Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta

Rahapelilainsäädännön uudistamista on tehty ensisijaisesti rahapeliyhtiöiden toiveista käsin, jolloin haittojen ehkäisy on unohdettu, todetaan rahapelityötä tekevien järjestöjen kannanotossa. Järjestöt vaativat, että osa rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn.

Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta
Kuva: Felix Hammer, Florian Thauer, Lothar May, Oskar Lindqvist

Suomen hallituksen valmistelema rahapelilainsäädännön uudistus on historiallisen suuri askel verkossa tapahtuvan rahapelaamisen sääntelyn ja markkinan avaamisen suuntaan. Hallitusohjelmassa uudistuksen yhdeksi keskeisimmäksi tavoitteeksi määriteltiin rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen. 

Todellisuudessa uudistusta on tehty vahvasti rahapeliyhtiöiden toiveista käsin, ja rahapelihaittojen ehkäisy on unohdettu. Rahapelijärjestelmän uudistus lisää rahapelien näkyvyyttä ja saatavuutta, minkä seurauksena rahapelihaitat uhkaavat kääntyä Suomessa kasvuun. Tältä osin uudistus on ristiriidassa hallituksen omien tavoitteiden kanssa. 

Me rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt – A-klinikkasäätiö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Sininauhaliitto, Sosped-säätiö ja Takuusäätiö – vaadimme, että uudistettavassa rahapelilainsäädännössä säädetään rahapelituottojen korvamerkitsemisestä rahapelihaittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen oikeuskanslerin esittämän linjauksen mukaisesti. Kansainvälisesti mallia on mahdollista ottaa Hollannista ja Iso-Britanniasta. Tämä on välttämätöntä, jotta uudistus vastaa asetettuihin tavoitteisiin vähentää haittoja, ja jotta se täyttää yhteiskunnallisen vastuunsa suojella rahapelaajia. 

Oikeuskanslerin 7.2.2025 rahapelilain (HE 16/2025 vp) ennakkotarkastuslausunnossaan esittämät huomiot korostavat, että rahapelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen kokonaisuudelle tulisi turvata lainsäädännössä selkeä, vakaa ja riittävä rahoitus.

Oikeuskansleri toteaa tarkastuslausuntonsa yhteenvedossa, että hallituksen esitykseen sisältyy paljon oikeudellisia ongelmia, jotka kietoutuvat pääosin ehdotetun sääntelyn haitallisiin vaikutuksiin. Lausunnon mukaan olisi perusteltua säätää rahapelituottojen käytöstä tarkemmin ja kohdentaa peliyhtiöiden voitoista tietty osuus suoraan haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Tällainen korvamerkintä lisäisi lainsäädännön johdonmukaisuutta ja uskottavuutta sekä vahvistaisi rahapelihaittojen torjunnan pitkäjänteistä resurssointia.   

Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen eivät saa jäädä rahapelijärjestelmäuudistuksessa toissijaisiksi tavoitteiksi. Oikeuskansleri pitää moitittavana, että esitettyjä kehitysehdotuksia ei ole aikataulusyistä selvitetty eikä niiden vaikutuksia arvioitu huolellisesti. Tämä herättää perustellun kysymyksen siitä, miksi kiire on ohjannut valmistelua niin, että haittojen ehkäisyä tai vähentämistä ei ole huomioitu riittävästi. 

Historiallisen suuren rahapeliuudistuksen sosiaalisesti kestävä ja hyväksyttävä toteutus edellyttää myös taloudellista sitoutumista rahapelihaittojen ehkäisyyn.

Rahapelipolitiikan keskiössä on oltava ihmisten hyvinvointi, ei rahapeliteollisuuden voitontavoittelu.    

Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Hannu Jouhki, toimitusjohtaja, A-klinikkasäätiö
Pekka Lund, toiminnanjohtaja, Sininauhaliitto
Juha Pantzar, toimitusjohtaja, Takuusäätiö
Lassi Rajamäki, toiminnanjohtaja, Sosped-säätiö 

Lue lisää