Näin ilmastonmuutos iskee turismiin: Kreikan Volokseen julistettu hätätila rantaan ajautuneiden kuolleiden kalojen vuoksi

Kreikan Volokseen on julistettu hätätila, kun ilmastonmuutoksen seurauksista johtuen satoja tuhansia kuolleita kaloja ajautui kaupungin rannikolle. Tämä on ravistellut erityisesti kaupungin elinkeinoelämää, sillä kaupallinen toiminta on vähentynyt jopa 80 % viime päivien aikana.

Näin ilmastonmuutos iskee turismiin: Kreikan Volokseen julistettu hätätila rantaan ajautuneiden kuolleiden kalojen vuoksi
KUVA: REUTERS/Giannis Floulis

Kreikan itärannikolla sijaitsevaan Voloksen kaupunkiin on julistettu kuukauden kestävä hätätila, kun satoja tuhansia kuolleita kaloja on ajautunut kaupungin rannikolle. Jo yli 100 tonnia kuolleita kaloja on kerätty sataman ja sitä ympäröivien alueiden vesistä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamista säävaihteluista johtuva kalojen massakuolema on ravistellut kaupunkia ja sen elinkeinoelämää.

Kuolleet makean veden kalat täyttivät lahden, joka sijaitsee noin 320 kilometriä pohjoiseen Ateenasta, sekä läheiset joet. Alue kärsi ensin tulvista vuonna 2023, minkä jälkeen sitä kohtasi kuukausien ankara kuivuus, joka puolestaan johti vedenpinnan laskuun ja kalojen kuolemiin.

Paikalliset yritykset, erityisesti rantaviivan tuntumassa toimivat ravintolat, ovat kärsineet tilanteesta. Voloksen kauppakamarin mukaan kaupallinen toiminta on vähentynyt jopa 80 prosenttia viime päivien aikana.

Alueelliset viranomaiset ovat reagoineet tilanteeseen palkkaamalla urakoitsijoita keräämään kuolleita kaloja merestä ja kuljettamaan niitä poltettavaksi.

Kalakuolemat ovat peräisin Keski-Kreikassa sijaitsevasta Karla-järvestä, joka kuivattiin 1960-luvun alussa ja ennallistettiin vuonna 2018 torjumaan kuivuuden vaikutuksia. Vedenpinta nousi nopeasti syksyllä 2023 tuhoisan myrskyn aiheuttamien tulvien seurauksena, mutta on sittemmin laskenut vähäisten sateiden ja peräkkäisten kesähelteiden vuoksi.

Voloksen kaupungin pormestari on syyttänyt alueellisia viranomaisia liian hitaasta toiminnasta, kun taas kaupungin kauppakamari on ilmoittanut ryhtyvänsä oikeustoimiin korvausten saamiseksi, koska kaupallinen toiminta on kärsinyt merkittävästi.

"Rantaviivan yritykset, erityisesti ravintola-ala, ovat nyt keskeyttämässä toimintansa," kauppakamari kertoi tiedotteessaan. "Rantaviivalla leijuva voimakas haju karkottaa sekä asukkaita että vierailijoita, ja tämä on iskenyt kovaa Voloksen turismiin."

Lue lisää