Kunnat voivat pysäyttää luontokadon – vihreät julkaisi 101 keinon ohjelman
Vihreät julkaisi laajan 101 kohdan ohjelman, jonka avulla luontokato voidaan pysäyttää kunnissa. Keinot ulottuvat metsien suojelusta kaavoitukseen, vesistöihin, eläinten hyvinvointiin ja kiertotalouteen. Tavoitteena on, että luonto suojellaan siellä, missä ihmisten arki tapahtuu.
Johanna Kohvakka
Vihreiden laaja toimenpidepaketti kattaa yli sata keinoa sille, miten luonnon tilan heikkeneminen pystytään pysäyttämään ja luontoa voidaan suojella kaikkialla Suomessa. Ohjelma perustuu ajatukseen siitä, että luontoa voidaan tehokkaimmin suojella siellä, missä ihmisten arki tapahtuu – eli kunnissa.
Kunnissa voidaan torjua luontokatoa metsissä, lähiluonnossa, luonnonsuojelun ja ennallistamisen keinoin, vesistöissä, eläimet huomioiden, tutkimusta ja elinkeinoelämää kuunnellen, kiertotaloutta vahvistamalla, ilmastokriisiä hillitsemällä sekä luontomyönteisellä päätöksenteolla.
”Kun kokoomusjohtoinen hallitus leikkaa luonnonsuojelusta, pettää lupauksensa vanhojen metsien suojelusta ja altistaa luonnonsuojelualueet kaivostoiminnalle, voivat kunnat nousta kokoaan suurempaan rooliin. Kunnissa voidaan korjata ja paikata sitä vahinkoa, jota hallituspolitiikka aiheuttaa”, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kertoo.
Virta painottaa, että tulevissa kuntavaaleissa äänestetään myös jokaisen kunnan lähiluonnosta, metsistä, järvistä sekä luonnon- ja eläintensuojelusta. Keinoja parempaan politiikkaan löytyy, ne täytyy vain ottaa käyttöön.
”Sillä on väliä, ketkä kunnissa käyttävät valtaa ja tekevät päätöksiä. Kunnanvaltuustoissa voidaan päättää suojella luontoa ja ehkäistä luontokatoa – tai jäädä juhlapuheiden tasolle. Vihreät on aina viimeiseen saakka luonnon ja ilmaston puolella”, Virta toteaa.
Metsien suojelua ja luontoa lähelle ihmistä
Metsäluonto on vihreiden ohjelman ytimessä. Vihreät vaativat, että kaikki kunnan omistamat vanhat ja luonnontilaiset metsät suojellaan tieteellisiin kriteereihin perustuen. Suojelua laajennettaisiin METSO-ohjelman avulla ja tarvittaessa ostettaisiin yksityisiä metsiä kuntien haltuun. Avohakkuista luovuttaisiin etenkin turvemailla, ja metsien hoidossa painottuisivat monimuotoisuus, virkistys ja maisema-arvot. Lisäksi metsät liitettäisiin FSC-sertifikaattiin ja hakkuut keskeytettäisiin lintujen pesimäaikana.
Lähiluontoa puolue pitää elintärkeänä sekä ihmisille että luonnon monimuotoisuudelle. Ohjelmassa korostetaan 3-30-300-periaatetta, jonka mukaan jokaisen tulisi nähdä ikkunastaan vähintään kolme puuta, nauttia vähintään 30 prosentin latvuspeittävyydestä ja päästä lähiluontoon 300 metrin säteellä. Kaavoituksella varmistettaisiin viheralueiden riittävyys, ekologiset yhteydet ja luonnonvaraisen kasvillisuuden säilyminen.
Ilmastokriisiin varauduttaisiin lisäämällä luonnonmukaisia ratkaisuja kuten viherkattoja, hulevesien hallintaa ja puistoalueiden monimuotoistamista. Nurmikot muutettaisiin niityiksi, ja kotoperäistä kasvillisuutta suosittaisiin. Myös lähiruoka ja viljelypalstat saisivat tilaa.
Luontokadon torjunta ja eläimet tärkeäksi osaksi kuntapolitiikkaa
Luontokadon torjunta on vietävä osaksi kunnan kaikkea päätöksentekoa. Luontobudjetointi, vaikutusten arviointi ja luonnon kokonaisheikentämättömyyden periaate otettaisiin käyttöön. Hankinnoissa suosittaisiin ympäristön, eläinten ja ihmisoikeuksien kannalta kestäviä ratkaisuja. Kouluissa ja palveluissa edistettäisiin kestävän elämäntavan omaksumista.
Vihreät haluavat, että kunnat osallistuvat kansainvälisten suojelutavoitteiden – 30 % suojelua ja 10 % tiukkaa suojelua – toteuttamiseen. Vähintään yksi uusi luonnonsuojelualue perustettaisiin joka kuntaan valtuustokauden aikana. Lisäksi ohjelma vaatii laajoja ennallistamistoimia: kosteikkoja, soita, perinnebiotooppeja ja metsiä palautettaisiin luonnontilaan.
Kaivostoimintaa rajoitettaisiin suojelualueiden ja tärkeiden luontokohteiden läheisyydessä. Haitallisten vieraslajien torjunta ja luontoarvojen kompensointi rakentamisessa nostettaisiin osaksi kuntien perustyötä.
Huonokuntoiset vesistöt, kuten rehevöityneet järvet ja sameat purot, saisivat erityistä huomiota. Ohjelmassa esitetään kosteikkojen rakentamista, hulevesisuunnittelun parantamista ja virtavesien esteiden poistamista. Kunnat velvoitettaisiin lopettamaan avohakkuut suometsissä ja suojelemaan pienvesiä. Myös mikromuovien kulkeutuminen vesistöihin pyrittäisiin estämään esimerkiksi tekonurmien ja nastarenkaiden käytön rajoittamisella.
Vihreät haluaa parantaa eläinten hyvinvointia niin villieläinten, lemmikkien kuin myös tuotantoeläinten osalta. Vihreät haluaa kaupunkeihin hiljaisia, pimeitä alueita eläinten tarpeisiin, parantaa luonnonvaraisten eläinten hoitopalveluita ja kehittää eläinsuojelun viranomais- ja vapaaehtoistoimintaa. Kunnissa laadittaisiin eläinten hyvinvointisuunnitelma ja eläinperäisten tuotteiden käyttö puolitettaisiin vuoteen 2030 mennessä kunnallisissa ruokapalveluissa.
Kiertotalous ja ilmastotoimet tukevat luonnon suojelua
Vihreät yhdistävät luontopolitiikan vahvasti ilmastotyöhön ja kiertotalouteen. Ohjelmassa ehdotetaan muun muassa torien perustamista rakennusosille, kierrätysmateriaalien käyttöä rakentamisessa ja kunnallisten jäteyhtiöiden siirtymistä jätteenpoltosta materiaalien hyödyntämiseen. Energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa tuettaisiin kaavoituksella, koulutuksella ja kuntalaisten neuvonnalla.
Kuntien tavoitteeksi asetettaisiin olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja sen jälkeen tavoitteena olisi hiilinegatiivisuus. Myös joukkoliikenteen ja pyöräilyn kehittäminen, ruuhkamaksut ja ympäristövyöhykkeet kuuluvat keinovalikoimaan.

Kaikki 101 keinoa luontokadon pysäyttämiseksi löytyvät täältä.