Elämme diktatuurien hyväntahtoisuuden varassa

Vähitellen Kiina romuttaa EU-maiden pienteollisuuden, suurteollisuuden, teknologisen osaamisen ja kädentaidot, kirjoittaa Antti Roine. EU:n on lopultakin herättävä röyhkeästi ja ylpeästi suosimaan omaa teollista tuotantoaan lainsäädännön ja tullien avulla.

Elämme diktatuurien hyväntahtoisuuden varassa
KUVA: Lukas

EU-maissa ei ole vieläkään täysin ymmärretty, että monet yhteiskuntamme elintärkeät toiminnot alkavat olla yhä enemmän Kiinan viranomaisten hallittavissa.

Suurin osa kotiverkoissa, kännyköissä, autoissa, kodinkoneissa, sairaaloissa ja teollisuudessa käytettävästä elektroniikasta sekä niiden ohjelmistoista on valmistettu Kiinassa, vaikka tuotteen valmistuttaja olisikin lähtöisin esimerkiksi Suomesta.

Elektroniikan ja ohjelmistojen valmistajilla on mahdollisuus rakentaa takaportteja ohjelmistoihin joko tarkoituksella tai vahingossa, joiden kautta EU-maissa olevien laitteiden tai verkkojen toimintoja voidaan ohjata etänä. Näitä piilotettuja rutiineja on vaikea havaita massiivisen ohjelmistokoodin sisältä.

Lisäksi Kiinan viranomaisilla on pääsy lähes kaikkeen tietoon, jota Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten Kiina-yksiköissä käsitellään. Kun teknologian ja ohjelmistojen rakenteen tuntee, taitava hakkeri löytää niiden takaportit suhteellisen helposti. Hakkeri voi hyödyntää myös automaattisia ohjelmistopäivityksiä luodakseen takaportit vasta kun niitä tarvitaan.

Tästä johtuen on lähes varmaa, että yhteiskuntamme elintärkeät toiminnot alkavat reistailla siinä vaiheessa, kun demokraattisten valtioiden ja diktatuurien suhteet kiristyvät entisestään.

Yhtenä pienenä esimerkkinä voi mainita TP-Link -modeemin ja -reitittimen, jotka hankin mökille kesällä vanhojen laitteiden tilalle. Ensimmäinen asia, jota lähdin tarkastamaan, olivat palomuurin asetukset, joita ei löytynyt mistään. Seuraavaksi etsin etähallinnan asetuksia, mutta niitäkään ei löytynyt mistään.

Riittävän tuen saanti TP-Linkiltä oli työn ja tuskan takana. Lopulta vastaus oli, että palomuuri ja etähallinta hoidetaan automaattisesti turvallisessa TP-Link pilvessä. Eli mökin tietoturva on nyt täysin Kiinan viranomaisten hallussa.

Kirjoittelin tästä havainnosta Verkkokaupan ja muiden kodinelektroniikkaliikkeiden arvostelupalstoille, mutta ne sensuroitiin, koska ne eivät edistä bisnestä. Kaikista kummallisinta oli, että kun ilmoitin samat tietoturvariskit Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen, se ei juuri hetkauttanut heitä. He ehdottivat vain jonkun toisen merkkisen tuotteen hankintaa, jos asia huolettaa.

No onneksi meillä on Donald Trump ja USA. He todennäköisesti kieltävät TP-Linkin ja muut riskialttiit tuotteet Amerikan markkinoilla tai ainakin vaativat näiden laitteiden ja ohjelmistojen tietoturvakartoitusta. Ehkä EU seuraa perässä jossain vaiheessa.

Kiina on johdonmukaisesti viimeisen 40 vuoden aikana ajanut politiikkaa, jonka tuloksena länsimainen teknologiaosaaminen, teollisuus ja työpaikat siirretään Kiinaan, koska teknologisen osaamisen avulla maailma valloitetaan ja sodat voitetaan. Aliexpress ja Temu ovat tämän politiikan työkaluja.

Käytännössä Euroopan demokraattisten maiden tutkimuslaitokset ovat tuottaneet Kiinalle ilmaiseksi teknologista osaamista, koska patenteilla ja yrityssalaisuuksilla ei Kiinassa ole samanlaista merkitystä kuin EU-maissa. Suomalaiset jopa maksoivat kiinalaisille, jotta saivat opettaa heitä tekemään laivoja M/S
Viking Glory -hankkeessa.

Vähitellen Kiina romuttaa EU-maiden pienteollisuuden, suurteollisuuden, teknologisen osaamisen ja kädentaidot – ellei EU lopultakin herää röyhkeästi ja ylpeästi suosimaan omaa teollista tuotantoaan lainsäädännön ja tullien avulla.

Antti Roine
Tekniikan tohtori, Ulvila

Lue lisää