Yli puolet opiskelijoista sinnittelee köyhyysrajan alapuolella

Vain 19 prosenttia opiskelijoista elää pääasiassa opintorahalla, paljastaa Frankin uusi tutkimus. Työ on noussut opiskelijoiden tärkeimmäksi tulonlähteeksi, ja lähes puolet käy töissä opintojen ohella. Moni jää asumiskulujen jälkeen reilusti köyhyysrajan alle.

Yli puolet opiskelijoista sinnittelee köyhyysrajan alapuolella
Kuva: Andrew Khoroshavin

Opiskelijaetupalvelu Frankin tuore opiskelijatutkimus paljastaa karun kuvan nuorten aikuisten arjesta Suomessa: vain 19 prosenttia opiskelijoista elää pääasiassa opintorahalla. Työskentely on noussut selvästi tärkeimmäksi tulonlähteeksi: puolet vastaajista käy töissä opintojensa ohella, ja 36 prosenttia nimeää sen pääasialliseksi tulonlähteekseen.

“Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL arvioi eduskunnan köyhyyspäivässä keväällä 2024, että hallituksen suunnitelma opiskelijoiden siirtämisestä yleiseltä asumistuelta takaisin opiskelijoiden asumislisälle pudottaisi opiskelijat takaisin köyhyysrajalle. Frank Studentsin tutkimuksen mukaan opiskelijoiden käytettävissä oleva rahamäärä jää useimmiten selvästi alle köyhyysrajan”, sanoo Frankin toimitusjohtaja Antti Eronen.

Tilastokeskuksen mukaan yksinasuvan köyhyysraja oli vuonna 2023 noin 1400 euroa kuukaudessa. Vajaa puolet opiskelijoista kertoi käyttävänsä asumiskulujen jälkeen elämiseen vain 200–499 euroa kuukaudessa, viidesosa tätäkin vähemmän – ja vain 5 prosenttia ylsi yli 1000 euroon.

Tiukka talous näkyy myös säästämisessä: vaikka yli puolet opiskelijoista kertoo säästävänsä kuukausittain, summat ovat useimmiten pieniä, vain 1–50 euroa. Kulutusta on viime vuoden aikana joutunut vähentämään peräti 60 prosenttia opiskelijoista, ja arjen säästökeinoina suositaan opiskelija-alennuksia sekä käytettyjen tuotteiden ostamista. Yli 80 prosenttia opiskelijoista hankkii käytettyjä tuotteita ainakin muutaman kerran vuodessa.

Silti 40 prosenttia opiskelijoista uskoo taloudellisen tilanteensa paranevan tulevan vuoden aikana – palkkatulojen kasvun kautta. Lähes kaksi kolmesta uskoo myös saavansa töitä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua valmistumisesta.

Tutkimuksen toteutti IRO Research ja siihen vastasi verkossa 3541 opiskelijaa.

Lue lisää