Heidi Hautala vaihtoi muovipullot vesiautomaatteihin EU-parlamentissa

Heidi Hautala sai Euroopan parlamentin varapuheenjohtajana vastuulleen parlamentin ympäristöhallinnon. Yksi hänen ajamistaan uudistuksista oli vesipullojen vaihtaminen vesiautomaatteihin. Tällä muutoksella säästettiin niin luonnonvaroja kuin rahaakin.

Heidi Hautala vaihtoi muovipullot vesiautomaatteihin EU-parlamentissa
KUVA: Public Domain Pictures

Maailman muuttaminen ei ole helppo rasti. Joskus kuitenkin pienen asian muuttaminen voi johtaa suurempaan muutokseen.

Kokenut Euroopan parlamentin jäsen (1995-2003, 2009-2011 ja 2019-2024) ja parantumaton maailmanparantaja Heidi Hautala on toiminnallaan ollut poistamassa muovipulloihin pakatun veden EU-parlamentin tiloista.

Hautalan mukaan idea vesiautomaateista syntyi 2017, kun hänet valittiin Euroopan parlamentin varapuheenjohtajaksi ja hän sai vastuulleen parlamentin ympäristöhallinnon. Miksi EU-parlamentin rakennuksissa on niin paljon muovipulloja? 

Hautalan mukaan suomalainen EU-parlamentin logistiikan ja infrastruktuurin pääjohtaja Leena Linnus tarttui tomerasti mukaan "pullot pois" -aloitteeseen. Tavoite oli saada automaatit syrjäyttämään muovipullot elokuuhun 2019 mennessä, jolloin uudet mepit tulisivat taloon. 

Parlamentin puhemiehistö teki Hautalan aloitteesta päätöksen vesiautomaateista.

Muutosvastarinta oli ankaraa. Kertakäyttöisten pullojen kulttuuri on syvällä ranskankielisessä maailmassa. Vesijohtoveteen suhtaudutaan epäilevästi. Koronapandemia 2020 aiheutti sen, että automaatteihin tuli polkimet. Tämän ajateltiin parantavan käsihygieniaa. 

Heidi Hautala ja vesiautomaatti Strasbourgissa. Koronapandemia toi automaattiin polkimet. KUVA: Ilkka Heino

- Muutosta vastustettiin lähinnä tottumuksesta omiin jaettaviin vesipulloihin, ei varmaankaan periaatteesta. Kun asia oli saatu läpi, kaikki olivat ihan tyytyväisiä, Linnus kertoo.

Heidi Hautala ei ole varma, kuka idean vesiautomaateista alunperin keksi, mutta viittaa Linnuksen suuntaan.

Korrektina virkamiehenä Leena Linnus lykkii kunniaa eteenpäin.

- Alkuperäinen ajatuksen heitti ilmaan jo vuonna 2014 kvestoreiden kokouksessa [Iso-Britannian meppi] Catherine Bearder, sanoo Linnus. 

- Mutta silloin asia ei vielä saanut kannatusta. Tiesin asiasta, ja kun Heidi alkoi asiasta puhua, minulla oli vanhasta muistista mielessä, miten hankkeen voisi toteuttaa.

Luontoa säästyy, ja säätöäkin syntyy

Loppu onkin EU-juomavesihistoriaa. 

- Vuonna 2018 - 2019 asensimme automaatteja Brysseliin, Strasbourgiin ja Luxemburgiin yhteensä noin 300: Niitä tuli  kokoustilojen yhteyteen, käytäville, toimistotilojen yhteyteen kaikissa rakennuksissa, Linnus sanoo.

Hänen mukaansa kertaluonteinen asennustyö kaikkialla maksoi yhteensä noin 800 000 euroa, vuosittainen hygieniasopimus maksaa noin 80 000 euroa.

- Vertailun vuoksi: aikanaan maksoimme 1,4 miljoonaa euroa vuodessa vesipulloista parlamentaarisissa kokouksissa, Linnus laskee.

Hänen mukaansa EU-parlamentti jatkaa tällä luontoa säästävällä  linjalla. Se tekee valtavan määrän erilaisia energiatehokkuuteen liittyviä toimia, kuten asentaa aurinkopaneeleja ja lämmitysjärjestelmiä muutetaan kohti vähäpäästöisiä energialähteitä.

Parlamentin autot ovat jo nyt 85-prosenttisesti sähköisiä. Muuttolaatikkojen kuljettamista vähennetään. Niitä kuljetettiin seitsemän vuotta sitten Strasbourgiin yhdeksän rekallista täysistuntojen aikana, nyt enää kaksi rekallista.

Heidi Hautala siis vaikutti poliittiseen päätökseen vesiautomaateista, ja Leena Linnus antoi "hallinnollista sivustatukea" kollegoidensa kanssa. Hyvä Suomen tarmokkaat naiset!

EU- parlamenttiuraansa lopettava Heidi Hautala ja avustajansa Markus Viljasalo kippistävät virkistävällä luotoystävällisellä vedellä. KUVA: Ilkka Heino

Energiatehokkuuden takkuilu harmittaa

Pienissä asioissa Hautala sai yhden selkeän parannuksen läpi. Miten sitten ne suuremmat asiat, mitkä jäivät toteutumatta?

- Suuremmista toteutumattomat liittyvät energiatehokkuuden ja ennallistamisen takkuiluun. Tärkeää olisi saada vastuuttomasti toimivat firmat koville ja suosia vastuullisia yrityksiä, sanoo EU-parlamenttiuransa päättävä Heidi Hautala. 

Joka tapauksessa nykyisin EU-parlamentin jäsenet ja muut satunnaiset vierailijat saavat nauttia kylmästä tai huoneenlämpöisestä juomavedestä, kuplilla tai ilman.

Teksti: Jaakko Takalainen

Lue lisää