Allu Pyhälammi: Lisää rohkeutta ja vihulismia

Allu Pyhälammi otti ensimmäisen askeleen kohti vihreää puoluetta asettuessaan ehdolle Aalto-yliopiston edustajistovaaleissa Vihreämpi Aalto -listalle. Vihreämpi Aalto on puolueeseen sitoutumaton vihreästi ajattelevien kokoonpano. ”Olin siinä vaiheessa ollut erilaisissa työtehtävissä yliopistolla. Siellä vierastettiin ylipäätään poliittista sitoutumista, jotta muille ei tulisi tunnetta siitä, että tutkimus olisi virittynyt johonkin suuntaan”, kuvailee Pyhälammi. Poliittisen

Allu Pyhälammi: Lisää rohkeutta ja vihulismia

Allu Pyhälammi otti ensimmäisen askeleen kohti vihreää puoluetta asettuessaan ehdolle Aalto-yliopiston edustajistovaaleissa Vihreämpi Aalto -listalle. Vihreämpi Aalto on puolueeseen sitoutumaton vihreästi ajattelevien kokoonpano.

”Olin siinä vaiheessa ollut erilaisissa työtehtävissä yliopistolla. Siellä vierastettiin ylipäätään poliittista sitoutumista, jotta muille ei tulisi tunnetta siitä, että tutkimus olisi virittynyt johonkin suuntaan”, kuvailee Pyhälammi.

Poliittisen sitoutumisen pelko ei ole ominaista vain tiedeyhteisölle, vaan moni puolueeseen liittymistä harkitseva pohtii leimautumista.

”Jos sitä askelta ei ikinä ota, sitten sitä ei ota. Sitten politiikkaan ei ikinä lähde. Siksi päätin olla rohkea ja ottaa sen askeleen”, nykyisin ELY-keskuksella asiantuntijana työskentelevä Pyhälammi kertoo.  

Tästä hetkestä neljä vuotta myöhemmin hänet valittiin vihreiden puoluevaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kesällä 2023.

Ahkera toimija ja aktiivinen kannustaja

Neljään vuoteen on mahtunut hengästyttävä lista vihreitä luottamustoimia: puheenjohtajuuksia, varapuheenjohtajuuksia, hallitusten jäsenyyksiä ja poliittisten ohjelmien laatimista.

”Kun tälle tielle lähdin, päätin olla rohkea myös jatkossa. Ajattelin, että nyt on hetki mennä ja tehdä, ei tässä nuoremmiksi enää tulla”, naurahtaa Pyhälammi.

Allu Pyhälammi näki myös tarpeen aktiivisuudelleen. Hän on kiertänyt monista rooleistaan käsin vihreitä yhdistyksiä, jotka kaipaavat herättelyä ja aktiivista uudelle alulle panijaa.

”Saatetaan jäädään odottamaan, että jotain tapahtuu, ja että joku tulee laittamaan tapahtumaan. Ajattelin, että minä voin olla se ihminen.”

Tekemistä motivoi aito halu auttaa vihreät menestymään – ja siihen Pyhälammilla riittää virtaa ja ideoita. Niin Viitteessä, Vihreissä nuorissa kuin paikallisyhdistyksissä ja piirijärjestössäkin aktiivisesti vaikuttanut Pyhälammi on myös laajasti verkostoitunut vihreiden kanssa ympäri Suomen.

”Vihreille on aika tyypillistä tietynlainen pidättyväisyys ja varovaisuus. Haluan rikkoa sitä ja huomasin, että sille on tilausta”, Pyhälammi kertoo.

Puoluevaltuustolle vahva rooli, mutta ketterämpiä keinoja

Valtuuston varapuheenjohtajana Pyhälammi pitää tärkeänä sitä, että valtuuston ja puoluehallituksen jäsenet eivät unohda juuriaan – paikallisyhdistyksiä ja piirijärjestöjä. Hän korostaa, että valituilla jäsenillä on vahva mandaatti ja valta päätöksentekoon, mutta myös vastuu alueensa jäsenistöä kohtaan.

”Näiden linkkien pitää olla vahvoja, jotta kaikkien ääni kuuluu. Haluan kannustaa valtuuston jäseniä aktivoimaan omia porukoitaan osallistumaan keskusteluun puolueen linjoista.”

Pyhälammi muistuttaa, ettei pidä myöskään unohtaa viestimistä paitsi puolueen linjoista myös puolueen päätöksenteon perusteista. Samoin hän näkee, että valtuuston päätöksiä tulisi hyödyntää monipuolisemmin ja aktiivisemmin, jotta ohjelmia osattaisiin käyttää sekä vaaleissa että luottamustehtävissä ympäri Suomen. Laajoja ohjelmia voidaan tuotteistaa tiiviimmiksi yhteenvedoiksi harkitun viestinnän lisäksi.

”Se vaatii myös sitä, että puolueen linjoja ja ohjelmia terävöitetään. Meidän on tehtävä valintoja tärkeimmistä kärjistä kaikkea kaikille -ajattelun sijaan.”

Virtaviivaistusta on jo päätöksentekoon suunniteltu.

”Puoluevaltuuston työohjelma on tehty. Sitä on karsittu ja sinne on jätetty väljää, jotta on tilaa myös reagoinnille”, vihjaa Pyhälammi.

”Puolue kuin tuttu ja turvallinen villapaita”

Rohkeus toistuu Pyhälammin puheessa usein, puhuipa hän itsestään, toimintatavoistaan tai vihreän puolueen tulevaisuudesta.

”Rohkeus ja avoimuus. Meidän on päästävä eroon etäisyyden leimasta”, kiteyttää Pyhälammi vihreiden lähitulevaisuuden tavoitteista.

Valtuuston varapuheenjohtaja näkee, että puoluekokouksessa valittu puoluejohto on entistäkin monimuotoisempi ja siten osaltaan tukee tätä tavoitetta.

”Uskon, että pystymme lisäämään läheisyyttä ja kansanomaisuutta. Olen lanseerannut sille terminkin: vihulismi eli vihreä populismi”, Pyhälammi kertoo ja myöntää, että kaikki eivät tästä termistä ole mielissään. Sillä hän kuitenkin tarkoittaa pikemminkin vihreän viestin kirkastamista ja yleistajuistamista, kuin populismia siinä, miten se yleisesti määritellään.

”Haluan, että tulevaisuudessa vihreät on kuin tuttu ja turvallinen villapaita nykyisen etäisen mielikuvan sijaan”, kuvailee Pyhälammi.

Tulevaisuus on vihreille mahdollisuus

Helpommin lähestyttävyyden lisäksi Pyhälammi korostaisi vihreiden roolia tulevaisuuspuolueena.

”Se, että vihreät on aidosti tulevaisuuspuolue, on meille mahdollisuus. Me olemme se puolue, joka pystyy aidosti määrittämään, mitä Suomen tulevaisuudelta tavoittelemme”, kiteyttää Pyhälammi.

Nyt vihreiden lähitulevaisuus on sementoitu oppositioon. Millainen oppositiopuolue vihreistä muodostuu?

”Aidosti uskon, että menestyksekäs. Meillä on vaihtoehto Orpon hallituksen valitsemalle linjalle ja tulemme näyttäytymään yhä vahvemmin heikompien puolustajana. Siihen ei paljon vaadita, että näkee, mikä kaikki on menossa nyt väärään suuntaan.”


Allu Pyhälammi

  • 37-vuotias kauppatieteiden maisteri
  • väitöskirjatutkija Aalto-yliopistossa
  • useita vihreitä luottamustehtäviä, muun muassa Hämeen vihreiden varapuheenjohtajana, Lahden vihreiden puheenjohtajana ja Aaltovihreiden puheenjohtajistossa
  • Hämeen tieteen ja teknologian vihreiden perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja
  • Palkittiin puoluekokouksessa 2023 myös Vuoden vihreänä aktiivina

Latest posts