Tekoäly voi ylläpitää sukupuolten eriarvoisuutta – uusi selvitys vaatii sääntelyä

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan tuore selvitys varoittaa, että ilman lainsäädännöllistä ohjausta tekoäly voi vahvistaa syrjiviä käytäntöjä ja sukupuolistereotypioita yhteiskunnan eri alueilla.

Tekoäly voi ylläpitää sukupuolten eriarvoisuutta – uusi selvitys vaatii sääntelyä
Kuva: Gerd Altmann

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) julkaisema selvitys varoittaa, että tekoäly voi vahvistaa sukupuolistereotypioita ja syrjiviä käytäntöjä, ellei sen kehitystä ohjata lainsäädännöllisesti.

Tanen selvitys "Tekoäly ja sukupuolten tasa-arvo" tuo esiin, miten tekoälyjärjestelmät voivat sekä ylläpitää että uusintaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Jos tekoälyä kehitetään vinoutuneen datan pohjalta ilman ymmärrystä tasa-arvokysymyksistä, järjestelmät saattavat tuottaa syrjiviä päätöksiä – esimerkiksi työelämässä, terveyspalveluissa ja luottopäätöksissä.

Selvityksen mukaan sukupuolittunut syrjintä ei ole vain tekninen ongelma, vaan ulottuu syvälle yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja valtasuhteisiin. Tekoälyn kehittämisessä ja soveltamisessa tarvitaan läpinäkyvyyttä, vaikutusten arviointia ja eri vähemmistöryhmien osallistamista.

EU:n tekoälyasetus on askel oikeaan suuntaan, mutta Tanen selvitys katsoo, että sääntelyn tulee entistä konkreettisemmalla tasolla huomioida tasa-arvoon liittyvät riskit. Erityisesti suuririskisten tekoälysovellusten vaikutukset on arvioitava tarkasti, mutta suositus on, että arviointikäytäntö ulotettaisiin kaikkiin tekoälyjärjestelmiin.

Selvityksen kirjoittaneet tutkijat Pekka Tuominen ja Karoliina Snell painottavat, että myös työelämän muutos tekoälyn myötä on entistä sukupuolittuneempaa. Miesenemmistöisillä aloilla kehitetyt järjestelmät eivät aina huomioi naisenemmistöisten alojen erityispiirteitä.

Selvityksessä esitetään tarve yhteiskunnalliselle muutokselle: teknisiä hienosäätöjä tärkeämpää on puuttua vinoutuneisiin käytäntöihin, vahvistaa dataoikeudenmukaisuutta ja varmistaa, että tekoäly tukee ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kaikilla tasoilla.

Lue lisää