Yhdysvaltain kylmä sisällissota

Järisyttävintä Capitolin valtauksessa ei ole, että narsistinen presidentti on mennyt vaalit hävittyään järjiltään ja sai tuittupäisimmät kannattajansa tekemään typeryyksiä. Järisyttävintä on että 45 prosenttia republikaanisen puolueen kannattajista piti valtausta oikeana.

14.1.2021 | Pääkirjoitus

Kuva: vasilis asvestas / Shutterstock

Kansalaisten välisestä vihanpidosta kertoo, että 55 prosenttia amerikkalaisista pettyisi, jos heidän lapsensa menisi naimisiin kilpailevan puolueen kannattajan kanssa.

Viha sumentaa järjen, erityisen pahasti sen sumentaa viha väestöryhmien välillä. Kolmekymmentä vuotta sitten Balkanilla järkevät ihmiset ryhtyivät poliittisten johtajiensa vihanlietsonnan yllyttäminä tappamaan toisiaan.

Donald Trump on taitava valjastamaan katkeruuden poliittiseksi voimaksi. Vihaiset tölväykset vetoavat katkeroituneisiin mieliin. Tätä voidaan muuallakin apinoida. Se siinä on pelottavinta.

Republikaaninen puolue hajoamispisteessä

Trumpin vankimpia kannatusalueita ovat taloudellisesti taantuvat alueet suurten kaupunkien ulkopuolelta. Kaikissa teollisuusmaissa keskiluokkaisen työväestön suhteellinen asema on heikentynyt automaation ja globalisaation vuoksi. Automaation merkitys on paljon globalisaatiota suurempi, mutta ulkomaat ovat propagandan kannalta parempi vihollinen.

Sama kehitys näkyy Suomessakin, mutta ei lainkaan niin vahvasti kuin Yhdysvalloissa. Reaaliset mediaanipalkat eivät ole nousseet Yhdysvalloissa juuri lainkaan puoleen vuosisataan, vaikka maa on vaurastunut valtavasti. Hyvät teolliset työpaikat ovat kadonneet ja niiden hyväpalkkaiset työntekijät ovat päätyneet hanttihommiin palvelualoille.

Vauraus on valunut miljoonakaupunkien koulutetulle eliitille ja superrikkaille.

Yhdysvaltoja on luonnehdittu maaksi, jossa on kukoistavia miljoonakaupunkeja ja niiden välissä kehitysmaata.

Tilanne synnyttää katkeruutta, jota poliittisen vihanlietsonnan on helppo ruokkia. Trump on maalittanut ahdinkoon joutuneille vihollisen, josta ahdinko hänen mukaansa johtuu

Myös republikaaninen puolue on jakautunut. Se on kuin perussuomalaiset olisivat vallanneet Suomessa kokoomuksen. Näin tosin taisi käydä myös Britannian konservatiiveille. Republikaanien hajoamisella kahdeksi puolueeksi olisi perusteita, mutta enemmistövaalitapa tuhoaisi puolueen. Georgiassa noudatettava kaksivaiheinen enemmistövaali voisi tarjota tien ulos umpikujasta.

Väestöryhmien arvomaailmat ovat loitonneet toisistaan. Yhdysvaltain maaseudulla uskonnon vaikutus on yhä suurta. Kaupunkien maallistunut liberaali älymystö näkee maailman aivan eri tavalla. Ilmiö ei rajoitu Yhdysvaltoihin. Myös esimerkiksi Turkissa Erdoganin vanhoilliset kannattajat tulevat voittopuolisesti uskonnolliselta maaseudulta ja maallistuneessa Istanbulissa maailma nähdään aivan eri tavalla.

Yhdysvalloissa konservatiiviset valkoihoiset ovat jäämässä tappiolle. Kaupunkien koulutettu eliitti on hylännyt heidän elämänarvonsa, ja demografia toimii vääjäämättömästi heitä vastaan, kun etnisten vähemmistöjen osuus äänestäjistä kasvaa. Siksi demokratiaa ei oikein kunnioiteta. ”Trump olisi voittanut, jos vain kunnon ihmisten äänet olisi laskettu.”

Jotkut näkevät toivon aseissa. Niitä on republikaaneilla kolme kertaa enemmän kuin demokraateilla ja ennen vaaleja niitä hankittiin paljon lisää.

Armeijalla on aseita kuitenkin enemmän. Eri aselajien komentajat julistivat, että armeija on perustuslain puolella. On kylmäävää, että tällainenkin julkilausuma tarvittiin. Sitten on vielä poliisi.

Yhdysvallat on suurissa vaikeuksissa

Yhdysvaltojen asema on heikentynyt Trumpin aikana roimasti, mutta hyvältä ei näytä jatkossakaan.

Yhdysvalloissa on maailman parhaat yliopistot, mutta keskimääräisen amerikkalaisen koulutustaso on huono. Se antaa kehnot eväät nykymaailmassa. Amerikkalaisissa yliopistoissa hyväksytyistä väitöskirjoista 55 prosenttia on ulkomailla syntyneiden tekemiä.

Yhdysvalloissa tarvittaisiin hyvinvointivaltion pehmentävää vaikutusta, mutta juuri sitä trumpistit vastustavat. Tätä on vaikea ymmärtää.    

Ei luulisi kenenkään täysjärkisen uskovan, että Hillary Clinton pitää pizzerian kellarissa lapsivankeja käyttääkseen heitä seksiorjina, mutta Yhdysvalloissa tällaisetkin väitteet ja paljon muuta menevät läpi.

Huono koulutus altistaa uskomattomille salaliittoteorioille. Sitä ruokkii myös tiedonvälityksen alennustila. Jokainen voi valita kanavan, joka kertoo sitä mitä tämä haluaa kuulla. Täydellisiä valheita voidaan levittää ilman, että tätä jaksetaan edes paheksua.

Capitolin valtauksessa televisiokuvissa näkyi tunnettuja äärioikeistolaisia. Silti jotkut tiedotusvälineet saattoivat väittää, että nämä olivat vasemmistolaisia soluttautujia. Tätä levitettiin myös Suomessa.

Vaikka Trumpista päästiin, Yhdysvaltojen tulevaisuus en näytä hyvältä. Kehnon koulutuksen parantaminen vie vuosikymmeniä. Maa koostuu myös kahdesta kansantaloudesta, joista toinen menestyy loistavasti ja toinen on kilpailukyvytön.

Sosiaalisen koherenssin ylläpitäminen vaatisi valtavia tulonsiirtoja näiden kahden lohkon. Trump yritti suojella omiaan protektionismilla, mutta ei se toimi. Verojen vihaaminen on johtanut infrastruktuurin rappeutumiseen, jättimäiseen korjausvelkaan. Valtiontalous tulee köyhtymään.

Mikä maa ottaa Yhdysvaltain paikan johtavana länsimaana? EU:sta ei siihen ole.

Yhdysvaltain rooli maailmanpoliisina on herättänyt oikeutettua arvostelua, mutta mitä tapahtuu, kun poliisia ei ole ja rosvot tietävät tämän?

Eurooppakin joutuu miettimään puolustustaan, jos amerikkalaiset veronmaksajat eivät halua pitää yllä sotilaallista suurvaltaa.

Entä Suomi?

Suomi ei ole Yhdysvallat, mutta samat talouden lainalaisuudet jakavat Suomessakin ihmisiä ja alueita voittajiin ja häviäjiin. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pehmentää iskua. Peruskoulumme antaa olennaisesti paremmat eväät nykyaikaan. Alueiden väliset tulonsiirrot ovat aivan eri luokkaa kuin Yhdysvalloissa.

Vaikka some-maailmamme on ikävästi heimoutunutta, laadukkaan journalismin asema on vahva. Valheista kiinni jäävä tiedotusväline joutuu häpeäpaaluun.

Mutta mitä ihmettä on tekeillä? On tarkoitus kieltää Yleä julkaisemista tekstimuotoista aineistoa sivuillaan ilmaiseksi, koska se vaikeuttaa maksullisten kanavien menestystä.

Sitäkö oikeasti halutaan, että vain valeuutisia saa ilmaiseksi?

Kirjoitus on saanut vaikutteita Noan Smithin blogista Thoughts on America’s Cold Civil War.

Osmo Soininvaara

14.1.2021 13:01

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti