Kruunuvuorensilta sai muotonsa

Helsinkiin valmistuvan Kruunuvuorensillan ulkomuoto alkaa hahmottua, kun sen vinoköysien kiinnityksissä on edistytty. Vinoköysiä tulee kaikkiaan 17 paria molemmin puolen 135 metrin korkeuteen nousevaa pylonia. Tavan kansalainen pääsee sillalle tallustelemaan mahdollisesti jo ensi vuonna.

Kruunuvuorensilta sai muotonsa
Kruunuvuorensilta ilta-auringossa Mustikkamaan rannoilta kuvattuna. KUVA: PERTTU RYTSÖLÄ

Helsinkiin valmistuvan Kruunuvuorensillan ulkomuoto alkaa hahmottua, kun sen vinoköysien kiinnityksissä on edistytty. Vinoköysiä tulee kaikkiaan 17 paria molemmin puolen 135 metrin korkeuteen nousevaa pylonia. Silta avataan jalankulkijoille ja pyöräilijöille jo ensi vuonna.

Suomen pisimmän, 1200-metrisen, Kruunuvuorensillan rakennustöissä ollaan jo pitkällä. Kun rakennetta kannatteleva pyloni saatiin pystytettyä, päästiin asentamaan vinoköysiä. Pisimmistä vinoköysistä tulee peräti 260-metrisiä.

Näin sillan ulkomuodon näkyvimmät osat ovat paikallaan. Keskipyloni saa myös valaistuksen. Vinoköysien asennusten myötä sillan rakenne tulee kantavaksi ja sitä tukeva apusilta voidaan purkaa. Sitten helsinkiläiset pääsevät näkemään minkälainen on uusi, sadoiksi vuosiksi kaupungin maisemaan asettuva elementti.

Vinoköysien virittämisen ohella sillalla tehdään paraikaa pintarakennetöitä ja kaiteiden asennuksia. Näiden jälkeen edessä on raitiotiekiskot ja raitiotien sähköjärjestelmät asennus.

Liikennöinti on tarkoitus aloittaa vuonna 2027. Sillalla ajaa kaksi linjaa: 11, joka kulkee Kruunuvuorenrannasta Pasilaan ja 12, jonka päätepisteet ovat Yliskylä ja Hakaniemi.

Mittavassa hankkeessa on rakennettu myös kaksi muuta raitiosiltaa. Matala Merihaansilta, joka kulkee nimensä mukaisesti Merihaasta Nihtiin avautuu kävelijöille jo kuluvana kesänä.

Nihdistä Korkeasaareen on taas rakennettu eläintarhan ensimmäisen jääkarhun mukaan nimetty Finkensilta. Se avautuu ensi syksynä, kun Korkeasaaren uusi sisäänkäyntirakennus valmistuu. Se rakennetaan, koska nykyinen sisäänkäyntirakennus sijaitsee Mustikkamaan puolella ja raitiotieyhteys tuo vierailijat suoraan Korkeasaareen. Samalla saaret yhdistävä Korkeasaaren silta avautuu ulkoilijoiden käyttöön.

Lue lisää