Katsomusaineen tulee ehkäistä ääriajattelua

Kaikille yhteisen katsomusaineen tavoitteeksi tulisi asettaa ääriuskonnollisuuden ja poliittisen ääriajattelun torjuminen sekä moniarvoisen ja rauhanomaisen yhteiskunnan tukeminen, kirjoittaa Juha Karhu.

Katsomusaineen tulee ehkäistä ääriajattelua
Uskontojen symboleita. KUVA: Howardcorn33 / Wikimedia Commons

Suomessa on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua peruskoulujen ja lukioiden uskonnonopetuksen uudistamisesta sekä mahdollisuudesta korvata nykyinen järjestelmä kaikille yhteisellä katsomusaineella. Toistaiseksi keskustelusta on kuitenkin puuttunut sisäisen turvallisuuden näkökulma. Yhteisen katsomusaineen yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi tulisi asettaa ääriuskonnollisuuden ja poliittisen ääriajattelun torjuminen.

Maailmalla esiintyy monenlaista väkivaltaista ja epädemokraattista ääriuskonnollisuutta, kuten äärihinduismia, ääribuddhismia, äärijuutalaisuutta ja ja ääri-islamia, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Ääri-islam näyttäytyy maailmalle julmimmillaan ISISin teoissa, ja meidän on varmistettava, ettei ääri-islam saa meillä jalansijaa. Supon mukaan Suomessa todennäköisesti on radikaali-islamistisia toimijoita, joilla on halu ja kyky väkivaltaisten iskujen tekemiseen. 

Meitä lähimpänä on kuitenkin äärikristillisyys. Venäjä käy ortodoksikirkon siunaamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Yhdysvalloissa, maassa, jonka kanssa Suomi tekee yhä tiiviimpää yhteistyötä, evankelikaalikristityt uhkaavat johtajansa avulla syöstä maailman sekasortoon. Suomessa äärikristillisiä aineksia löytyy muun muassa hallituspuolueista: ne edustavat näkemyksiä, joissa yhden uskontokunnan pyhän kirjan tulkintoja pyritään soveltamaan kaikkien suomalaisten lakeihin.

Poliittinen ääriajattelu Suomessa yhdistyy äärioikeistoon ja äärivasemmistoon. Supon mukaan järjestäytynyt äärioikeistoliikehdintä ei tällä hetkellä aiheuta terroristista uhkaa. Se kuitenkin luo potentiaalisen kasvualustan yksittäisten henkilöiden radikalisoitumiseen. Sen sijaan äärivasemmiston muodostama terrorismin uhka Suomessa on Supon mukaan matala. 

Eivät vihreätkään ole ääriajattelulta säästyneet. Pentti Linkola edusti radikaalivihreää ääriajattelua, jossa lähtökohtaisesti oikea analyysi johti kyseenalaisiin johtopäätöksiin ja ratkaisumalleihin: autoritäärisyyteen ja humanitäärisen avun rajoittamiseen. Tällaisella ajattelulla ei onneksi ole nykyvihreissä kannatusta.

Yhteiselle katsomusaineelle, joka esittelee maailmankatsomuksia eri filosofioista ja uskonnoista ateismiin saakka, on selkeä tarve. Tällaisen oppiaineen tulisi antaa koululaisille välineitä ja näkökulmia, jotka auttavat välttämään ääriajattelun ansat ja jotka tukevat moniarvoista, rauhanomaista yhteiskuntaa.

Juha Karhu
Kirjoittaja on vihreä kuntavaaliehdokas Luoteis-Helsingistä

Lue lisää