2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut – Santeri Ala-Röyskö

Santeri Ala-Röyskön paketti: Hoitajamitoitusta ja Case-Mäenpäätä. Verden juttusarjassa poliitikot ja muut politiikan asiantuntijat paketoivat vuotta 2020 kertomalla omasta näkökulmastaan politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut.

1.1.2021 | Politiikka

Kuva: Mervi Tommiska

Kuka? Santeri Ala-Röyskö on lahtelainen hallintotieteiden ylioppilas ja Keskustanuorten liittohallituksen jäsen

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset

Poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen yhteistyö

Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt osoittivat taas tänäkin vuonna, että yhteistyössä on voimaa. Järjestöt tekivät monta yhteistä kannanottoa. Viimeisin esimerkki tästä on kannanotto, jossa järjestöt vaativat, että asepalvelusta suorittaville nuorille tulee turvata mahdollisuus äänestää vaaleissa.

Tämän vuoden näkyvimmässä kannanotossa poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt tuomitsivat Perussuomalaisissa nuorissa esiintyvän fasismin. Kannanotto antoi vahvan signaalin siitä, että järjestöt eivät hyväksy fasismia eivätkä tee fasistien kanssa yhteistyötä. Uskomatonta, että vielä vuonna 2020 joudutaan vastustamaan fasismia.

Hoitajamitoitus

Laki hoitajamitoituksesta toisin sanoen henkilömitoituksesta hyväksyttiin 9.7. ja laki astui voimaan 1.10. Hoitajamitoituksesta keskusteltiin jonkin verran jo viime kaudella, mutta lakia ei saatu silloin hyväksyttyä, mutta tänä vuonna se sitten onnistui. Lain myötä hoitajat saavat helpotusta työhönsä.

Hoitajamitoitus nousee 0,7 työntekijään asiakasta kohti asteittain, koska heti tämän vaalikauden loppuun mennessä ei ole saatavissa tarpeeksi hoitajia. Vaikka hoitajamitoitukseen liittyykin haasteita, niin hyvä asia on kuitenkin se, että laki saatiin lopulta hyväksyttyä.

USA:n presidentinvaalit

3.11. käytiin USA:n presidentinvaalit, jotka Joe Biden lopulta voitti. USA:n demokraattinen järjestelmä näytti voimansa ja vaalit saatiin käydä ilman suurempia vaalivilppiepäilyjä, vaikka Trump muuta väittikin. Bidenin valinta tarkoittanee transatlanttisen yhteistyön paluuta ja paluuta takaisin mm. Pariisin ilmastosopimukseen.

Vaikka kansainvälinen yhteistyö ottikin takapakkia Trumpin aikakaudella, niin nyt on oiva mahdollisuus korjata kansainvälisiä suhteita, vaikka tie tuleekin olemaan kivinen.

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden mahalaskut

Case-Mäenpää

26.11. eduskunnassa äänestettiin Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan purkamisesta. Eduskunta ei lopulta antanut lupaa syytesuojan poistamiseen.

Tapauksen taustalla oli vuosi sitten Mäenpään eduskunnassa pitämä puhe, jossa hän vertasi turvapaikanhakijoita vieraslajeiksi. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen olisi asettanut Mäenpään syytteeseen, jos syytesuoja oli poistettu.

No nyt näin ei käynyt. Ilmeisesti eduskunnassa on nyt sitten ok verrata ihmisiä vieraslajeiksi. Toivottavasti tällaisia ihmisarvoa halveksivia puheita ei kuitenkaan kuulla jatkossa eduskunnan täysistunnoissa.

Kyberhyökkäys eduskuntaan

Maanantaina 28.12. saatiin lukea syksyllä eduskuntaan tehdystä kyberhyökkäyksestä. Tapahtunutta kyberhyökkäystä ei ole vielä juurikaan kommentoitu, mutta tapahtunut kertoo siitä, että eduskunta on riskialtis kyberhyökkäyksille eikä tällä kertaa sitä onnistuttu estämään.

Tämä on varoittava esimerkki Suomen kyberturvallisuuden tilasta. Kyberturvallisuutta tulee vahvistaa entisestään. Tällaista hyökkäystä suomalaista demokratiaa ja yhteiskuntaa kohtaan ei voi hyväksyä.

Valko-Venäjän presidentinvaalit

9.8. käytiin Valko-Venäjän presidentinvaalit, jotka voitti diktaattori, istuva presidentti, Aljaksandr Lukasenka.

Valko-Venäjän presidentinvaalit olivat yksi tämän vuoden häpeäpilkuista Euroopassa ja kansainvälisessä politiikassa. Vaaleja pidettiin vilpillisinä eikä esimerkiksi Etyjin vaalitarkkailijoita päästetty valvomaan vaaleja. Kaiken lisäksi rauhanomaisia mielenosoituksia ja mielenosoittajia kohtaa käytettiin väkivaltaa.

Useat eurooppalaiset valtiot ovat tuominneet Lukasenkan toimet. EU:n ja muiden eurooppalaisten valtioiden ei tule hyväksyä tällaista toimintaa.

Verden toimitus

1.1.2021 19:39

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon