Project 2025:n vuotaneet opetusvideot paljastavat yhteydet Trumpin hallintoon

Uutishuone ProPublica on saanut käsiinsä Project 2025:n opetusvideoita. Niiden sisältönä on muun muassa ilmastonmuutoksen kieltäminen ja sukupuolten moninaisuuden vastainen retoriikka. Videot paljastavat myös yhteydet Trumpin hallintoon.

Project 2025:n vuotaneet opetusvideot paljastavat yhteydet Trumpin hallintoon
KUVA: ProPublica

Johanna Kohvakka
Yhdysvaltalainen tutkivaan journalismiin keskittyvä voittoa tavoittelematon uutishuone ProPublica on saanut käsiinsä Project 2025:n opetusvideoita, jotka paljastavat uusia yksityiskohtia tämän kiistellyn ohjelman tavoitteista ja strategioista.

Project 2025 on konservatiivinen poliittinen ohjelma, jonka tavoitteena on valmistella seuraavaa oikeistolaista presidentinhallintoa. Ohjelmaa on arvosteltu voimakkaasti.

ProPublicalle toimitetut videot tarjoavat yli 14 tuntia sisältöä. Videoilla koulutetaan tulevia poliittisiin virkoihin nimitettäviä henkilöitä monissa käytännön asioissa. Videoilla neuvotaan muun muassa, miten kiertää byrokratiaa ja varmistaa konservatiivisten tavoitteiden saavuttaminen ilman, että vasemmistosiiven tuomarit pääsevät asioihin puuttumaan. Osa videoiden sisällöstä on rutiinineuvoja, mutta joukossa on myös radikaaleja ohjeita liittovaltion hallinnon toimintatapojen muuttamiseksi.

Eräällä videolla konservatiivinen aktivisti Bethany Kozma, joka toimi Trumpin hallinnossa, vähättelee ilmastonmuutosta ja väittää, että ilmastotoimet ovat tapa kontrolloida ihmisiä.

"Jos amerikkalaiset valitsevat konservatiivisen presidentin, hänen hallintonsa poistaa kaikki viittaukset ilmastonmuutokseen kaikkialta," Kozma sanoo.

Samalla videolla Kozma kutsuu sukupuolten moninaisuuden käsitettä "pahaksi". Myös toinen puhuja, entinen apulaisoikeusministeri Katie Sullivan, oli sitä mieltä, että Bidenin hallinnon luomat sukupuolineuvonantajien virat liittovaltion hallinnossa on peruttava ja kaikki tasa-arvosuunnitelmat on poistettava julkisilta verkkosivuilta.

Videot vahvistavat Project 2025:n yhteydet Trumpin hallintoon, vaikka Trump on yrittänyt etäännyttää itsensä projektista. ProPublican analyysi paljastaa, että 29 henkilöä videoilla esiintyvästä 36:sta on ollut jossain muodossa töissä Trumpin hallinnossa tai kampanjoissa.

Project 2025:n opetusvideoiden sisältö lisää entisestään huolta ohjelman tavoitteista ja sen mahdollisista vaikutuksista, jos se toteutetaan mahdollisessa tulevassa konservatiivisessa presidentinhallinnossa. Projektin 887-sivuinen dokumentti "Mandate for Leadership" kattaa laajan valikoiman politiikkatoimia, jotka sisältävät muun muassa opetusministeriön lakkauttamisen, Medicaidin leikkaamisen ja aborttioikeuksien rajoittamisen.

Lue lisää