2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut – Markus Drake

Markus Draken paketti: Oikeusvaltioperiaatetta ja Hard No-Deal Brexit Boogaloota. Verden juttusarjassa poliitikot ja muut politiikan asiantuntijat paketoivat vuotta 2020 kertomalla omasta näkökulmastaan politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut.

20.12.2020 | Politiikka

Kuva: Markus Drake

Kuka? Markus Drake puheenjohtaa Vihreiden Eurooppa-työryhmää ja Brysselin Vihreät paikallisjärjestöä

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset

Vihreä Europarlamenttiryhmä

Vuoden aluksi toivotimme Alviina Alametsän tervetulleeksi Brysseliin. 2019 vaaleissa ennätyssuureksi eli neljänneksi ryhmäksi ponnahtanut Greens/EFA kasvoi vaaleissa 22 paikkaa. Ryhmä kuitenkin kutistui Brexitin myötä kun menetimme ennätykselliset tulokset tehneet England & Wales Green Partyn, Skotlannin SNPn ja Walesin Plaid Cymru.

Korvaukseksi Vihreitä meppejä vastaanotettiin Ranskasta, Itävallasta, Ruotsista – ja Suomesta, jossa ryhmä kasvoi Alviinan kautta kolmen mepin ennätys-kokoon.

Sen jälkeen ryhmään on liittynyt myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta taisteleva puolalainen entinen demari ja neljä italialaista, Viiden Tähden Liikkeeseen pettynyttä meppiä, asettaen Vihreät taas tiukkaan kilpailuun neljänneksi suurimman ryhmän asemasta.

Oikeusvaltioperiaate

Vuoden viimeisessä EUCO- eli valtiopäiden joulukuisessa Eurooppa-neuvoston kokoontumisessa lyötiin uudestaan lukkoon se, mitä oli jo kesällä uskottu päätetyn: että EUn budjetti- ja koronaelvytysrahojen maksaminen jäsenvaltioille tulee olemaan ehdollista oikeusvaltioperiaateen noudattamiselle, ja vielä enemmistöpäätöksellä, eikä millään parilla jäsenmaalla ole veto-oikeutta.

Puola ja Unkari tappelivat vastaan viime hetkeen saakka, mutta jossain vaiheessa heidän uhkailusta loppui puhti. 7-vuotisen budjetin (“MFF”) ja korona-elvytyksen blokkaamisella uhkailu ei lämmittänyt tunteita varsinkaan Etelä-Euroopassa.

Vastaanhankaajat saivat kotiin vietäväksi ja suurena voittona esiteltäväksi poliittisen julistuksen jossa luvataan että ehdollisuutta ei sovelleta ennen kuin Euroopan yhteisöjen tuomioistuin ECJ ehtii arvioida sanktioiden laillisuutta. Sitten niitä toki voidaan panna täytäntöön takautuvasti.

Ilmasto

Europarlamentti vaati 60 % päästöleikkauksia vuoteen 2030 mennessä, verrattuna vuoden 1990 lähtötasoon. EUCO vastasi yllättävän hyvällä 55 % leikkauksella. Ei tarpeeksi, mutta kuitenkin enemmän kuin mitä odotettiin, aiempi lupaus kun oli vain -40 %.

Paljon huonoa on piilotettu sopimukseen, hiilinielujen laskennasta alkaen, mutta siitä huoli tämä on voitto, ja voitto jossa myös Itä-Euroopan ovat mukana ja haluavat uudistaa teollisuuttaan. Pidä silmällä erityisesti vaaditun hiilibudjetoinnin poliittisia vaikutuksia keskipitkällä välillä! 

Kunniamaininta: Korona-elvytyspaketti

Suurin yksittäinen muutos EUn toimintaan vuosiin, yhteisvelan kautta. Valtava yhteisponnistus ja satsaus jälleenrakennukseen. Ja populistit ovat jo vetämässä sitä lokaan.

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden mahalaskut 

Brexit

Viime metreillä mennään ennen Hard No-Deal Brexit Boogaloota, ja EU:n puolella kiinnostus on jo mennyt koko asiaan.

Villejä harhautuksia, uskomatonta spinnausta ja sotalaivoja turskansuojelutehtäviin on ollut Johnsonin hallituksen linja. Toivottavasti hän valmistautuu kauppaamaan EU:n kantoja omilleen suurena voittona monimutkaisen dog and pony shown lopuksi.

Yhtä hyvin hän saattaa kaatua vatsalleen suoraan isoon lätäkköön Brexhitiä. Kukaan ei lopulta naura.

EU:n jäsenvaltiot

Terveys ja terveydenhuolto on kansallinen kompetenssi. Oli kuitenkin hätkähdyttävä nähdä miten eri valtiot kriisitilanteessa muuttuivat kuin iskusta maantierosvoiksi, takavarikoiden toisiin maihin matkalla olevia suojavarusteita kun pandemia iski.

Solidaarisuuden puute tuntui heti, se iski kasvoille, se järkytti.

Myöhempi paikkailu, jossa Saksa, yksi alkuvaiheessa paljonkin pahaa verta aiheuttanut konna, teki näyttäviä potilaslentoja tyhjiin sairaaloihin, on vain osittain rauhoittanut mieliä, ja paraneminen pääsee kunnolla käyntiin vasta kun uudelleenrakennuspaketin varat vihdoin pääsevät liikkeelle.

Korona

Ollaan paikoillamme että saadaan rokotteemme, ja että se alkaa puremaan, mutta sitten kun päästään taas liikkumaan niin pidetään oikein kunnon maailmanlopun jälkeiset bileet, eikö vain?

Mutta varmistetaan että mahdollisimman moni pääsee ne kokemaan. Eli vähän aikaa vielä jaksetaan. Muista pestä kätesi kuin alkuviikkoina. Eristäydy mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan. Käytä maskia.

Älä ole kusipää, niin päästään vielä pitämään ne bileet.

Verden toimitus

20.12.2020 20:14

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon