Sotekirjoittajasta sydänpotilaaksi

Sydänvaivat saivat vuosikymmeniä sotesta kirjoittaneen toimittaja Kari Mustosen tarkastelemaan sairaalan toimintaa potilaan näkökulmasta. "Toivon, että julkisen terveydenhuollon aiheeton mustamaalaus loppuu", Mustonen nyt kirjoittaa.

Sotekirjoittajasta sydänpotilaaksi
Kuva: Kari Mustonen

Pääsin kurkistamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintaan omakohtaisesti nyt vaalien alla. Sydänsairaalassa on menossa kolmas viikko. Minulle on tehty sydämen rytminkääntö ja ablaatio, joka varmistaa, että sydän pysyy tahdissa. Kärsin sydämen vajaatoiminnasta ja minulla on sepelvaltimosairaus.Olen kymmenien vuosien “soteutuja”. Ensimmäisen tentin terveyspolitiikasta suoritin keväällä 1972. Sydänsairaalassa potilaana katselen asioita potilaiden, alan ammattilaisten ja poliitikkojen näkökulmasta. 

Poliitikkojen toivon lopettavan julkisen terveydenhuollon aiheettoman mustamaalauksen muun muassa kustannusten suhteen. Jatkuva julkisen terveydenhuollon moittiminen luo huonoa ilmapiiriä hoitajien ja lääkäreiden keskuudessa, jotka työskentelevät antaumuksella elämän ja kuoleman rajapinnassa.

Kohtaamani sairaalahenkilökunnan jäsenet ovat olleet asiallisia, asialleen omistautuvia ammattilaisia, jotka tekevät vaativaa työtä monenlaisten paineiden alla aina asiakasta kuunnellen. 

Julkinen terveydenhuolto on maamme toiminnan perusta - suomalaisista sitä tukee jopa 90 prosenttia. Se on myös kansainvälisten vertailujen mukaan edullista ja tehokasta. Julkisen terveydenhuollon kustannukset nousivat 2024 noin 4 - 5 prosenttia. Yksityisen puolen palvelujen hintojen nousu oli vastaavana aikana yli 10 prosenttia.

Julkinen terveydenhuolto hoitaa myös laajempaa sairausjoukkoa hoitoketjuissaan. Yksityinen enimmäkseen perustyöterveyshuoltoa. Erikoissairaanhoitoa vaativat hoidot yksityinen lähettää yleensä julkiselle puolelle.

Hyvinvointialueiden toiminnan rakentuminen on vasta alkutaipaleella. Rakenteet ovat nyt olemassa, ja seuraavaksi vuorossa on toiminnan sisältöjen ja työtapojen uudistaminen. Tämä muutos on uusien aluevaltuustojen ja aluehallitusten työkenttää.

Toivon ja uskon, että hyvinvointipäättäjät ovat ammattilaisten tukena, eivätkä ainakaan toimillaan ja kannanotoillaan vaikeuta hoitajien ja lääkärien paneutumista työhönsä.

Kari Mustonen
Kirjoittaja on 73-vuotias YTM, journalisti ja vihreiden alue- ja kuntavaaliehdokas Hämeenlinnassa

Lue lisää