Kolumnisti Brigita Krasniqi: Kannabiksen laillistaminen on vastuullista politiikkaa.

Vihreät äänestivät puoluekokouksessa 2021 kannabiksen laillistamisen puolesta. Äänestys oli tiukka: 183 kannatti ja 181 vastusti. Päätös on historiallinen, sillä vihreät on ensimmäinen ja ainoa eduskuntapuolue, joka kannattaa laillistamista, kirjoittaa Brigita Krasniqi.

13.9.2021 | Kolumni

Kuva: StunningArt/Shutterstock

Äänestin aloitteen puolesta. Viime vuonna Vihreät nuoret jätti aloitteen kannabiksen laillistamisen puolesta, mutta se ei mennyt läpi.

En ole aina ollut sitä mieltä, että kannabista pitäisi laillistaa. Minulla on ollut vahva näkemys, että se  aiheuttaisi enemmän ongelmia kuin hyötyä. Olen ajatellut, että on erittäin vastuutonta kannattaa kannabiksen laillistamista.

Olen muuttanut mielipidettäni aiheesta. Ensin kannatin dekriminalisaatiota – eli käytön rangaistavuuden poistamista ja nyt laillistamista.

Kannabikseen liittyy vahvoja ennakkoluuloja, jotka määrittävät hyvin vahvasti sitä millaista päihdepolitiikkaa teemme.

Kertoo paljon, että Suomessa on päätetty kannabiksen laittomuudesta heittämällä kolikkoa eduskunnassa. Tällainen päätöksenteko on kaukana tutkitusta tiedosta.

Taustalla on kymmenien vuosien aivan tietoisesti tehty politiikka kannabista ja kannabiksen käyttäjiä vastaan. Koko kieltolaki ja nykyinen ”huumeiden vastainen sota” on saanut alkunsa Yhdysvaltojen rasistisesta politiikasta, joka on lähtenyt leviämään ympäri maailmaa.

Ymmärrän pelot ja huolet, jotka liittyvät kannabiksen laillistamiseen. Mielestäni nämä on kohdattava ja niistä on käytävä rakentavaa keskustelua.

On kuitenkin myönnettävä, että laillistaminen on vastuullista ja inhimillistä päihdepolitiikkaa. Sen osoittaa myös tutkimustieto.

Kieltolaki on aiheuttanut enemmän inhimillistä kärsimystä kuin hyötyä. Nykyisellä päihdepolitiikalla on erittäin syrjäyttäviä vaikutuksia moniin ihmisiin Suomessa – etenkin nuoriin ja heikossa asemassa oleviin.

Tällä hetkellä kannabiksen käyttäjille suurin haitta aiheutuu sen laittomuudesta ja laittomuuden seurauksista, ei itse päihteestä. 

Nykyisellä kieltolailla on yritetty vähentää kannabiksen käyttöä. Kieltolaki ei ole onnistunut, sillä kannabiksen käyttö on viime vuosien aikana lisääntynyt.

Nykyinen laki tekee joka neljännestä 15-69 vuotiaasta suomalaisesta rikollisen. Tämä ei ole oikein eikä kestävää.

Laillistamisen vastustajat vetoavat usein lapsiin ja nuoriin. Jos välitämme lapsista ja nuorista laillistamme kannabiksen, sillä sääntelyllä voimme puuttua paremmin alaikäisten kannabiksen käyttöön. Kannabiksen laillisuus ei myöskään ole lisännyt Yhdysvalloissa nuorten kannabiksen käyttöä.

Entäpä porttiteoria? Porttiteorian mukaan miedommat päihteet avaavat portit kohti vahvempia päihteitä.

Porttiteoria on osoitettu myytiksi jo aikoja sitten. Se on kuitenkin edelleen vahvasti läsnä päihdepolitiikassa ja ihmisten mielikuvissa. Useiden tutkijoiden ja esimerkiksi THL:n mukaan porttiteoriasta ei ole olemassa tutkimusnäyttöä.

Monet tutkimukset taas osoittavat, että kannabiksen välinen yhteys muihin vahvempiin laittomiin päihteisiin liittyy kannabiksen laittomuuteen.

Kannabiksen laillistaminen on inhimillistä ja ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa. Päihdepolitiikka on vahvasti muuttunut viime vuosina maailmassa ja suunta on selvä.

Politiikan painopiste on siirrettävä haittojen vähentämiseen. Suomen ei tule pysyä tässä muutoksessa konservatiivisena jarruttajana.

Vihreät on ennakkoluuloton ja uudistusmielinen puolue. Olen ylpeä siitä, että olemme ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista.

Haluan vielä kerran kiittää aloitteen valmistelijoita aloitteesta ja kiittää puoluekokousta viisaasta äänestyspäätöksestä. Tämä on taas jälleen kerran yksi askel kohti inhimillisempää maailmaa.

Brigita Krasniqi
Kirjoittaja on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja. Hän kirjoittaa Verdeen joka neljäs viikko.

13.9.2021 9:11

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon