Vihreät on uskottava sote-puolue – meillä on tarjota ratkaisuja
Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä on kovan paineen alla. Hoitajapula, väestön ikääntyminen ja mielenterveyspalveluiden kriisi vaativat rohkeita ratkaisuja. Vihreät ei ole vain ympäristöpuolue - meillä on toimivia vastauksia myös soten ongelmiin, kirjoittaa Heidi Aaltonen.
Kestävä hyvinvointi lähtee oikeudenmukaisuudesta. Siksi vihreiden sote-politiikka rakentuu ajatukselle, että hyvinvointi kuuluu jokaiselle. Tämä tarkoittaa panostuksia ennaltaehkäiseviin palveluihin, riittäviin resursseihin sekä palveluiden saavutettavuuteen ja vaikuttavuuteen. Tiedämme, että jokainen euro esimerkiksi mielenterveyspalveluihin sijoitettuna maksaa itsensä takaisin, kun ihmisiä autetaan ajoissa.
Haluamme kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja ottamalla käyttöön tehokkaita toimintamalleja, kuten hoitotakuun säilyttämisen 14 vrk:ssa, matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ja hoitoon pääsyn nopeuttamisen niin perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa kuin sosiaalitoimessa. Vaadimme myös hoidon jatkuvuutta omatiimimallilla, jossa lääkärillä on tietty väestö
hoidettavanaan ja moniammatillinen tiimi tukenaan. Aina ei ole tarvetta päästä lääkärille, eikä yksikään ammattiryhmä hoida ketään yksin. Hyvinvointi ei myöskään saa riippua postinumerosta tai lompakon paksuudesta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö palveluverkkoa voisi järkevästi tarkastella esimerkiksi kotiin vietävien palvelujen avulla. Seinät eivät hoida ketään.
Sote-alan veto- ja pitovoima kuntoon
Sote-sektorin kriisin ytimessä on työvoimapula, joka johtuu pitkälti alan työntekijöiden uupumuksesta ja palkkauksen riittämättömyydestä. Vihreiden ratkaisu on yksinkertainen mutta tehokas: työntekijöitä tulee arvostaa konkreettisesti. Tämä tarkoittaa parempia työoloja, mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja kohtuullista palkkaa. Haluamme nostaa sote-alan
houkuttelevuutta pitkäjänteisillä ratkaisuilla, jotka keskittyvät työn merkityksellisyyteen ja työhyvinvointiin. Palkkoja ei tule sitoa vientimalliin, ja palkkaukseen tulee kehittää erilaisia kannustinmalleja, jotta sote-sektorin urapolut voivat olla houkuttelevia.
Tekoäly ja digitaalisuus osaksi arkea
Uskomme, että sote-sektoria voidaan kehittää vastuullisesti ja teknologiaa hyödyntämällä. Automaatio ja digitaaliset ratkaisut voivat keventää henkilökunnan työkuormaa, parantaa tiedonkulkua, ja lisätä palveluiden saavutettavuutta. kunhan ohjelmistot ovat toimivia, helppokäyttöisiä ja keskenään keskustelevia. Esimerkiksi etävastaanotot ja tekoälyn käyttö diagnostiikassa voivat vapauttaa resursseja ja lyhentää hoitojonoja.
Ekologinen kestävyys on osa hyvinvointia
Hyvinvoiva ympäristö on perusta ihmisen hyvinvoinnille. Vihreät on ainoa puolue, joka yhdistää ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden saumattomasti. Sote-palveluissa tämä näkyy esimerkiksi kestävien hankintojen ja energiatehokkuuden edistämisenä sekä lääkkeiden ympäristövaikutusten huomioon ottamisena. Ekologiset ratkaisut ovat myös taloudellisesti kestäviä pitkällä aikavälillä.
Planetaarinen terveys ja hyvinvointi tulee vihdoin ottaa osaksi sotea, sillä sekä maapallon että meidän ihmisten hyvinvointi ovat täysin linkittyneitä toisiinsa. Tämän huomiotta jättäminen ei saa enää jatkua.
Vihreät on valmiita kantamaan vastuuta
Usein kuulee väitteitä, että vihreät eivät ole "sote-puolue". Tämä on myytti, joka on aika murtaa. Vihreiden riveissä on asiantuntijoita, hoitajia, lääkäreitä ja sosiaalialan ammattilaisia, jotka tuntevat kentän ja sen tarpeet. Me emme pelkää tarttua vaikeisiin kysymyksiin ja etsiä niihin ratkaisuja.
On selvää, että soteen ei vaan voida kaataa mielettömästi lisää rahaa, jotta se saadaan kuntoon. On kuitenkin kohtuutonta olettaa, että näin mittava uudistus olisi muutamassa vuodessa valmis. Tässä hetkessä tulisi antaa aikaa hyvinvointialueiden alijäämien kattamiseen. Lisäksi tulee todella huolellisesti tarkastella kaikkea tekemistä, saattaa palveluprosessit kuntoon ja kitkeä päällekkäinen tekeminen. Varmasti jo näillä toimilla saadaan jatkossa säästöä aikaan.
Tulevaisuudessa on syytä tarkastella hyvinvointialueiden rahoitusmallia, sillä nykyisellä mallilla alueiden päättäjillä on kädet sidotut talouden ollessa tiukassa valtionohjauksessa. Se ei motivoi alueita aktiiviseen ja hyvään taloudenpitoon, vaan pakottaa tekemään hätiköityjä päätöksiä, kuten silmittömiä leikkauksia, joita
aivan takuulla korjataan vielä isommalla rahalla tulevaisuudessa.
Sote-uudistuksen onnistuminen on avainasemassa suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamisessa. Uudistus ei ollut alkaessaan valmis, vaan sille tulee antaa aikaa rakentua. Mihinkään uuteen reformiin ei todella ole nyt eikä lähitulevaisuudessakaan varaa. Ratkaisut eivät synny hetkessä, mutta oikeilla päätöksillä suunta voidaan kääntää.
On aika rakentaa tulevaisuus, jossa jokainen saa tarvitsemansa avun ajoissa – ja jossa hyvinvointi on yhtä lailla ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää.
Heidi Aaltonen
Sosiaali-, terveys- ja pelastuspoliittisen ohjelman puheenjohtaja
Aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja (Varha)
Hoitotyön esihenkilö
Hyvinvointipolitiikan ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriopiskelija