Vihreät saivat muutoksia Saksan lainapakettiin

Saksan liittopäivät hyväksyi lähes tuhannen miljardin euron poikkeusbudjetin puolustuksen ja infrastruktuurin vahvistamiseen. Vihreiden tuella asehankintoja laajennettiin kriisinkestävyyteen ja ilmastorahastoon ohjattiin 100 miljardia euroa.

Vihreät saivat muutoksia Saksan lainapakettiin
KUVA: STEFFEN PRÖßDORF

Visa Noronen
Berliini

Saksan liittopäivät avasi maaliskuussa rahahanat Saksan puolustuksen uudistamiselle poistamalla perustuslain rajoitukset ylimääräisen velan ottamisesta puolustusmenoihin. Samalla parlamentti päätti 500 miljardin euron paketista Saksan rapautuvan infrastruktuurin kunnostamiseksi.

Päätöksen tekemiseen tarvittiin liittopäivillä kahden kolmasosan enemmistö, mikä edellytti vihreiden tukea hallitusta nyt kokoavien kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien rahoitushankkeelle. Vihreät antoi tukensa vasta viime hetkellä saatuaan haluamiaan muutoksia läpi jättimäiseen, noin tuhannen miljardin kokonaispakettiin.

Kohti kokonaisturvallisuutta

Vihreiden vaatimuksesta puolustuksen rahoituspakettia laajennettiin asevarustelusta myös sellaisiin asioihin, jotka Suomessa käsitetään osaksi kokonaisturvallisuutta. Velkajarrusta vapautettiin varustelumenojen lisäksi menoja väestönsuojeluun, pelastuspalveluun sekä tiedustelupalveluille, tietojärjestelmien suojaamiseen ja avunantoon valtioille, joihin on hyökätty kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Tavoitteena on suojella paremmin kriittistä infrastruktuuria ja valmistautua monipuolisesti muilla tavoin mahdolliseen yhteenottoon. Tiedustelupalvelujen on tarkoitus olla paremmin asemissa, jos Yhdysvallat ei enää jakaisi tiedustelutietojaan Saksan kanssa.

Viimeinen maininta tarkoittaa käytännössä Ukrainaa. Saksa hyväksyi samalla kolmen miljardin euron lisäaseavun Ukrainalle.

Rahaa ilmastonsuojeluun

500 miljardin euron infrastruktuuripaketista vihreät sai varattua 100 miljardia euroa erilliseen ilmasto- ja muutosrahastoon, josta Saksan hallitus rahoittaa jo nyt ilmastonsuojeluhankkeita. Väistyneen liittohallituksen suunnitelmien mukaan tästä jo olemassa olevasta rahastosta rahoitetaan pelkästään tänä vuonna yli 14 miljardilla eurolla rakennusten energiatehokasta kunnostamista ja ilmastoystävällisten lämmitysjärjestelmien asentamista. Rahaa olisi nyt riittävästi käytettävissä näin kalliiden ohjelmien jatkamiseen pitkällä aikavälillä.

Täysin selvää ei silti vielä ole, mihin tarkkaan ottaen nämä rahat tullaan ohjaamaan. Kristillis- ja sosiaalidemokraatit aikovat tehdä varojen käyttöön muutoksia, joilla parannetaan varojen käytön tehokkuutta. Näissä neuvotteluissa vihreillä ei ole sijaa, sillä kun uusi hallitus nousee valtaan pääsiäisen tienoilla, Saksan vihreistä tulee virallisesti oppositiopuolue.

Ilmastorahastolle riittää silti paljon hyviä rahankäyttökohteita. Kristillisdemokraatit ovat jo puhuneet sen puolesta, että sijoituksia jatketaan edelleen sähkö-, lämpö-, vety- ja hiilidioksidiverkkoihin. Saksasta puuttuu erityisesti sellaista verkostoja, jotka kykenevät siirtämään sähköä ja energiaa muissa muodoissa Pohjois-Saksan tuulivoima-alueilta Etelä-Saksan teollisuudelle.

Raiteet nielevät valtavasti rahaa

Uuden 500 miljardin infrastruktuuripaketin yksi suurimmista käyttökohteista tulee olemaan Saksan rautateiden suurremontti. Rataverkoston käyttö on vuosien myötä lisääntynyt, mutta kunnossapidosta on säästetty jo pitkään. Lopputuloksena Saksan rautatiet, Deutsche Bahn, haluaa ratojen kunnostukseen nyt 150 miljardia euroa lisää aiempaan verrattuna. Sen hallintoneuvoston mukaan tarvitaan vähintään 80 miljardia euroa lisää nykyisen verkon kunnostamiseen vuoteen 2034 mennessä. Muuten rautatieyhtiö joutuisi talousongelmiin jo vuonna 2028. Ryhmä tarvitsisi lisäksi 70 miljardia euroa lisää uusien ratojen laajentamiseen ja rakentamiseen sekä rautatieverkon digitalisointiin. Nämä summat tulisivat nykyisen rahoituksen lisäksi, joka on 142 miljardia vuoteen 2034 mennessä.

Lue lisää