Terveydenhuollon tavoitteen tulee olla kansanterveyden, ei voiton tavoittelu
Yhdysvaltalaisen vakuutusjohtajan murha heijastaa maan terveydenhuoltojärjestelmän syvää kriisiä. Myös Suomessa julkista terveydenhuoltoa rapautetaan kovaa vauhtia. Terveydenhuollon tavoitteen tulisi ensisijaisesti aina olla kansanterveyden, ei voiton tavoittelu.
UnitedHealthcare-yhtiön toimitusjohtajan Brian Thompsonin murha on herättänyt Yhdysvalloissa paitsi järkytystä myös poikkeuksellista sympatiaa murhaajaa kohtaan. Miehen kuolema on saanut osan kansasta iloitsemaan sosiaalisessa mediassa ja osoittamaan sormella vakuutusyhtiöitä, jotka monien mielestä rahastavat kärsivällä väestöllä. Osa kansasta näkee murhaajan, Luigi Mangionen, modernina Robin Hoodina – henkilönä, joka otti oikeuden omiin käsiinsä, koska järjestelmä on niin mätä, ettei oikeutta muuten saisi. Miehen oikeudenkäyntikuluihin on lahjoitettu jo lähes 100.000 dollaria ja Free Luigi -tuotteet käyvät kaupaksi.
”Terveydenhuollon epääminen on murha, mutta ketään ei syytetä rikoksesta”, kirjoitti eräs lahjoittaja ja kutsui tappamista ‘oikeutetuksi henkirikokseksi’.
Miten tähän on päädytty? Miksi maa, joka on rakennettu laillisuuden ja järjestyksen varaan, reagoi näin kahtiajakautuneesti murhaan? Selitys löytyy Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmän romahduksesta ja siitä syntyneestä vihasta.
UnitedHealthcare on ollut esimerkki siitä, miten vakuutusjärjestelmä toimii: korkeita vakuutusmaksuja mutta evättyjä hoitoja. Yhtiön voitto viime vuonna oli 23,14 miljardia dollaria samalla, kun miljoonat amerikkalaiset kamppailivat selvitäkseen terveyskuluistaan. Thompsonin vuosipalkka, yli 10 miljoonaa dollaria, on saanut monet yhdistämään hänet suoraan siihen ahneuteen, joka leimaa koko järjestelmää. Sosiaalisen median sympatiat ja kiitokset murhaajalle kertovat syvää turhautumista.
Luigi Mangionen manifesti, jossa vakuutusyhtiöitä kutsutaan "parasiiteiksi" ja niiden toimintaa ”järjestelmälliseksi vääryydeksi”, resonoi monien kanssa. Tämä ei tarkoita, että Mangionen teko varsinaisesti hyväksytään, mutta reaktiot kuvastavat kansakunnan vihaa terveydenhuollon järjestelmää kohtaan.
Amerikkalainen terveydenhuoltojärjestelmä perustuu voiton tavoitteluun. Vakuutusyhtiöiden menestys mitataan osakkeenomistajien voitoilla, ei kansalaisten terveydellä. Korkeat omavastuut ja hoitomaksut pakottavat miljoonat lykkäämään hoitoon hakeutumista, ja velkakierre seuraa monia, jotka uskaltavat hakea apua. Sairaanhoitomaksuihin liittyvä velka on suurin syy henkilökohtaisiin konkursseihin maassa.
Kuten eräs asiantuntija totesi, "yksilön väkivalta ei ole ratkaisu, mutta se kertoo meille jotain olennaista siitä, kuinka epätoivoisia ihmiset ovat.”
Julkisen terveydenhuollon rapautuminen Suomessa on pysäytettävä
Kattava julkinen terveydenhuoltojärjestelmä on ratkaisu, joka on osoittautunut toimivaksi monissa maissa. Verorahoitteisen terveydenhuollon tulisi olla kansalaisoikeus. Se on ainoa varma tapa taata luotettava, yhdenvertainen terveydenhuolto.
Koko maailman tulisi ottaa opiksi - ei vakuutusjohtajan murhasta, vaan siitä vihasta, joka Yhdysvalloissa terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan vallitsee.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Suomessakin julkista terveydenhuoltoa ollaan rapauttamassa ja palveluja ollaan siirtämässä yhä enemmän yksityiselle sektorille. Hyvinvointialuejärjestelmä, jossa suuri joukko johtajia tienaa enemmän kuin pääministeri ja hoitavaa henkilökuntaa vähennetään kovalla kädellä, ei herätä luottamusta kansan syvissä riveissä. Monet suomalaiset ovatkin alkaneet turvautua yksityisiin vakuutuksiin, sillä luottamus julkisen sektorin kykyyn tarjota tarvittavaa hoitoa on merkittävästi heikentynyt.
Terveydenhuollon tavoitteen tulee olla aina ensisijaisesti kansanterveyden, ei voiton tavoittelu. Jos samalla tavoitellaan voittoa, emme voi koskaan olla täysin varmoja, onko potilaan etu varmasti tärkeintä. Se jää hoitavan lääkärin omantunnon varaan.
Meillä on vielä mahdollisuus säilyttää oikeudenmukainen ja yhdenvertainen terveydenhuoltojärjestelmä, joka pysyy pääasiassa julkisessa hallinnassa ja jonka lähtökohtana ovat kansalaisten tarpeet ja hyvinvointi. Pidetään siitä kiinni.
Edit. 18.12. klo 12.25: korjattu UnitedHealthcaren voitto