Euroopan parlamentti haastaa Euroopan komission oikeuteen -Hautala: parlamentin tehtävä on valvoa komissiota

Euroopan parlamentti haastaa Euroopan komission oikeuteen viime vuoden lopussa tehdystä päätöksestä vapauttaa Unkarille miljardeja euroja varoja, jotka olivat olleet jäädytettyinä ihmisoikeus- ja oikeusvaltioperiaatteen rikkomusten vuoksi. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala kommentoi Verdelle, että parlamentti haluaa nyt selvittää oikeudessa, miten paljon komissiolla on harkintavaltaa tässä kysymyksessä. Hautalan mukaan komission tehtävä on valvoa, että perustamissopimuksia noudatetaan, ja parlamentin tehtävä on valvoa komissiota.

12.3.2024 | Politiikka

Kuva: Dimitris Vetsikas

Euroopan parlamentti valmistautuu haastamaan Euroopan komission oikeuteen siitä kiistanalaisesta päätöksestä viime vuoden lopulta, että se vapautti miljardeja euroja varoja Unkarille. Parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta äänesti maanantaina lähes yksimielisesti asiasta. Parlamentti katsoo komission rikkoneen velvollisuuttaan suojella veronmaksajien varoja. 

Asiasta kirjoittaa mm. Politico-lehti.

Viime joulukuussa komissio vapautti Unkarille tarkoitetut 10,2 miljardia euroa jäädytettyjä koheesiovaroja, jotka olivat olleet jäädytettyinä ihmisoikeus- ja oikeusvaltioperiaatteen rikkomusten vuoksi.

Päätös tehtiin päivää ennen EU-huippukokousta, jossa oli tarkoitus keskustella uudesta avusta Ukrainalle ja maan EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta — toimenpiteistä, joita Unkarin pääministeri Viktor Orbán uhkasi estää.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin päätös vapauttaa varat sai laajaa arvostelua europarlamentaarikoilta Orbánin myötäilystä. Esimerkiksi vihreiden saksalainen europarlamentaarikko Daniel Freund kritisoi tapausta toteamalla, että “oikeusvaltioperiaatetta ei voida vaihtaa diileihin Orbánin kanssa”.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala kommentoi Verdelle, että parlamentti haluaa nyt selvittää oikeudessa, miten paljon komissiolla on harkintavaltaa tässä kysymyksessä. 

“Unkari ei ole läheskään toteuttanut vaadittuja toimia oikeuslaitoksen riippumattomuuden takaamiseksi. Komission tehtävä on valvoa, että perustamissopimuksia noudatetaan, ja parlamentin tehtävä on valvoa komissiota”, toteaa Hautala.

Poliittisten ryhmien johtajat tapaavat vielä torstaina antaakseen lopullisen hyväksynnän puheenjohtaja Roberta Metsolalle viedä komissio oikeuteen ennen 25. maaliskuuta asetettua määräaikaa. S&D:n, vihreiden, vasemmiston ja liberaalien johtajien lisäksi EPP:n johtaja Manfred Weber kertoo äänestävänsä aloitteen puolesta.

Komission tiedottajan mukaan päätöksenteossa on noudatettu tiukkoja aikatauluja ja ehtoja ja Unkari oli toimittanut kaikki todisteet, joita komissio oli vaatinut osoittaakseen oikeuslaitoksensa riippumattomuuden ja komission oikeudellinen velvoite hyväksyä tämä päätös.

Nyt se, toimiko komissio EU:n lainsäädännön mukaisesti testataan EU:n tuomioistuimessa.

Verde

12.3.2024 16:06

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon