Sakatin kaivoshanke vaarantaa Viiankiaavan kaksinkertaisesti suojellun aapasuon
Komission julkaisemalla strategisesti tärkeiden kaivosten listalla on kuusi suomalaista hanketta. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Krista Mikkosen mielestä Sakatin kaivosta ei tule toteuttaa. Viiankiaavan suo, jonne kaivosta suunnitellaan, on kaksinkertaisesti suojeltu luonnontilainen aapasuo.

Johanna Kohvakka
Vihreiden kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Krista Mikkosen mielestä Sakatin kaivosta ei tule toteuttaa.
"Sakatin kaivoksen ei tule edetä tätä pidemmälle. Malmiesiintymä sijaitsee kaksinkertaisesti suojellulla Viiankiaavan suolla. Se kuuluu sekä EU:n Natura 2000 -luonnonsuojelualueiden verkostoon että kansalliseen soidensuojeluohjelmaan. Keskustelua Viiankiaavan tulevaisuudesta on käyty pitkään, sillä alueella on tehty malminetsintää, mikä sekin on kyseenalaista suojelualueella", sanoo Mikkonen tiedotteessa.
Euroopan komissio nimeää Sakatin EU:lle strategisesti tärkeäksi kaivoshankkeeksi. Se tarkoittaa, että Sakatin lupahakemus täytyy käsitellä nopeutetussa tahdissa.
"On perin kummallista, että Euroopan komissio on nimennyt Sakatin kaivoksen EU:lle strategisesti tärkeäksi kaivoshankkeeksi, kun samaan aikaan alue, jolla se sijaitsee, kuuluu EU:n omaan luonnonsuojeluverkostoon. Strategisen hankkeen aseman hakeminen on yritysten asia, mutta komissio tekee päätöksen jäsenmaiden suosituksesta. Nyt olisi tärkeää selvittää, kuka ja millä perustein on suositellut Sakatin kaivosta strategisesti tärkeäksi hankkeeksi?" kysyy Mikkonen.
Mikkosen mukaan kaivosteollisuuden sääntelyä on välttämätöntä tiukentaa. Tällä hetkellä kaivostoimintaan tähtäävän malminetsintäluvan voi Suomessa saada lähes minne vain: arvokkaalle pohjavesialueelle, luonnonsuojelualueelle, erämaa-alueelle tai maailmanperintökohteeseen.
"Suomi on kaivosteollisuuden villi länsi. Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, että nyt on käynnissä kaivosryntäys Suomeen, sillä meillä on paljon arvokkaita mineraaleja kallioperässä. Toinen merkittävä syy kaivosryntäykselle on se, että Suomessa kaivosten sääntely ja valvonta eivät vieläkään ole kunnossa. Ulkomaiset yhtiöt voivat tehdä kaivosvarauksia käytännössä mille tahansa alueelle", harmittelee Mikkonen.
Entinen ympäristöministeri Mykkänen edisti hanketta viime vuonna
Yle kertoo entisen ympäristöministeri Kai Mykkäsen (kok.) vierailusta Viiankiaavalla kaivosyhtiö Anglo American Sakatti Mining Oy:n kanssa viime vuonna. Mykkänen totesi tuolloin, että kaivoshanke joutuu hakemaan poikkeuslupaa Natura-suojelusta.
Poikkeuslupaa tarvitaan, sillä ei ole selvää, miten kaivoksen rakentamisesta seuraava pohjaveden alenema vaikuttaa ympäristöön. Se voi merkittävästi heikentää Viiankiaavan suojeltuja kasvi- ja eliölajeja sekä luontotyyppejä. Natura-poikkeus edellyttää luonnonsuojelulain mukaan, että hankkeelle on pakottava yleinen tarve, eikä vaihtoehtoa ole. Mykkänen ei ottanut kantaa siihen, täyttyvätkö nämä ehdot, mutta korosti kaivoksen merkitystä vihreässä siirtymässä.
Viiankiaavan luontopolun pitkospuilla kävellyt Mykkänen myönsi, että aapasuo on ainutlaatuinen, mutta korosti sen keskeistä roolia kriittisten metallien, kuten nikkelin ja kuparin, tuotannossa. Hän nosti esiin myös sen, että kaivos sijaitsee suon nurkassa ja sen pohjavesivaikutukset kohdistuvat vain Kitisenjoen ja Sakatin väliselle alueelle suojelualueen länsireunalla. Lisäksi Mykkänen muistutti, että valtioneuvosto voi halutessaan muuttaa soidensuojeluasetusta, joka nykyisin estää kaivostoiminnan alueella.
Vierailulla mukana ollut Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg puolusti hanketta toteamalla, että esiintymän suuri nikkeli- ja kuparipitoisuus tekee siitä merkittävän.
Yli 100-vuotias Anglo American on yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä. Anglo American aloitti malminetsinnän Suomessa vuonna 2004. Sakatin malmiesiintymä löytyi vuonna 2009.

Kaivoksen merkittävyys on kyseenalaistettu
Värriön tutkimusaseman johtaja, fysiikan professori Mikko Sipilä, on julkistanut laskelman, jonka mukaan Sakatti on malmimäärältään keskinkertainen eikä poikkeuksellisen suuri esiintymä. Hänen mukaansa Suomessa ja muualla Euroopassa on huomattavasti suurempia esiintymiä. Tämä herättää kysymyksen siitä, täyttääkö Sakatti Natura-poikkeusluvan edellytyksen vaihtoehdottomuudesta. Sipilä on vihreiden kuntapoliitikko Riikka Karppisen puoliso.
Myös Suomen Luonnonsuojeluliitto (SLL) arvostelee EU-komission päätöstä nimetä Sodankylän Sakatin kaivos strategisesti tärkeäksi hankkeeksi. Liiton mukaan hanke uhkaa Viiankiaavan Natura 2000 -aluetta ja kansallisesti suojeltua aapasuota, eikä täytä kestävyyden vaatimuksia.
“Jos Viiankiaavan suojelu puretaan, luonnolle tietoisesti aiheutetaan merkittävää haittaa, ja sama normien ohitus ja sivistyksen sivuuttaminen tulee leviämään muuallekin”, sanoo SLL:n puheenjohtaja Hanna Halmeenpää järjestön tiedotteessa.
"Tällainen hanke ei ole vihreää, vaan ruskeaa ellei peräti pikimustaa siirtymää. Se pitää myös mahdollisten rahoittajien ja kaivosyhtiönkin ymmärtää", toteaa puolestaan SLL:n toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Liitto vaatii, ettei hallitus myönnä poikkeusta Natura-suojelusta.
EU-komissio julkaisi 25. maaliskuuta 2025 listan kaivoshankkeista, jotka se luokittelee strategisesti tärkeiksi. Suomesta strategisen hankkeen statuksen saavat Helsingin Sanomien mukaan Sakatti Miningin lisäksi Terrafamen Kolmisopen-kaivoshanke Sotkamossa, Fortumin akkujen kierrätyskeskus Harjavallassa, Keliberin litiumkaivos ja -jalostamo Kokkolassa, Hycamiten grafiittituotantolaitos Kokkolassa sekä Jervoisin kobolttijalostamo Kokkolassa.