Korvataanko ruokalähetit drooneilla ja toimitusroboteilla?

Wolt pilotoi drooni- ja robottikuljetuksia Suomessa. Samaan aikaan ruokalähetit ovat vaatineet parempaa palkkaa ja työehtoja – tuloksetta. Yhtiön johto nauttii miljardiluokan kannustinpaketeista, mutta lähettien ansiot ovat jatkaneet laskuaan yrityskaupan jälkeen.

Korvataanko ruokalähetit drooneilla ja toimitusroboteilla?
Kuva: Aivars 

Johanna Kohvakka

Lähettiyritys Wolt aloitti droonikuljetusten pilotoinnin viime kuussa Espoossa.

Kun asiakas tilaa tuotteita, tilaus pakataan käsin ja asetetaan drooniin. Drooni lentää itsenäisesti noin 60–70 metrin korkeudessa hyödyntäen GPS-tekniikkaa ja kameroita. Saavuttuaan kohteeseen se laskeutuu 15 metrin korkeuteen ja laskee ostokset köyden varassa maahan, esimerkiksi asiakkaan pihalle.

"Pilotin aikana tavoitteemme on arvioida droonien toimivuutta ja luoda edellytykset uuden kuljetustavan laajentamiselle", sanoo Woltin tuotekehityksen johtaja Antti Kosonen yhtiön tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan droonikuljetukset vähentävät hiilidioksidipäästöjä yli 85 % verrattuna perinteisiin ajoneuvotoimituksiin. Tällä hetkellä droonikuljetuksilla saa tilattua vain ruokaostoksia Wolt-kaupasta.

Myös toinen ruoankuljetuspalvelu Foodora on aiemmin testannut ruoan toimittamista drooneilla.

Kuva: Wolt

Wolt aloitti maaliskuussa myös ravintolaruoan robottikuljetusten pilotoinnin Kampissa, Helsingissä. Hanke on teknologiayritys Woltin ja yhdysvaltalaisen robotiikkalogistiikkayritys Cocon yhteistyöprojekti. 

”Olemme testanneet robotteja viime kuukausien ajan ja kuljetusrobotit on integroitu Woltin alustalle. Olemme innoissamme, kun voimme aloittaa robottikuljetukset ravintoloista Helsingissä. Tämä on merkittävä askel eteenpäin, monipuolistaa toimitusvaihtoehtojamme ja kurkistaa samalla tulevaisuuden logistiikkaan”, sanoo Joel Järvinen, Woltin Pohjois-Euroopan operatiivinen johtaja yhtiön tiedotteessa.

Kuva: Wolt

Aiemmin tänä vuonna Wolt on testannut robottikuljetuksia Lahdessa sekä Espoon Niittykummussa ja Leppävaarassa, jolloin toimitukset tehtiin Wolt-kaupasta. S-ryhmällä vastaavia kuljetusrobotteja on ollut käytössä jo parin vuoden ajan.

Wolt-lähetit kapinoivat

Samalla, kun Wolt pilotoi ihmistyötä korvaavia vaihtoehtoja, työntekijöiden ehdot ovat heikentyneet entisestään. Yle kertoi loppuvuodesta 2024, että ruokalähetit ovat järjestäytyneet ja vaativat parempia korvauksia, mutta alustayhtiö Wolt ei ole suostunut palkkioiden korotuksiin. Lähetit ovat perustaneet oman ammattiosastonsa, PAM Couriers Finlandin, Palvelualojen ammattiliitto PAM:in alle. 

Osaston puheenjohtaja Papy Nkunda on neuvotellut Woltin kanssa yli vuoden ajan ilman tulosta. Lähettien ansiot ovat pudonneet ja huoli tulevaisuudesta kasvaa.

"Emme voi hyväksyä huonoa sopimusta. Palkkiotason pitää olla sellainen, että normaalilla työmäärällä pystyy elättämään itsensä", sanoo Nkunda.

Vielä muutama vuosi sitten palkkiot olivat 4–5 euroa per toimitus, nyt summa on laskenut 3,20 euroon.

"Voi olla, että kohta mennään jo lähemmäs kahta euroa. Olemme tästä todella huolissamme", Nkunda harmittelee.

PAMin sopimuspäällikkö Juha Ojala korostaa järjestön tiedotteessa, että lähettien nykytilanteeseen on saatava merkittävä parannus.

"Pieni korotus nykyiseen palkkiotasoon ei kerta kaikkiaan riitä, vaan Suomessa työllään pitää olla mahdollista tulla aidosti toimeen", sanoo Ojala.

"Nämä ovat olleet yhdet urani vaikeimmista neuvotteluista. Ruokalähettien toimeentulo on niin epävarma ja asema turvaton, ettei vastaavaa ole Suomessa nähty aikoihin", Ojala lisää.

Monelle maahanmuuttajalle alustatyö on ainoa vaihtoehto, mutta alenevat palkkiot tekevät elannon ansaitsemisesta yhä vaikeampaa. Ylen haastatteleman Helsingin yliopiston tutkijan Olivia Mauryn mukaan alustayritykset aloittavat usein pienillä välityspalkkioilla ja hyvillä ansioilla mutta kiristävät ehtoja myöhemmin.

"Moni ruokalähetti sanoo, että alamäki alkoi, kun Wolt myytiin Doordashille. Sitä ennen korvaukset olivat ihan ok mutta ovat sen jälkeen heikentyneet", Maury sanoo.

Woltin johdon kannustimien arvo jo 1,5 miljardissa eurossa

Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, että lähettiyritys Woltin toimitusjohtajan Miki Kuusen, muun johdon ja useiden työntekijöiden kannustinpaketin arvo on kasvanut jo noin 1,5 miljardiin euroon.

Woltin myynti yhdysvaltalaiselle Doordashille julkistettiin marraskuussa 2021. Samalla laadittiin osakekannustinohjelma, jolla Woltin johtohenkilöt ja työntekijät haluttiin sitouttaa jatkamaan työtään Doordashilla.

Kannustinjärjestelmästä vapautuu joka vuosi noin 125 miljoonan euron erä osakkeita neljän vuoden ajan. Doordashin osakkeen hinta on sittemmin noussut jo noin kolminkertaiseksi lopulliseen kaupantekopäivään verrattuna.

Lue lisää