Monikielinen koulutuspolku Suomessa tekoälytyökalujen avulla - ovet auki kaikille kulttuureille

Tekoäly voi siloittaa tietä monikieliselle koulupolulle Suomessa – varhaiskasvatuksesta työelämään, kirjoittaa Aki Saariaho. Yksilöllinen tuki, kulttuurien ja kielten ymmärrys rikastuvat, kun oppimista tehostetaan tekoälyn avulla.

Monikielinen koulutuspolku Suomessa tekoälytyökalujen avulla - ovet auki kaikille kulttuureille
Tekoälyn avulla toteutetut virtuaalitodellisuuskokemukset voivat myös upottaa lapset erilaisiin kulttuuriympäristöihin ja lisätä heidän ymmärrystään ja arvostustaan moninaisuutta kohtaan, kirjoittaa Aki Saariaho. Kuva: JPxG and Boris Dayma/DALL-E/Wikimedia Commons (vas.), Aki Saariaho (oik.)

This article is also available in English

Suomen huoltosuhde on ollut jo vuosia huonossa kunnossa. Tarvitsemme
maahanmuuttoa, syntyvyyden lisäämistä ja suomalaisen koulutusjärjestelmän saatavuuden parantamista eri osapuolille.

Suomessa on jo alueita, jotka tarjoavat englanniksi koulupolun päiväkodista kouluun, toisen ja korkea-asteen koulutukseen ja työmarkkinoille. Nämä alueet ovat muodostuneet osittain kysynnän ja sattuman, osittain kaupunkisuunnittelun kautta. Ainakin Espoon Otaniemi/Keilaniemi on tällainen alue, ja varmasti vastaavia alueita on Turussa, Oulussa ja Tampereella.

Näillä alueilla turvaudutaan englannin kieleen, mutta kun tekoälytyökalut ovat jo kohtuullisen hyviä kääntäjiä, miksei kielivaihtoehtoja voisi laajentaa?

Koulupolun kulttuurista rikkautta voi kasvattaa tekoälyn avulla

Koulunkäynti alkaa jo paljon ennen varsinaista koulujärjestelmää. Suomen- ja ruotsinkielisten mallien rinnalla on kielikylpyohjelmia esimerkiksi englanniksi, venäjäksi ja swahiliksi, joissa voimme tarjota luonnollisia tapoja koulunkäyntiin lasten äidinkielellä.

Kulttuurien tunteminen auttaa ymmärtämään erilaisia normeja, tapoja ja perinteitä. Nykyisinkin ihmiset tutustuvat toisiinsa, mutta tekoäly voisi tehdä tästä vieläkin parempaa – kunhan kielimalleissa ei ole vääristymiä. Tekoäly voisi tutkia kulttuurista tietoa ja ehdottaa hyviä keinoja tutustua muihin kulttuureihin.

Erilaiset kulttuurin vaihtoaktiviteetit ovat keinoja tutustuttaa kulttuurit ja niiden normit, käyttäytymistavat ja perinteet toisiinsa. Tätä tapahtuu jo nyt, mutta tekoälytyökalut voisivat parantaa näitä kokemuksia - kunhan kielimallien sisäiset vinoumat poistetaan. Tekoäly voi analysoida kulttuurisia tietolähteitä ja ehdottaa sopivia tapoja tutustua toisiin kulttuureihin.

Nykyiset tekoälykäyttöiset kielenoppimissovellukset voivat täydentää kielikylpyohjelmia. Sovellukset tarjoavat henkilökohtaisia oppitunteja, harjoituksia ja reaaliaikaista palautetta ääntämisestä ja kieliopista. Erilaiset tekoälyn käännöstyökalut helpottavat eri kieliä puhuvien opettajien, oppilaiden ja vanhempien välistä viestintää.

Tekoälyn avulla toteutetut virtuaalitodellisuuskokemukset voivat upottaa lapset erilaisiin kulttuuriympäristöihin ja lisätä heidän ymmärrystään ja arvostustaan kulttuurien moninaisuutta kohtaan. Tekoäly voi luoda yksilöllistä oppimateriaalia lapsen kiinnostuksen kohteiden ja oppimistyylin perusteella.

Tekoälytyökalut auttavat yksilöllisessä oppimisen tuessa

Tekoälyyn perustuvilla arviointityökaluilla voidaan analysoida lapsen puhetapoja, sanavarastoa ja ymmärtämiskykyä, jotta voidaan tunnistaa lapsen oppimistarpeet, tarjota kielenoppimisstrategioita ja -resursseja arviointitulosten perusteella sekä seurata lapsen kielellistä kehitystä ajan mittaan.

Tekoälyohjausta koulutuksessa oppijoiden oppimisen tukemiseen on jo käytössä esimerkiksi Texasissa, Yhdysvalloissa, ja se tarjoaa yksilöllistä tukea. Tekoäly voi analysoida oppilaiden suorituksia ja tunnistaa lisätuen tarpeen. Siinä kun tekoäly voi tukea apua tarvitsevia opiskelijoita, se voi myös räätälöidä oppimista edistyneemmille oppijoille ja tarjota heille haastavaa materiaalia sekä muita opiskelumahdollisuuksia.

Nämä tekoälyn tukityökalut voivat auttaa koko koulutuspolun ajan, mikä mahdollistaa laajan, monikielisen koulutuspolun Suomessa.

Monikielisyyttä tarvitaan työmarkkinoilla

Mitä tulee työmarkkinoiden kehityssuuntiin ja kansainvälisesti kysytyimpien kielitaitojen tunnistamiseen, tekoälytyökalut voivat etsiä lupaavimpia monikielisiä työntekijöitä, ja sovittaa heitä töihin heidän taitojensa sekä kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti. Esimerkiksi Googlen NotebookLM:n kaltaiset tekoälytyökalut voivat tarjota henkilökohtaista uraneuvontaa ihmisille kielitaidon mukaan.

Aki Saariaho
Kirjoittaja on aineenopettaja, väitöskirjatutkija ja vihreiden kuntavaaliehdokas Espoossa

Lue lisää