Tiedepalkinto Suomen meriarkeologiselle seuralle merenalaisen kulttuuriperintötyön edistämisestä

Tieteellisten seurain valtuuskunnan tiedepalkinto myönnettiin Suomen meriarkeologiselle seuralle tunnustuksena pitkäjänteisestä ja monitieteisestä työstä vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimuksen, suojelun ja koulutuksen edistämiseksi.

Tiedepalkinto Suomen meriarkeologiselle seuralle merenalaisen kulttuuriperintötyön edistämisestä
Suomen meriarkeologisen seuran vapaaehtoiset vastaavat suurimmasta osasta Suomessa tehtävästä meriarkeologisesta kenttätyöstä. Kuva: Suomen meriarkeologinen seura

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) tiedepalkinto myönnettiin Suomen meriarkeologiselle seuralle. Palkinto on tunnustus pitkäjänteisestä ja monitieteisestä työstä vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimuksen, suojelun ja koulutuksen edistämiseksi. Palkintosumma on 10 000 euroa, ja se myönnetään Alfred Kordelinin säätiön TSV:n 100-vuotisjuhlarahastosta.

Joka toinen vuosi jaettava TSV:n tiedepalkinto annetaan tieteelliselle seuralle tai seura-aktiiville, joka on tehnyt ansiokkaasti näkyväksi tieteellisten seurojen toimintaa.  

Suomen meriarkeologinen seura on kasvanut kolmenkymmenen vuoden aikana merkittäväksi meriarkeologian toimijaksi. Se on ensimmäinen suomalainen tieteellinen seura, jonka UNESCO on hyväksynyt neuvoa-antavaksi kansalaisjärjestöksi suojelemaan vedenalaista kulttuuriperintöä. Tämä on lisännyt Suomen meriarkeologian kansainvälistä näkyvyyttä ja tehnyt tunnetuksi vapaaehtoisten tekemää tieteellistä työtä.

"Suomen meriarkeologisen seuran monipuolinen toiminta on tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Seura kokoaa säännöllisesti yhteen suuren joukon alan tutkijoita ja harrastajia ja lisää siten merkittävästi yleistä ymmärrystä tärkeästä kulttuuriperintöteemasta", toteaa palkintotoimikunnan jäsen ja TSV:n hallituksen puheenjohtaja Petri Karonen.

Vapaaehtoisten uutteruudesta merkittävä hyöty

Suomen meriarkeologisen seuran toiminta pyörii noin kahdensadan vapaaehtoisten voimin, jotka tekevät vuosittain yli 700 henkilötyöpäivää merellä. Vapaaehtoisten työpanoksen arvo on satojatuhansia euroja, ja he vastaavat suurimmasta osasta Suomessa tehtävästä meriarkeologisesta kenttätyöstä, joissa he avustavat myös viranomaisia.

"TSV:n tiedepalkinto on merkittävä kotimainen tunnustus tieteellisestä toiminnastamme, koska se tulee valistuneelta vertaisyhteisöltämme", toteaa Suomen meriarkeologisen seuran puheenjohtaja Markku Luoto.

Luodon mukaan palkinnon rahallinen merkitys on suuri. Seura maksaa sillä koko vuoden tukialusvuokrat, jolloin vapaaehtoisilta kerättävät osallistumismaksut ovat kohtuullisia.  

"Yleishyödyllisenä ja kaikille avoimena seurana tavoitteemme on, ettei henkilökohtainen taloudellinen tilanne olisi esteenä toimintaamme osallistumiselle."

Suomen meriarkeologinen seura aikoo hakea projektirahoitusta, koska toiminta on laajentunut kansainväliseksi. Rahoituksen turvin palkattaisiin tutkijoita ja perustettaisiin Meriarkeologinen instituutti.

"Kansainvälistyminen tarkoittaa toimintaamme UNESCOssa, jonka tutkimustoiminta on laajentumassa Itämerelle. Kymmenen vuotta kestänyt Itämeren hylkyjen 3D-tutkimus on koonnut yli 200 tarkkaa hylkymallia ja noussut maailman laajimmaksi aineistoksi. UNESCO on noteerannut työn esimerkkinä merkittävästä kansalaistieteen hankkeesta", Luoto kertoo. 

Suomen meriarkeologinen seura tekee lisäksi yhteistyötä eri yliopistojen kanssa järjestämällä kenttätyö- ja koulutusleirejä, joista ensimmäinen pidetään syyskuussa Porkkalassa. 

Kolme miesoletettua henkilöä puvut päällä, kukkakimput käsissään.
Palkintoa vastaanottamassa olivat Suomen meriarkeologisen seuran varapuheenjohtaja Vesa Saarinen, puheenjohtaja Markku Luoto sekä hallituksen jäsen Kalle Virtanen. Kuva: Anne Haapanen / TSV

Lue lisää