittävät perustaidot omien ammatillisten tavoitteidensa saavuttamiseen, mikä ei nyt toteudu. Tähän liittyvät myös haasteet lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Työllisyys pitäisi saada nousuun. Se vaikuttaa suoraan asukkaiden hyvinvointiin.
2. Eriytymistä pitää purkaa niin kaavoituksen keinoin kuin lähiöiden palveluita ja viihtyisiä naapurustoja kehittämällä. Kouluissa täytyy lisätä resursseja siellä, missä perustaitojen oppiminen on kaikkein heikointa. Nykyinen positiivisen diskriminaation malli ei ole riittävä. Työllisyysuudistuksessa on onnistuttava siten, että työllisyys saadaan nousuun ja kotoutumista kehitettyä. Yrityksiä ja niiden mukana tulevia työpaikkoja on houkuteltava entistä enemmän Turkuun.
3. Valtion pitäisi tukea kaupunkeja niiden keskeisessä roolissa ratkoa ilmastokriisiä, luontokatoa, työllisyyttä, kotoutumista ja osaamista. Esimerkiksi liikennepolitiikassa tukea olisi annettava joukkoliikenteen kehittämiseen sen sijaan, että arvonlisäveroa nostetaan ja ilmastotuki poistetaan. Turussa tarvitaan samanlainen tuki raideliikenteen kehittämiseen kuin muissakin kaupungeissa. Asumisen hinta alkaa olla kaupungeissa merkittävä kysymys, joka lisää asunnottomuutta ja pienituloisuutta. Tähän vaikuttaa niin tukipolitiikka kuin kohtuuhintaisen asuntotuotannon muutokset. Näitä haasteita valtio ei saa jättää kaupungin harteille.
4. Kaikki näistä ovat tärkeitä, mutta valitsen seuraavat:
- Puolustamme luontoa ja ilmastoa, sillä olen aikoinani tullut vihreisiin juuri siksi, että ellemme hoida näitä kaikkein perustavanlaatuisimpia kysymyksiä kuntoon, ei muilla ole merkitystä. Turulla on tavoite olla yksi maailman kunnianhimoisimmista ilmasto- ja luontokaupungeista 2030. Tätä tavoitetta tulen edistämään niin luonnonsuojelun, luonnon monimuotoisuuden aktiivisen lisäämisen kuin kestävän liikkumisen keinoin.
- Torjumme eriarvoisuutta, puolustamme ihmisoikeuksia ja pidämme kaikista huolta, sillä ajattelen, että myös laadukkaan koulutuksen tarjoaminen jokaiselle sisältyy tämän tavoitteen alle. Eriarvoisuutta torjutaan keskeisesti koulutus- ja työllisyyspolitiikan keinoin. Lisäksi on tärkeää toivottaa ihan jokainen tervetulleeksi Turkuun, sillä kaupungin avoin ja vastaanottava ilmapiiri saa ihmiset voimaan paremmin ja lisää elinvoimaa.
5. Se, että elämänlaatu on täällä hyvää. Turku on toimiva 15 minuutin kaupunki eli parhaan arjen kaupunki. Se on parasta, sillä arki ratkaisee.

Sirpa Repo, Pirkkala
1. Pirkkalassa keskustellaan paljon kasvusta, sen kestävyydestä ja rajoista. Osana kasvavaa Tampereen kaupunkiseutua ja sijainniltaan logistisessa solmukohdassa Pirkkalassa pohdimme paljon uusien asukkaiden ja työpaikkojen sijoittumista ja toisaalta kuinka säilyttää lähiluontoa, mikä on myös asukkaille tärkeä asia. Monessa asukkaiden tyytyväisyyttä ja kunnan elinvoimaa mittaavissa kyselyissä Pirkkala on kärkisijoilla, joten suuria haasteita ei ehkä ole. Tyytyväisyyteen ei kuitenkaan tule jäädä makaamaan. Lähivuosina Pirkkala tulee muuttumaan, kun kuntaamme päätettiin viime syksynä rakentaa ratikka.
2. Näen tarpeelliseksi lisätä keskustelua ja ymmärrystä niin poliitikkojen kesken kuin myös kuntalaisten suuntaan. Nykyiset kuntalaiset saattavat haluta pitää joitakin asioita ennallaan, mutta on tarpeellista pohtia miten uudet kuntalaiset otetaan osaksi pirkkalalaista yhteisöä. Luontoasioita on pidettävä entistä vahvemmin esillä poliittisessa keskustelussa.
3. Ensinnä tulee mieleen MAL-sopimukset, joiden toivoisin jatkuvan. Niillä yhteistyössä kunnat ja valtio ovat huolehtineet kestävän kasvun edellytyksistä satsaamalla riittävään asuntotuotantoon ja kestävien liikkumismuotojen kehittämiseen. Toiseksi valtion leikkauspolitiikka luo uusia paineita kunnille, kun vaikkapa kulttuurin tai sote-palveluiden leikkausten vaikutuksia yritetään parhaan kyvyn mukaan lieventää kunnissa. Kolmanneksi voin vinkata, ettemme tarvitse 185 miljoonaa turhaan moottoritiehankkeeseen Lempäälään ja Pirkkalan välillä. Ne rahat voi käyttää nykyisen VT3:n parantamiseen ja kestävämpien liikkumismuotojen kehittämiseen.
4. Valitsen seuraavat teemat:
- Puolustamme luontoa ja ilmastoa: Huolehdimme riittävistä viheryhteyksistä myös tiivisti rakennetussa ympäristössä. Lisäämme luonnonsuojelualueita. Huomioimme lähiluonnon, 3-30-300 periaate on hyvä lähtökohta suunnitteluun. Rakennamme tiiviisti joukkoliikennereitin varrella huomioiden energia- ja resurssitehokkuuden. Vahvistamme luontoasioiden huomioimista päätöksenteossa joko lautakuntien tehtäviä tarkastelemalla tai perustamalla niihin keskittyneen toimikunnan.
- Takaamme laadukkaan koulutuksen kaikille: Pidämme huolta ammattilaisten mahdollisuuksista keskittyä työhönsä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Riittävillä resursseilla varmistamme sopivan kokoiset ryhmät opiskeluun ja oppimiseen. Jatkamme pienten koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhoja sekä kesäkerhotoimintaa. Yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa huolehdimme oppilashuoltoon liittyvistä asioista ja tuemme oppilaiden koulunkäyntiä eri tukimuodoin.
5. Tulevaisuuteen katsominen ja positiivinen vire kaikessa tekemisessä.