Mitä Suomen pitäisi lukea, Anni Kytömäki?

Verden juttusarjassa kirja-alan toimijat antavat lukuvinkkejä. Kaunokirjallisuuden Finlandia -palkinnon voittanut Anni Kytömäki arvelee lukevansa vähemmän kuin kirjailijat yleensä, koska hän pitää itseään hitaana lukijana.

2.12.2020 | Kulttuuri

Metsä ja luonto näkyvät paitsi Anni Kytömäen tuotannossa, myös elämässä. Sibeliuksen metsän luonnonsuojelualue on Hämeenlinnassa. Kuva: Marko Ojala.

Mitä Suomen pitäisi lukea? on Verden juttusarja, jossa kirja-alan toimijat antavat lukuvinkkejä.

Tällä kertaa lukusuosituksia antaa vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia -palkinnon Margaritaromaanillaan voittanut kirjailija Anni Kytömäki.

”Mieluiten luen suuria kertomuksia, jotka tempaavat mukaansa, kuljettavat itselleni vieraaseen aikaan ja/tai paikkaan, tarjoavat pakopaikan todellisuudesta ja loputtuaan tuntuvat käsissä tai jaloissa sellaisena pakotuksena, että on joko soitettava pianoa tai lähdettävä juoksemaan.”

Kytömäki toteaa olevansa hidas lukija.

”Siksi luen luultavasti paljon vähemmän kuin kirjailijat yleensä. Kun kirjoitan romaania, käytän kaiken lukuenergiani tietoteoksiin – romaaneihin tartun oman tarinani suvantovaiheissa.”

 

Anni Kytömäen lukuvinkit

Suomalainen paikannimikirja

Huima hakuteos suomalaisiin paikannimiin. Kirja on usein mukana reissuillani, ja löydän sen avulla kylistä ja kulmakunnista odottamattomia piirteitä ja tietoja historiasta. Miten hienolta esimerkiksi Pernaja alkaakaan kuulostaa, kun tietää nimen syntyneen sanoista pärnä (lehmus) ja oja: heti syntyy mielikuva rehevästä puronvarsilehdosta. Teos on nykyään ilmaiseksi luettavissa myös netissä.

John Steinbeck: Tuntemattomalle jumalalle

Vuonna 1933 julkaistu teos on Steinbeckin ensimmäisiä romaaneja, jonka realistisen pinnan alla päilyy ikiaikainen mytologia. Uudisviljelijä Joseph kohtaa ankarat luonnonvoimat, joita vastaan ei voi kamppailla, vain liittoutua niiden kanssa. Kirja opetti minulle, että tarinan loppu on tärkein – siihen on ladattava kaikki kirjoittajantaidot.

Marjatta Kurenniemi: Seitsemän meren tuolla puolen

Tämä satukirja on kulkenut rinnallani koko elämäni ja vaikuttanut siihen, millainen olen. Kurenniemen tarinoissa tyttö voi pelastaa pojan, kivillä on oma tahto ja elämän onni löytyy silloin, kun vähiten odottaa.

 

Verden toimituksen lukuvinkit

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

Toisen maailmansodan loppuun sijoittuva romaani häpeästä ja rohkeudesta. Finlandia-palkintoehdokkaiden lukijoiden suosikki -äänestyksen voittanut lukuromaani saksalaissotilaiden mukaan lähteneiden suomalaisnaisten kotiinpaluusta.

Jenna Kostet: Milli, Mölli ja surunmaalaaja

Lapsille suunnattu, mutta myös aikuisille sopiva kirja surusta ja sen käsittelystä. Kirjan on kuvittanut Kaisu Sandberg.

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet

Tekijän väitöskirjaan pohjautuva tietokirja rintamasotilaiden mielenterveydestä sopii hyvin luettavaksi Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kanssa. Tieto-Finlandia -palkinnon 2013 voittanut teos.

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä

Kaunokirjalllisuuden Finlandia -ehdokasteos kahden naisen suhteesta. Psykologinen romaani, joka herättelee lukijansa tunteita.

Aldous Huxley: Uusi uljas maailma

Vuosi vuodelta kiinnostavammaksi käyvä tulevaisuusvisio ihmiskunnasta 2500-luvulla, jolloin tuotanto hoidetaan laboratorioissa ja elämän eväät löytyvät lääkkeistä. Alkuperäinen teos on julkaistu 1932.

Helena Miettinen: Hylkeenpyytäjä

Novellikokoelma menneisyyttään käsittelevistä naisista ja matkoista maailman kautta omaan itseen.

Barack Obama: Luvattu maa

Yhdysvaltain entisen presidentin omaelämäkerta. Uutiset ovat kertoneet jo teoksen mehukkaimmat kohdat, mutta sinnikkään poliitikon elämässä on ollut paljon muutakin kiinnostavaa.

Verden toimitus

2.12.2020 6:50

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon