Naiset vahvistivat asemiaan erityisesti suurten kaupunkien valtuustoissa
Naisten osuus kunnanvaltuutetuista kasvoi 44,9 prosenttiin. Monissa suurissa kaupungeissa, kuten pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa on jo naisenemmistö. Espoossa valtuutetuista jopa 68 prosenttia on naisia. Aluevaltuustoissa naiset jatkavat enemmistönä.

Kunnanvaltuustoissa säilyy miesenemmistö, mutta erityisesti kaupungeissa on enemmän naisia päättäjinä, tiedottaa Kuntaliitto. Aluevaltuustoissa jatkaa naisenemmistö.
Pääkaupunkiseudun kaikissa kunnanvaltuustoissa on nyt naisenemmistö. Suurin enemmistö on Espoossa, jossa jopa 68 prosenttia valtuutetuista on naisia. Helsingissä vastaava luku on 63,5 prosenttia ja Vantaalla 55,2 prosenttia.
Kuntaliiton mukaan valtakunnallisesti vihreillä oli puolueista suhteellisesti eniten naisehdokkaita (61,4 prosenttia) ja heitä myös valittiin valtuustoihin eniten (79,4 prosenttia). Esimerkiksi Helsingin valtuustoon valituista 16 vihreästä valtuutetusta 3 on miehiä.
Myös muista suurista kaupungeista löytyy naisenemmistöjä, mutta esimerkiksi Tampereella sekä Porissa naisia on hieman alle puolet valtuutetuista.
Naisten osuus tasaisessa kasvussa 70 vuotta
Naisvaltaisin valtuusto löytyy Hailuodosta, jossa lähes kolme neljäsosaa valtuutetuista on naisia. Miesvaltaisin valtuusto on taas Utsjoki, jossa 15 valtuutetusta vain yksi on nainen, eli naisten osuus on 6,7 prosenttia.
Maanlaajuisesti kunnanvaltuutetuista 44,9 prosenttia on naisia. Kasvua on 4,7 prosenttiyksikköä vuoden 2021 vaaleihin verrattuna, jolloin naisten osuus valtuutetuista oli 40,2 prosenttia. Tilastokeskuksen vuonna 2021 julkaisemien tilastojen mukaan naisten osuus valituista on kasvanut tasaisesti jo 1950-luvulta lähtien.
Uusista kunnanvaltuutetuista naisia on 3 856 ja miehiä 4 730.
Aluevaltuustoissa naisenemmistö
Aluevaaleissa naisten osuus nousi 57,6 prosenttiin. Edellisissä aluevaaleissa naisia valittiin 53 prosenttia. Uusista aluevaltuutetuista 794 on naisia ja 585 miehiä.
Vuoden 2022 aluevaalit olivat Ylen mukaan Suomen historian ensimmäiset eduskunta-, kunta- tai aluevaalit, joissa naisia valittiin enemmän kuin miehiä. Vuoden 2025 vaaleista tuli siis historian toiset.
Molemmissa vaaleissa miesehdokkaita oli enemmän kuin naissehdokkaita. Kuntavaaleissa naisten osuus ehdokkaista oli 42,3 prosenttia, ja aluevaaleissa 47,7 prosenttia.