Twitter-hyökkäys ulottui suomalaiseen uutissivustoon

Twitter sulki viime viikolla presidentti Donald Trumpin Twitter-tilin, ja sen jälkeen vielä 70 000 tiliä, jotka linkittyvät äärioikeistolaiseen QAnoniin. Lakkautettujen tilien kannattajat ovat mitä ilmeisimmin ryhtyneet vastatoimiin, jonka aallot ulottuvat Suomeen asti. Yksi kärsijöistä oli suomalainen Vastuullisuusuutiset, jonka tili yritettiin kaapata viime viikonlopun aikana.

13.1.2021 | Yhteiskunta

Kuva: Ravi Sharma / Unsplash

Twitter sulki viime viikolla presidentti Donald Trumpin Twitter- tilin, ja sen jälkeen vielä 70 000 tiliä, jotka linkittyvät äärioikeistolaiseen QAnoniin.

Lakkautettujen tilien kannattajat ovat mitä ilmeisimmin ryhtyneet vastatoimiin, jonka aallot ulottuvat Suomeen asti. Yksi kärsijöistä oli suomalainen Vastuullisuusuutiset, jonka tili yritettiin kaapata viime viikonlopun aikana.

Vastuullisuusuutiset on yli viisi vuotta toiminut uutissivusto, joka kerää kaikille avoimelle sivustolleen ja maksullisiin uutiskirjeisiin uutisia kestävästä kehityksestä useista eri lähteistä. Ympäristökysymysten lisäksi sivusto julkaisee myös esimerkiksi uutisia vastuullisesta johtamisesta ja ihmisoikeuksista.

Vastuullisuusuutiset tviittaa noin sata tviittiä päivässä, ja vuorokaudessa on jopa 30 000 näyttöä. Twitter-maailmassa nämä ovat isoja lukuja.

Viikonloppuna Vastuullisuusuutiset olivat massiivisen hyökkäyksen kohteena.

”Olin tekemässä perjantai-iltana tviittejä, kun huomasin, ettei tili ole enää hallinnassa. Salasanaa vaihtamalla tili palautui. Sama toistui lauantaina.  Meillä olikin kovaa tekstiä Capitol Hillin tapahtumista.”, kertoo Vastuullisuusuutisten perustaja, tekniikan tohtori Tuula Pohjola.

Hyökkäys jatkui vielä tiistaina. Pohjola huomasi, että Twitterin amerikkalainen pääkonttori oli tilanteen tasalle. Paitsi että Pohjolan yhteydenottoon tuli välitön reagointi ja neuvoja, pääkonttorilta myös pyydettiin heti lisätietoja tilistä ja hyökkäyksen laajuudesta.

Pohjolan mielestä ajankohta ja Twitterin pääkonttorin nopeat reaktiot vahvistavat käsityksen, että kriittisen uutissivuston kimppuun hyökättiin kostomielessä. Asiaa selvittely on vielä kesken, eikä sataprosenttista varmuutta välttämättä koskaan saada.

”Meidän kimppuumme on käyty useasti parin vuoden aikana. Marraskuussa 2019 hyökkäykset tulivat sen jälkeen, kun olimme kertoneet Syyrian pommittaneen kurdien pakolaisleiriä.”

Vuoden 2019 tapaus selvisi niin pitkälle, että Pohjola tietää häirinnän tulleen Lähi-idän suunnalta.

Viikonlopun tilanteessa @Vastuullisuus-tili koki muutaman tunnin aikana satoja hyökkäyksiä. Vastuullisuusuutisilla on käytössään useita palvelimia, joten varmuuskopiointi toimii ääritilanteissakin.

Suomessa ei tiedossa vastaavaa

Suomen Kyberturvallisuuskeskus ei ole saanut tietoonsa vastaavia muita hyökkäyksiä Twitter-tilejä vastaan.

”Meille ei tosin välttämättä ilmoiteta kaikkia tapahtumia”, sanoo tietoturva-asiantuntija Aino-Maria Väyrynen.

Laaja, julkisuudessa ollut Twitter-tilien kaappaus liittyi viime kesänä virtuaalivaluutta bitcoiniin. Heinäkuun puolivälissä kaapattiin parin tunnin aikana 130 julkisuuden henkilöiden tiliä. Kaapattuja tilejä käytettiin houkuttelemaan ihmisiä sijoittamaan bitcoiniin ja sijoituksille luvattiin merkittäviä tuottoja.

Kaappauksen kohteena olivat muun muassa entinen presidentti Barack Obama ja tuleva presidentti Joe Biden, Tesla-pomo Elon Musk, Applen toimitusjohtaja Tim Cook, Amazonin Jeff Bezos ja Microsoftin Bill Gates.

”Tietoturvaongelmiin kannattaa varautua esimerkiksi varmistamalla, että tiliin kytketty sähköposti toimii ja käytössä on monivaiheinen tunnistautuminen”, neuvoo Väyrynen.

Leena Brandt / Verde

13.1.2021 18:49

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti