Eskilstunan ReTuna on maailman ensimmäinen kierrätyskauppakeskus ja siellä Ikeakin myy korjattuja huonekalujaan

Ruotsin Eskilstunan kierrätyskauppakeskuksessa asiakkaat voivat ostaa kierrätettyjä tavaroita, jotka on korjattu, tuunattu tai muulla tavoin jatkojalostettu. Kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat kierrätystuotteita. Galleria on myös kohtauspaikka kunnan vanhoille ja uusille asukkaille.

22.6.2021 | Ulkomaat

Kierrätysgalleriassa käytetyt huonekalut, vaatteet ja lelut saavat uuden elämän. Kuva: Lina Östling / ReTuna

Maailman ensimmäinen kierrätysgalleria avattiin kuusi vuotta sitten Eskilstunassa, 100 kilometrin päässä Tukholmasta. Kierrätyskeskuksen paikan valinta on hyvin suunniteltu kierrätystavaroiden keräyspaikan viereen. 

Vieralijoiden on helppoa lajitella mukaan tuomansa materiaalit. Kierrätettävät tavarat kuten lelut, huonekalut, vaatteet ja elektroniikka, koneet ja laitteet voi jättää niille varatuille paikoille ReTunan varastoon. Materiaalia vastaanottaa AMA (Eskilstunan kunnan toiminnan, motivaation ja työn resurssiyksikkö), joka tekee ensimmäisen karsinnan. 

Tavarat jaetaan sitten kauppakeskuksen erilaisiin kierrätysliikkeeseen. Kauppojen henkilökunta tekee toisen karsinnan ja valitsee, mitä he haluavat korjata, muuttaa, tuunata, jalostaa – ja myydä. Tällä tavalla tavara saa uuden elämän. 

Kunnan rahasampo

Kun kierrätysgalleriaa ryhdyttiin puuhaamaan niin epäilijöitä oli paljon, mutta he ovat hiljentyneet.

Liikeidea toimii: vuonna 2020 ReTuna Återbruksgalleriassa myytiin kierrätettyjä tuotteita 15,4 miljoonalla. Kasvua on  lähes 92% ensimmäiseen vuoteen verrattuna . Saavutettu voitto käytetään kunnan kouluihin, päiväkoteihin ja vanhustenhoitoon. Eskiltunan kunnan ei ole tarvinnut nostaa kunnallisveroa kuuteen vuoteen. 

Kohtaamispaikka

Mutta ReTuna on enemmän kuin kauppapaikka, sillä se on myös kouluttaja. Täällä järjestetään tapahtumia, työpajoja, luentoja ja teemapäiviä, jotka kaikki keskittyvät kestävyyteen. 

Eskilstuna Folkhögskola järjestää yksivuotisen koulutuksensa “Kierrätyssuunnittelu – kierrätys” ReTunan tiloissa. Tarjolla on myös kokoushuoneita, joissa vieraat voivat pitää ilmastotietoisia kokouksia. Café Returama tarjoaa luomulounasta ja kahvia.

Kuva: Lina Östling / ReTuna

Ruotsi on monen kulttuurin maa, eikä uusien tulokkaiden sopeutuminen ole ollut kivutonta. . Tämän vuoksi galleriasta on tarkoituksella tehty kohtaamispaikka. Käytännössä henkilökuntaan on palkattu työntekijöitä, jotka osaavat arabiaa ja farsia. Toiveena on, että  kaikki tuntisivat olonsa kotoisaksi.

“On hienoa katsoa miten vanhat ja uudet kuntalaiset löytävät toisensa. Kierrätys yhdistää. Lapsilla ei enää ole kielirajoja ja sen näkee tällä päivittäin”, sanoo Kierrätysgallerian toiminnanjohtaja Thomas Qvik.

 Vihreä kunta

Eskilstunan kunta pyrkii olemaan vihreän kunnan roolimalli. Ympäristökysymyksiä pohtivassa kehitystyössä syntyi idea luoda kauppakeskus, jossa on “tavallisia” myymälöitä, jotka myyvät myös käytettyjä ja tuunattuja tuotteita. Konseptin kohderyhmä on laaja ja hanke  levittää tietoa kestävyydestä ja kiertotaloudesta. Projektin suunnittelu aloitettiin vuonna 2014.

Sen lisäksi, että ReTuna Återbruksgalleria tarjoaa kestäviä ostoksia ja on kouluttaja ympäristöasioissa, se on luonut yli 50 uutta työpaikkaa. Kauppakeskuksesta on tullut kansainvälinen uutinen ja malli muille: dokumenttielokuvantekijöitä, toimittajia ja uteliaita turisteja saapuu ympäri maailmaa. Eskilstuna siis teki luomuajattelusta todellisuutta. 

“Totuus on, että jokaisessa Ruotsin kunnassa pyritään vihreään ajatteluun. Valitettavan usein se jää sanojen tasolle”, sanoo Qvik. 

Ikea uskoo toiseen mahdollisuuteen

Kierrätysgalleria on kääntänyt kaiken ylösalas. Nyt menee suuri pienen perässä. 

Ikea on ehkä tunnetuin ruotsalainen tavaramerkki eikä huonekalujätti ole aiemmin Eskilstunasta pahemmin välittänyt. Ikean tavaratalokin sijoitettiin naapurikuntaan eli Västeråsiin. Gallerian saama julkisuus ja suosio sai Ikean kuitenkin toimimaan. Nyt kierrätysgalleriassa on avattu Ikea Second Hand -kauppa.

“Me uskomme Ikea-tuotteiden toiseen mahdollisuuteen. Olemme tehneet paljon töitä, jotta tuotteemme leluista huonekaluihin olisivat luonnollista materiaalia ilman kemikaalisia aineita. Vuonna 2020 luovuimme täysin muovin käytöstä”, Ikean Eskilstunan vastaava Helen Larsson sanoo.

 Kuten muunkin kierrätystavaran kohdalla, Ikean second hand-kaupassa myydään korjattuja, käytettyjä tuotteita, huonekaluja ja muita kodintuotteita.

Galleriassa toimii 40 eri liikettä ja jokaisen tuotteet ovat kierrätystuotteita . Hintataso on kohtuullinen ja päivittäin käy keskimäärin 700 asiakasta. Lounasravintolassa käytetään lähituotteita ja luomua.

Designkoulu paikallisin voimin

Galleriassa ei tavoitella pilviä vaan kaikki on maalaisjärjellä ajateltu ja toteutettu. Kaikille avoinna oleva designkoulu on suunniteltu ja toteuttu jalat maassa. Toimintaa ei vedä kuuluisa suunnittelija vaan paikalliset kyvyt. 

Kenkien huoltoon ja uudistukseen ohjaa tulijoita paikallinen suutari. Vaatteiden tuunaamisessa on apuna paikallinen ompelija. Huonekaluja varten käytetään paikallisia puuseppiä ja verhoilijoita.

“ Varsinkin vaatteiden korjaus kiinnostaa todella paljon. Tytöt ja naiset tulevat usein mallien kanssa ompelijan luokse. Hän neuvoo ja yhdessä tehdään. Miehiä varten meillä on käytössä Syyriasta tullut maahanmuuttaja, joka on ammatiltaan räätäli”, kertoo Qvik.

Maria Palo-Pasanen
Kirjoittaja on Ruotsissa asuva toimittaja

22.6.2021 7:09

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon