Aurinkokunnan lomasää

Tänä viikonloppuna Verde viihteellä tarjoaa Aurinkokunnan sääennusteen kaikille lomailijoille. "Venus on hyvä matkakohde, jos haaveilet ikuisesta höyrysaunasta ja haluat käydä kurkkaamassa, miltä Maan tulevaisuus saattaa näyttää, jos ilmastonmuutosta ei pysäytetä."

Aurinkokunnan lomasää

Merkurius:

“Tänään Merkuriuksessa säänvaihtelu on melko dramaattista, mutta sehän pitää mielen virkeänä! Aamulla voit nauttia kuuman kupin kahvia 430 asteen helteessä, ja illaksi lämpötila laskee -180 asteeseen. Täydellinen sää niille, jotka eivät osaa päättää, onko liian kuuma vai liian kylmä – täällä saat molemmat ääripäät samassa paketissa!”

Venus:

“Tänään Venuksella sää on jälleen tulikuuma ja hapokas! Pintalämpötilat pysyttelevät kivan paahtavissa 450 asteessa. Tiedossa rikkihapposateita tuttuun tapaan, joten ota mukaan sateenvarjo - joka tosin sulaa ennen kuin ehdit sanoa ’ilmastonmuutos’. Planeetan ilmakehä koostuu lähinnä hiilidioksidista, ja kasvihuoneilmiö on saavuttanut täydellisen maksimin – Venus on siis hyvä matkakohde, jos haaveilet ikuisesta höyrysaunasta ja haluat käydä kurkkaamassa, miltä Maan tulevaisuus saattaa näyttää, jos ilmastonmuutosta ei pysäytetä.”

Maa:

”Trooppisia hirmumyrskyjä, tulvia, helleaaltoja ja poikkeuksellisen paljon riehuvia metsäpaloja, sillä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jatkaa yhden planeettaa asuttavan eläinlajin tuhotöiden takia kasvamistaan. Matalapaineinen muutosvastarinta aiheuttaa sen, että Maan sosiaalisen median hurrikaaniosasto käy kuumana ja yhä useampi uskoo, että hirmumyrskyt eivät ole luonnonvoima, vaan hallituksen salainen projekti, ehkäpä vaalien manipulointiin tarkoitettu sääase. Pistä siis foliopipo tiukasti päähän ja suuntaa Maahan! Matkailukohteena Maa on edelleen aurinkokunnan planeetoista paras matkaajille, jotka suosivat happipitoista ilmakehää. Nauttikaa siis vielä kun voitte!”

Mars:

“Tänään Marsissa sää on tuttuun tapaan pölyistä ja tuulista! Pölymyrskyt saattavat peittää koko planeetan viikoiksi, mutta ei huolta, ilmakehän ohuus tekee myrskystä lähinnä pienen tuulahduksen! Ilmakehässä on hädin tuskin happea, mutta hei, se on hyvää harjoitusta etenkin heille, joiden on hyvä totutella vähiin happipitoisuuksiin, kuten Maan asukkaille.”

Jupiter: 

“Tervetuloa Jupiterille, missä sääennusteen laatiminen on turhaa: Suuri Punainen Pilkku jatkaa pyörimistään - maailmanhistorian pisimpään kestänyt hirmumyrsky on riehunut jo yli 300 vuotta. Hirmumyrsky on Maan hirmumyrskyjen kaltainen, mutta Maassa hirmumyrskyt kestävät yleensä vain muutamia päiviä tai viikkoja. Jupiter on siis oivallinen kohde kaikille myrskybongareille: kun ottaa huomioon planeetan pyörähdysajan ~10 tuntia, niin ei tarvitse huonoimmassakaan tilanteessa kovin kauaa odottaa. Jos siis rakastat myrskyisiä lomakohteita, tämä on unelmasi! Ammoniakkipilvet tarjoavat upean taustan, mutta muista ottaa mukaan hengityssuojaimet – happirikas ilma on täällä yhtä harvinainen kuin pilvetön taivas. Tuulennopeudet voivat nousta jopa 600 km/h, joten hiustyyliäsi ei pelasta edes maailman paras hiuslakka!”

Saturnus:

“Saturnuksen sää tänään on kylmää, tuulista ja synkkää, vähän kuin syysiltojen romantiikka, mutta jäädyttävämmällä otteella. Hurjat tuulet puhaltavat jopa 1800 km/h, joten kannattaa pitää kiinni kaikesta, mistä voi. Lämpötilat pysyvät mukavan viileinä, noin -180 asteessa, joten jäätyminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Saturnuksen renkaat hohtavat taivaalla samalla, kun myrskyt raivoavat planeetan pinnalla. Tämä on täydellinen kohde, jos rakastat hyytävää kylmyyttä ja eeppisiä maisemia. Ehdottomasti aurinkokunnan paras kohde rengasmatkailuun. Muista kerrospukeutuminen ja turvaväli renkaiden laitamilla!”

Uranus: 

“Tänään Uranuksessa, kuten aina, taivas on sininen metaanipilvien vaikutuksesta. Planeetta pyörii edelleen kyljellään kuin laiska jalkapallo, ja kipakat talvikelit jatkuvat. Lämpötilat laskevat alle -200 asteen, joten pipot ja villasukat ovat päivän suositus! Planeetalla tuoksuu suolistokaasuilta, joten pyykkipoika nenään voi olla tarpeen. Muistakaa varautua myös reippaaseen 900 km/h tuuleen – tukka pysyy varmasti suorana ellei se irtoa päästä!

Neptunus:

“Tänään Neptunuksessa tuulet ovat hieman reippaampia – noin 2000 km/h. Jos et ole varovainen, ne saattavat viedä sinut mennessään! Tämä tekee Neptunuksesta aurinkokunnan tuulisimman paikan, joten hattu kannattaa jättää kotiin ja harkita ankkuria kenkien tilalle. Lämpötilat laskevat mukavasti -220 asteeseen, joten pakkanen puree syvälle. Metaanikaasut värittävät taivaan kauniin siniseksi tänäänkin.”

Pluto:

“Plutolla sää pysyy tasaisen hyytävänä – mittarit näyttävät mukavat -230 astetta! Tällä viikolla ei ole tiedossa mitään uutta – edelleen pimeää, jäätynyttä ja hyvin, hyvin hiljaista. Mutta hei, jos rakastat hiljaisuutta ja yksinäisiä hiihtoreissuja, Pluto voi olla uusi suosikkikohteesi! Toki paikallisten asukkaiden mielestä kaikki oli paremmin, kun Pluto oli vielä planeetta.”

Ceres:

“Asteroidivyöhykkeellä sijaitsevalla Cerellä sää on aika kuiva. Lämpötilat vaihtelevat pakastimen ja saunan välillä riippuen siitä, oletko päivän vai yön puolella. Ei pilviä, ei sateita, mutta kannattaa olla varovainen – päähän saattaa iskeä yllättävä meteoriitti!”

Lue lisää