Edessä suhdanteiden ylikuumeneminen?

Pandemian aikana suomalaisilta on jäänyt miljarditolkulla rahaa säästöön. Kun rajoitukset puretaan, rynnätään tileillä olevia euroja käyttämään. Joillakin aloilla on edessä ennennäkemätön nousu.

31.12.2020 | Pääkirjoitus

Pandemian tyhjentämä Helsingin keskusta arkipäivänä. Kuva: Osmo Soininvaara

Pandemia on tiennyt monille lomautusta ja vienyt talouden ahdinkoon. Suurin osa palkansaajista on kuitenkin ollut normaalisti töissä, saanut palkkaa normaalisti, mutta ei ole voinut käyttää rahaa oikein mihinkään, koska kaikki on suljettua ja kiellettyä. Eläkeläistenkään tuloihin tauti ei ole purrut.

Kotitalouksien säästämisaste ei ole vuosiin ylittänyt yhtä prosenttia. Enimmän ajan se on ollut negatiivinen eli on syöty enemmän kuin tienattu. Keväällä säästämisaste pomppasi käsittämättömään 9,5 prosenttiin ja on pysynyt sen jälkeen poikkeuksellisen korkeana.

Lomaa varten kerättyä matkakassaa ei ole voinut käyttää, ei ole voinut tuhlata rahoja ravintoloissa, ei osallistua festivaaleihin eikä käydä konserteissa.

Rahaa on kotitalouksilta jäänyt säästöön arviolta kuusi miljardia euroa ja sama tahti jatkuu, koska tämä talvi näyttää menevän kotona kärvistellen.

Kyse on tahdonvastaisesta säästämistä, jossa ei säästetä mihinkään suunniteltuun kohteeseen. Rahaa vain jää yli. En kadehdi talousennusteiden laatijoita, jotka yrittävät arvata, mitä ihmiset tekevät ylimääräisillä rahoillaan. Siihen eivät mallit anna vastausta, koska tällaista ei ole ennen ollut. On silti vaikea ymmärtää, miksi ennustetaan yksityisen kulutuksen jäävän ensi vuonna matalammaksi kuin vuonna 2019. Taitaa mennä yli. Loppuvuosi on yhtä hurlumheita.

Joskus touko-kesäkuussa rajoitukset puretaan, kun halukkaat ovat saaneet rokotteensa. Joku ehkä sijoittaa säästyneet rahat, mutta suurin osa ryntää tekemään kaikkea sitä, mikä on ollut vuoden verran kiellettyä.

Etelänmatkojen varaaminen on jo alkanut. Jos haluat teatteriin tai konserttiin, kannattaa liput ostaa heti kun ne tulevat myyntiin. Ravintoloissa tulee olemaan tungosta.

Hyvää tässä on se, että kysyntä painottuu aloille, jotka ovat kärsineet pandemiasta eniten. Ylikuumenemista pahentaa se, että konkursseissa menetetään kapasiteettia. Kurki saattaa kuolla ennen kuin suo sulaa.

Hallituksen pitäisi pystyä lopettamaan elvytys kesällä nopeasti. Osataanko sitä enää, kun tähän asti on vain jaettu rahaa joka suuntaan?

Sanotaan, että investointeihin perustuva elvytys myöhästyy aina ja niin käy myös nyt. EU:n elvytysrahojen käyttöä ei ehditä aloittaa ennen kuin suhdanteet ylikuumenevat. Tosin edessä oleva nousu kohdistuu lähinnä palveluihin. Teollisuus saattaa tukea yhä tarvita.

Osmo Soininvaara

31.12.2020 16:31

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia