Naisten, taiteilijoiden ja demokratia-aktivistien tila käy ahtaammaksi Egyptissä – maassa on ennätysmäärä poliittisia vankeja

Useat YK:n jäsenmaat vaativat Suomen johdolla Egyptiä lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset. Egyptin ihmisoikeustilanne on pahentunut, erityisesti naisten ja demokratiaa vaativien ryhmien elämä on vaarantunut. Poliittisia vankeja on arviolta 60 000.

9.6.2021 | Ihmisoikeudet

Egypti on ollut sisäpoliittisessa myllerryksessä vuonna 2011 arabikevääksi nimettyjen kansannousujen sarjan jälkeen. Kuva: Hang Dinh / Shutterstock

Useat YK:n jäsenmaat ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet ovat huolestuneet Egyptin huonontuneesta ihmisoikeustilanteesta. Suomen johdolla 31 YK:n jäsenmaata laativat julkilausuman, jossa vaaditaan Egyptiä lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset nykyisen hallinnon harjoittaman ”terrorismin vastaisen toiminnan” varjolla.

Armeija otti Egyptissä vallan 2013 ja armeijan päällikkö Abdel Fattah al-Sisi erotti vaaleilla valitun presidentin Mohamed Morsin. Samalla armeija julisti 2011 arabikevään mielenosoituksista alkaneen vallankumouksen salaliitoksi. Sisin hallinto on pidättänyt, kiduttanut ja tappanut arabikevään vallankumoukseen osallistuneita ihmisiä ja siitä eteenpäin kaikkia toisinajattelijoita, taiteilijoita, journalisteja, juristeja, ihmisoikeus- ja kansalaisaktivisteja. Maassa on tällä hetkellä arviolta 60 000 poliittista vankia. 

Julkilausuma tehtiin Suomen aloitteesta. Suomi pyrkii YK:n ihmisoikeusneuvostoon kaudelle 2022–2024.

Kantaaottavien taiteilijoiden asema on vaikea

Vallankumouksen tunnetuimmaksi muusikoksi noussut Ramy Essam pidätettiin ja kidutettiin Egyptissä ja hän on asunut vuodesta 2014 asti maanpaossa Ruotsissa ja Suomessa. 

Rock- ja hiphop-tyylejä yhdistelevä Essam esitti Tahirin aukiolla 2011 entistä Egyptin presidenttiä Hosni Mubarakia kritisoivan kappaleensa sadoille tuhansille ihmisille ja kappale levisi mielenosoittajien keskuudessa. Essamin musiikki on kielletty Egyptissä ja 2018 hän julkaisi nykyhallintoa kritisoivat Balaha-kappaleen. Essamin egyptiläiset yhteistyökumppanit tai häneen muuten yhdistettävät henkilöt kuten runoilija Galal El-Behairy, jonka runoon kappale perustui, ja web-suunnittelija Mustafa Gamal joutuivat pidätetyksi. Musiikkivideon ohjaaja Shady Habash kuoli vankilassa toukokuussa 2020.

Musiikki on Egyptin nykyhallinnon kannalta vaarallista, koska se toimii nuorten yhdistävänä voimana. Maaliskuussa 2020 Egypti kielsi moraalisyistä suositun katumusiikkityylin mahraganatin esittämisen. 

Mahraganat on elektronista katumusiikkia, jossa yhdistetään perinteistä häissä soitettavaa shaabi-musiikkia ja elektronista rytmiä. Sanoitukset voivat olla aggressiivisia ja kantaaottavia. Musiikkityyli syntyi Kairon lähiöissä 2000-luvulla ja nousi suosituksi arabikevään aikana. 

“Nykyhallinto on kieltänyt mahraganatin, koska se on selkeästi heille uhka. Kaikki suositut ja isot ilmiöt ovat heille pelottavia, koska he eivät voi kontrolloida niitä”, Ramy Essam sanoo.

Naisten ihmisoikeudet vaarassa

Egyptiläisiä naisesiintyjiä on pidätetty ja asetettu esiintymiskieltoon pukeutumisen, tanssin, provokatiivisen sanoituksen tai vitsailun vuoksi. 

“Itsesensuuri on valtavaa. Kantaa ottavat muusikot ja artistit joutuvat olemaan hiljaa – musiikkia uskalletaan tehdä vain ilman poliittisia kannanottoja. Myös pop-musiikkia tekevien naisten mahdollisuutta tehdä työtään on rajoitettu”, toteaa Suomen musiikkineuvoston puheenjohtaja Sanni Kahilainen

Muun muassa nuoret muusikot, jotka käyttivät taiteilijanimiä Shyma ja Eghraa pidätettiin epäsoveliaasta tanssista ja pukeutumisesta videoissaan. Laulaja Laila Amer pidätettiin sanoituksesta, jonka voi tulkita sisältävän solvauksia. 

Vuonna 2017 laulaja Sherine Abdel Wahab joutui vaikeuksiin vitsailtuaan fanin kanssa keikalla Arabiemiraateissa. Fani oli kysynyt, aikooko Wahab laulaa suositun kappaleensa “Oletko juonut Niilistä” ja Wahab vastasi, että Niilistä ei kannata juoda, siitä voi saada parasiitteja. Kannattaa juoda Eviania mieluummin. 

Edit:

10.6. Sanni Kahilaisen kommenttia tarkennettu ja selvennetty
Outi Toivanen-Visti
Kirjoittaja on yritysvastuuseen erikoistunut konsultti ja toimittaja

9.6.2021 7:48

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti