Hallitus aikoo perua porsaiden kastraatiokiellon eläinteollisuuden vaatimuksesta

Maa- ja metsätalousministeriö on ilmoittanut, että uusi eläinlaki aiotaan avata, jotta sinne kirjattu porsaiden kirurginen kastraatiokielto voidaan poistaa. Kansanedustaja Tiina Elo jätti asiasta kirjallisen kysymyksen.

Hallitus aikoo perua porsaiden kastraatiokiellon eläinteollisuuden vaatimuksesta
Porsaita kasvattamossa. Kuva: Andrew Skowron / We Animals Media

Yli vuosikymmenen valmisteltu uusi eläinlaki, eli laki eläinten hyvinvoinnista, aiotaan eläinteollisuuden vaatimuksesta avata, jotta sinne kirjattu porsaiden kirurginen kastraatiokielto voidaan poistaa. 

Asia tuli ilmi tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kokouksessa torstaina 3.4.2025, kun maa- ja metsätalousministeriön edustaja kertoi, että kiellon perumisen syynä ovat eläinteollisuuden vaatimukset. Teollisuuden mukaan kastraatiokielto tuottaa liikaa kustannuksia ja lisäksi kastraatiokielto koetaan viennin esteeksi.  

Ainakin Espanjasta ja Hollannista viedään kastroimattomien sikojen lihaa. Sianlihan tuottajilla on haluja siirtyä pois kirurgisesta kastraatiosta ja osa toimijoista on tähän jo sitoutunutkin.

“Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, miten eläinteollisuus sanelee lainsäädäntöä. Vapaaehtoisista sitoumuksista huolimatta ala ei ole lopettanut kirurgista kastraatiota, ja nyt varmistetaan, ettei se tapahdu myöskään lain vaatimuksesta”, harmittelee Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs järjestön tiedotteessa. 

Vuonna 2024 voimaan tulleessa eläinten hyvinvointilaissa porsaiden kirurginen kastraatio kiellettiin 12 vuoden siirtymäajalla. Heti lain tullessa voimaan alettiin porsaiden kastraation yhteydessä velvoittaa tulehduskipulääkitystä. Vuodesta 2027 alkaen laki vaatii lisäksi paikallispuudutusta. Kirurgisen kastraation kielto olisi tullut voimaan vasta vuonna 2035.

Kastraatio aiheuttaa eläimille vakavaa kipua 

Porsaita kastroidaan, koska kastroimattomien sikojen lihaan voi kehittyä karjun haju. Kirurgisen kastraation tiedetään aiheuttavan porsaille kipua sekä kroonista ja akuuttia stressiä. Pelkällä kipulääkityksellä hyvinvointihaittoja ei voida juuri vähentää. Varsinaisen toimenpiteen jälkeinen kipu jatkuu useita päiviä. 

Kesällä 2022 julkaistun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n raportin mukaan kirurgista kastraatiota ei pitäisi tehdä, koska se heikentää vakavasti porsaiden hyvinvointia. Raportti suosittaa ensisijaisena vaihtoehtona rokotteena tehtävää kastraatiota. Myös Suomen Eläinlääkäriliitto on todennut eläinlaista jättämässään lausunnossa, että porsaiden kastraatiosta tulisi luopua määräajan kuluessa kokonaan. 

Kansanedustaja Tiina Elo jätti asiasta kirjallisen kysymyksen

Vihreiden kansanedustaja Tiina Elo jätti eläinlain avaamisesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

"Eläinten hyvinvointilakiin saadut parannukset, kuten porsaiden kirurgisen kastraation kielto, on ehdoton minimi, josta ei voi tinkiä. Päinvastoin siirtymäaikaa tulisi lyhentää porsaiden kärsimyksen vähentämiseksi", Elo muistuttaa tiedotteessa.

Eläinten hyvinvointilain lähtökohta on eläinten suojaaminen kärsimykseltä ja eläinten luontaisten tarpeiden ja käyttäytymisen huomioiminen myös eläintuotannossa.

Elon mukaan on täysin poikkeuksellista, että eläinten hyvinvoinnin parannuksista peruutetaan ja eläinsuojelua lainsäädännössä heikennetään.

"Kirurgisen kastraation perusteleminen tarpeella poistaa karjunhaju ei ole kestävä. Toimenpide aiheuttaa merkittävää kärsimystä ja sille on myös vaihtoehtoja, kuten kemiallinen kastraatio", Elo huomauttaa. 

Elo ihmettelee maa- ja metsätalousministeriön välinpitämättömyyttä eläinten kärsimystä kohtaan.

"Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, onko todella niin, että hallitus on valmis yhden teollisuudenalan vaatimuksesta ottamaan askelia taaksepäin? Niinkö vähän eläinten kärsimys teille merkitsee?", Elo kysyy.

Myös kansanedustaja Saara Hyrkkö oli eläinlain avaamisesta tyrmistynyt.

"Jokainen mies voi varmasti kuvitella, miten kivuliaasta toimenpiteestä on kyse. Pelkkä kipulääke ei riitä lievittämään toimenpiteen aiheuttamaa stressiä ja kipua, joka voi jatkua useita päiviä", Hyrkkö sanoo tiedotteessaan.

Eläinten hyvinvointilain mukaan vuodesta 2035 alkaen toimenpide olisi sallittu vain eläinlääkärin toimesta, nukutuksessa ja perustellusta syystä. Hyrkkö on pettynyt siihen, että ministeriö on taipunut eläinteollisuuden lobbauksen alla.

"Eläinten hyvinvointi ei ole kaupan. On tyrmistyttävää ajatella, että Suomi ottaisi takapakkia asiassa. Eläinten kärsimystä vähentävä kastraatiokielto on pidettävä voimassa. Näpit irti poikapossuista!", Hyrkkö sanoo.

Lue lisää