Kulttuuri kuuluu kaikille - myös vähävaraisille
Hallituksen leikkaukset uhkaavat nyt Kaikukortti-toimintaa, joka mahdollistaa vähävaraisten pääsyn kulttuuritapahtumiin. Leikkaukset heikentävät osallisuutta ja lisäävät syrjäytymistä, sillä kulttuuri on hyvinvoinnin lähde. Kulttuuri kuuluu kaikille, kirjoittavat Marjo Oja-Kaukola ja Rita Paqvalén.
Hallituksen kaavailemat leikkaukset kulttuurialalle ja järjestöihin osuvat valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin sekä heikosti rahoitettuihin tahoihin.
Kulttuurikentällä on aito huoli, miten leikkaukset lisäävät työttömyyttä ja heikentävät ilmaisunvapautta. Me Kaikukeskuksessa olemme huolissamme vahingollisista vaikutuksista, joita säästöillä voi olla tärkeisiin ennaltaehkäiseviin, jo olemassa oleviin toimintoihin kuten Kaikukorttiin.
Kaikukortti-toiminta alkoi pilottikokeiluna Espoossa vuonna 2015, ja kymmenen vuoden aikana toiminta on laajentunut yli 100 kuntaan. Nyt Kaikukortin avulla yli 20 000 tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevaa ihmistä, heidän lapsensa sekä lastenlapsensa voivat osallistua maksutta kulttuurielämään, mikä tuo heidän elämäänsä merkitystä, hyvinvointia ja uusia tulevaisuudennäkymiä.
Kaikukortti-kohteet tarjoavat hyvästä tahdostaan Kaikukortin haltijoille maksuttoman sisäänpääsyn esimerkiksi museoihin, teattereihin, konsertteihin ja festivaaleille.
Leikkaaminen kulttuurialalta huonontaisi Kaikukortti-kohteiden toimintaedellytyksiä merkittävästi ja vaikuttaisi suoraan Kaikukortin haltijoiden mahdollisuuksiin kokea ja harrastaa kulttuuria. Lisäksi sosiaaliturvan heikennykset kohdistuvat moniin Kaikukortin haltijoista. Näiden toimien vuoksi kortinhaltijoiden osallisuuden kokemus on vaarassa heikentyä entisestään, mikä puolestaan lisäisi yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.
Leikkaukset välittävät Kaikukortti-verkoston yli 400 kulttuuritoimijalle viestin, ettei kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksistä välitetä. Konkreettinen uhka on, että kulttuuritoimijat yksi toisensa jälkeen jäävät pois Kaikukortti-kohteiden verkostosta. Näin Sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon vuonna 2018 saanut Kaikukortti, jota pidetään erittäin merkittävänä ennaltaehkäisyn työkaluna sekä kuntien että hyvinvointialueiden suunnasta, uhkaa näivettyä.
Julkista rahoitusta tarvitaan osallisuuden ja yhdenvertaisuuden tukemiseen. Nyt on ensisijaista olla haavoittuvassa asemassa olevien puolella, Kaikukortin haltijoiden ja käyttäjien puolella. Pidetään huolta, että tulevaisuudessakin kulttuuri kuuluu kaikille!
Marjo Oja-Kaukola
hankeasiantuntija, Kaikukeskus / Kulttuuria kaikille -palvelu
Rita Paqvalén
toiminnanjohtaja, Kulttuuria kaikille -palvelu