Al Gore innoitti alkuun: Myrskyvaroitus-yhdistyksen Kansalaisen ilmastolupaus päätyi YK:n ohjelmaan

Suomalainen Myrskyvaroitus - Storm Warning -yhdistys järjestää ilmastosalonkeja ja tekee ilmastoaiheisia podcasteja. Tarkoitus on innostaa ja kannustaa kansalaisia toimintaan omassa arjessa. Alkusysäyksen toiminnalle antoi ”ilmastolähettiläs” Al Gore kymmenisen vuotta sitten. Yhdistyksen huippuhetki oli kun yhdistyksen laatima Kansalaisen ilmastolupaus päätyi osaksi YK:n Climate Action Now -hanketta, kirjoittaa Timo Tyrväinen.

19.4.2021 | Puheenvuoro

Al Gore vaikutti yhdistyksen syntyyn. Hän on vuosikausia kiertänyt eri tilaisuuksissa puhumassa ilmastokriisistä - tässä TED talk 2016. Kuva: Steve Jurvetson/ Flickr / CC

Kymmenisen vuotta sitten joukko ilmastonmuutoksen kiihtyvästä vauhdista huolestuneita yksityishenkilöitä alkoi yhdessä pohtia omia vaikutusmahdollisuuksiaan. Syntyi halu osallistua ilmastokatastrofin torjumiseen aktivoimalla ja innostamalla kansalaisia ilmastomyönteiseen toimintaan omassa arjessaan.

Tältä pohjalta syntyi Myrskyvaroitus – Storm Warning ry. Yhdistyksen syntyä voi jäljittää syksyiseen iltaan Jyväskylässä 2011. 

Ystävykset Jouni Keronen, Ava Numminen ja Raimo Päiväläinen olivat saapuneet Jyväskylään kuuntelemaan ilmastoluentoa, jonka piti Yhdysvaltain entinen varapresidentti, vuoden 2007 rauhannobelisti Al Gore. Tilaisuuden jälkeen vaikuttunut trio tuumi, että ”tarttis tehrä jotakin”.

 Yhdistyksen perustava kokous pidettiin toukokuussa 2013.

Perustajien sloganin mukaan ”Myrskyvaroitus ei ole vastustusyhdistys vaan innostus- ja kannustusyhdistys”.

Yhdistys pyrki jo alkuvaiheessa yhteistyöhön taiteilijoiden kanssa. Yksi ensimmäisistä yhdistyksen käynnistämistä hankkeista oli Hiilivapaa Sinfonia Lahti -projekti, joka toteutettiin vuonna 2015 Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Hanke sai runsaasti kansainvälistä huomioita ja toi orkesterille kansainvälisen Classical: NEXT -innovaatiopalkinnon vuonna 2018.

Jo varhain tuntui siltä, että samaan aikaan kun yritykset ja kaupungit julkistivat ilmastolupauksiaan, kansalaiset olivat prosessista vähän syrjässä. Tästä huomiosta jalostui Kansalaisen ilmastolupaus, joka julkistettiin Helsingin Taiteiden yössä 2015.

Kansalaisen ilmastolupaus

Kansalaisen ilmastolupaus koostuu neljästä ”pykälästä”. Niiden mukaan 1) lupaan selvittää käytössä olevilla laskureilla omat hiilidioksidipäästöni, 2) lupaan puolittaa päästöni tulevien kymmenen vuoden aikana, 3) lupaan kertoa ratkaisuistani ja kokemuksistani ystävilleni, työtovereilleni ja muille läheisille sekä 4) lupaan kompensoida päästöt, joita en pysty nollaamaan, esimerkiksi YK:n sertifioimilla ratkaisuilla.

YK:n ilmastopäämaja UNFCCC havahtui siihen, että ensimmäistä kertaa maailmassa oli lanseerattu ilmastolupaus, joka kiteyttää yksittäisen ihmisen valintojen roolin ilmastotaistelussa. Siitä avautui ainutlaatuinen yhteistyö piskuisen suomalaisen yhdistyksen ja maailman suurimman globaalin yhteistyöjärjestön kesken. 

Myrskyvaroituksen kiistattomiin huippuhetkiin kuuluukin yhdistyksen delegaation vierailu Bonnissa elokuussa 2016. Siellä allekirjoitettiin UNFCCC:n kanssa yhteistyösopimus, joka teki Ilmastolupauksesta osan YK:n Climate Action Now -hanketta.

Lupaus löytyy YK:n sivuilta ja se on käännetty monille kielille. Pienen yhdistyksen lyhyessä historiassa asia tuntuu melkein epätodelliselta.

Ilmastosalonki kokoaa keskustelemaan

Erään yhdistyksen hallituksen kokouksen jälkeen tuli Jussi Chydeniuksen kanssa puheeksi Sylvi Kekkosen legendaariset kirjallisuussalongit. Niissä kirjailijat keskustelivat ”turvallisessa” porukassa kirjallisuudesta ja epäilemättä ajassa olevista asioista yleisestikin. 

Entäpä jos alkaisimme järjestää Ilmastosalonkeja, joihin kutsutaan valikoituja artisteja ja muita taiteilijoita keskustelemaan ilmastonmuutoksesta epämuodollisessa ja kollegiaalisen turvallisessa ympäristössä? 

Ensimmäinen Ilmastosalonki oli tammikuussa 2018 ja salonkien sarja jatkui pandemian aiheuttamaan äkkipysäykseen asti. 

Ilmastosalonkien ohjelma löysi toimivan muotonsa aika pian. Kutsuja esitettiin 10-12 artistille ja taiteilijalle.

Ohjelma koostui kolmesta pääviestistä. Ensinnäkin, ilmastonmuutos etenee nopeasti ja heikentää ihmisten elämänlaatua kaikkialla. Toiseksi, kansalaiset voivat äänestys- ja kulutusvalinnoillaan kasvattaa sekä politiikan päätöksentekoon että yritysmaailman valintoihin kohdistuvaa painetta. Kolmanneksi, ilmastonmuutoksen eteneminen tulee taloudellisesti paljon kalliimmaksi kuin sen hillitseminen.

Tässä kehikossa ei voi olla yllätys, että fiksujen eteenpäin katsovien yritysten, kaupunkien ja sijoittajien kasvava joukko haluaa pois fossiilipuolelta.

 Yritysmaailma ja Koijärvi

Joskus olen hymähtänyt sille paradoksille, että ”monien Koijärven veteraanien luonnolle varmaankin käy sen hyväksyminen, että heidän vanha päävihollisensa – teollisuus ja yritysmaailma – on muuttumassa heidän tärkeimmäksi liittolaisekseen”.

Marraskuun 2018 Ilmastosalongissa oli mukana Bauer Median tuottaja Kirsi Takala, ja tästä käynnistyi yhteistyö Bauer Median kanssa. Ilmastovaroitus-podcastien sarja alkoi maaliskuussa 2019, mutta keskeytyi koronaan vuosi sitten. Toteutetut jaksot löytyvät osoitteesta Ilmastovaroitus – RadioPlay .

Viimeisin Ilmastosalonki ehdittiin pitää maaliskuussa 2020, viimeisenä iltana ennen kuin Suomi meni kiinni. Kutsuvieraina olivat kaikkien keskeisten ilmastoasioissa toimivien organisaatioiden johtohahmot.

Mukana olivat WWF Suomi, Greenpeace, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Fingo sekä nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman

Timo Tyrväinen
Kirjoittaja on Myrskyvaroitus - Storm Warning ry:n puheenjohtaja

19.4.2021 10:03

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon