Mitä Suomen pitäisi lukea, Anna-Riikka Carlson?

Verden lukuvinkkisarjassa kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo lukevansa paljon uutuuskirjoja ja siksi hän suosittelee kolmea tänä vuonna julkaistua teosta.

24.11.2020 | Kulttuuri

Anna-Riikka Carlson kertoo rakastavansa hyviä esseitä ja taitavasti popularisoitua luonnontiedettä. Kuva: Anna-Riikka Carlson

Mitä Suomen pitäisi lukea? on Verden juttusarja, jossa kirja-alan toimijat antavat lukuvinkkejä.

Tällä kertaa vuorossa on WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja ja Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Anna-Riikka Carlson.

Hän kertoo lukevansa monenlaista kirjallisuutta, eikä aina vain yhtä kirjaa kerrallaan:

”Minulla on useimmiten kesken jokin kotimainen kaunokirja, suomennettu romaani ja yhteiskunnallinen tietokirja. Rakastan hyviä esseitä ja taitavasti popularisoitua luonnontiedettä.”

Vuosien kuluessa Carlsonin lukutottumukset ovat muuttuneet.

Työni on muuttanut minua lukijana niin, että työ- ja yöpöytäni täyttyvät uutuuskirjoista klassikoiden ja muiden vanhempien aarteiden kustannuksella. Pitkillä kävelyillä kuuntelen äänikirjoja ja kirjallisuuskeskusteluja.”

 

Anna-Riikka Carlsonin lukuvinkit:

Fernando Aramburu: Äidinmaa

Yksi niistä romaaneista, jota ei unohda koskaan. Teos vie lukijan keskelle Baskimaan veristä historiaa, joka repii rikki ystävyyksiä ja kokonaisia kyläyhteisöjä. Tragedioiden keskellä sykkivät elämänjano ja pienen kyläyhteisön perinteet. Lumoudun niin romaanista kuin sen pohjalta tehdystä Patria-televisiosarjasta.

Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija

Väinö Linna 100-vuotisjuhlavuoden suuria iloja on ollut Karo Hämäläisen romaani ja rohkeus, jolla hän lähestyy kansallista ikonia ja uudistaa samalla tapaa, jolla historiallista henkilöä käsitellään kaunokirjallisin keinon. Teoksessa yhdistyy elämäkerta ja romaanimuoto ja pohdinta Linnan teosten totuudenvastaavuudesta ja ylipäätään totuudesta. Tämä kirja ilahduttaa niin Linnan teosten kuin ylipäätään laadukkaan romaanitaiteen ystäviä.

Anu Silfverberg: Sinut on nähty

Harva asia ilahduttaa yhtä paljon kuin kirkkaasti ajateltu ja kirjoitettu essee! Olen parhaillaan lukemassa Anu Silfverbergin Sinut on nähty -teosta, jota voin jo puolessavälissä suositella. Että teksti voikin olla samaan aikaan näin henkilökohtaista ja näin yhteistä ja koskea meitä kaikkia, jotka kaipaamme tulla nähdyksi ja jotka katsomme liikkuvia ja liikkumattomia kuvia. Tämä liikuttaa mieltä ja kirkastaa katsetta.

 

Verden toimituksen lukuvinkit:

Olavi Koistinen: Motivaatiojänis

Työelämäsatiiri, jossa pätevimmät työntekijät ovat ammatillisesti nestemäisessä muodossa. Vain sellainen tekijä selviytyy ja pääsee eteenpäin.

Jenny Jägerfeld, Mats Strandberg: Frankenstein terapiassa

Kauhuklassikoiden päähenkilöt tulevat viimein terapeutin vastaanotolle keskustelemaan ongelmistaan. 

Pontus Porokuru (toim.): Tartunta

Kaksitoista kirjailijaa, taiteilijaa ja ajattelijaa kertoo oman näkökulmansa korona-aikaan. Tästä alkaen elämämme on toisin, ainakin vähän.

Jaan Kross: Uppiniskaisuuden kronikka

1500-luvun lopulle sijoittuva Liivinmaan kronikan kirjoittajan Balthasar Russowin elämäkerta, joka kertoo paitsi historiasta, myös ihmisyyden nykyisyydestä.

J.S. Meresmaa: Dodo

Monitasoinen säeromaani nuoruudesta, rakkaudesta, masennuksesta ja oikeista ratkaisuista.

Hannu Mäkelä: Mitä rakkaus on?

Aforistinen ja pohdiskeleva runokokoelma rakkaudesta, sen luonteesta, syvyydestä ja sävyistä.

David Suchet: David Suchet sanoin ja kuvin

Tunnetun brittinäyttelijän omaelämäkerta, joka kurkistaa kulissien taakse tarinoiden ja Suchetin itse ottamien valokuvien avulla.

Verden toimitus

24.11.2020 15:15

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon