Pienpolton päästöihin tulossa tiukennuksia, mutta saunat saavat jatkaa savuttamista

Monen mökkisaunan piipusta tupruaa terveydelle ja ympäristölle haitallinen musta savu. Ensi vuonna voimaan tuleva EU:n direktiivi suitsii pienpolton päästöjä, mutta puulämmitteisiä kiukaita tiukentuvat vaatimukset eivät koske. Vähäpäästöisen kiukaan löytäminen on yhä arpapeliä. Valmisteilla on kuitenkin valintaa helpottavia merkintöjä.

18.5.2021 | Terveys & Hyvinvointi

Vanha kiuas kannattaa vaihtaa vaikka kuluttajan onkin vielä mahdotonta saada luotettavaa vertailutietoa eri puulämmitteisten kiukaiden päästöistä. Kuva: Jukka Paavilainen

Puulämmitteiset kiukaat ovat pahimpia pienhiukkasten lähteitä Suomessa. Suuri osa laitteista on vanhoja ja saastuttavia. Puun pienpoltto on suurin mustahiilen eli noen ja pienhiukkasten päästölähde.

Puulämmitteisten kiukaiden osuus Suomen kaikista pienpolton mustahiilipäästöistä on 50 prosenttia ja pienhiukkaspäästöistä 40 prosenttia.

Pienhiukkaset ja mustahiili ovat haitallisia terveydelle, lisäksi mustahiili  lämmittää ilmastoa.

Kehitteillä kiukaiden päästöluokittelu

Itä-Suomen yliopistossa päästöjen mittaamiseen on kehitetty menetelmä, jolla saadaan vertailukelpoista tietoa puulämmitteisten kiukaiden päästöistä. Testeissä on huomattu, että laitteiden välillä on huimia eroja. Kiukaiden päästöjä ja niiden vähentämistä selvittävässä  hankkeessa on mukana myös Suomen suurimmat kiuasvalmistajat, seitsemän kaupunkia, kaksi ministeriötä ja  Suomen Omakotiliitto.

Kuluttajan on kuitenkin lähes mahdoton löytää laajasta laitevalikoimasta vähäpäästöisin vaihtoehto. Valmistajien vakuuttelut perustuvat harvoin luotettavaan ja vertailukelpoiseen mittaustietoon.

Puutteen korjaamiseksi  Itä-Suomen yliopistossa kehitetään puulämmitteisille kiukaille luokitusta, jonka avulla kuluttaja voisi verrata päästöjä. Luokitus 1- 5 tähden kiukaisiin olisi valmistajille vapaaehtoinen, mutta kuluttajalle se antaisi tietoa ostopäätöksen tueksi.

Myös EU on tiukentamassa otettaan. Suunnitteilla on uudistaa standardia, jonka pohjalta puulämmitteiset kiukaat testataan. Käytännössä se tarkoittaisi, että uusien, markkinoille tulevien laitteiden olisi täytettävä nykyistä tiukemmat päästönormit. Viedäänkö Itä-Suomen yliopiston kehittelemä tähtiluokitus maaliin saakka, riippuu EU:n standardiuudistuksen aikataulusta.

“Jos uudistus etenee rivakasti, meidän ei kannata tehdä omaa merkintäämme. Päällekkäisiä järjestelmiä ei tarvita”, toteaa yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopiston KIUAS2 -päästömerkki olisi mahdollista saada käyttöön jo ensi talvena, mutta EU:n testistandardi on luvassa aikaisintaan 2024.

Nykyinen CE-merkintä ei takaa vähäpäästöisyyttä

Nykyinen CE-merkintä perustuu testeihin, jonka standardit määritellään EU:n rakennustuoteasetuksessa.

 “Kiukaille on jo nyt olemassa CE-merkintä, mutta se kertoo enemmän tuoteturvallisuudesta kuin päästöistä”, toteaa Tissari. Merkinnässä ympäristön kannalta merkittäviä arvoja ovat vain häkä ja hyötysuhde.

Jos EU:n suunnitelmat toteutuvat, niin kaikki uudet kiuasmallit pitää testata uusien standardien perusteella. Laitteiden vähäpäästöisyydelle asetetut rajat olisivat kaikille samat. Merkinnän avulla malleja ei voisi vertailla toisin kuin Itä-Suomen yliopiston luokituksessa.

Kannattaako vaihtaa vai odotella parempia kiukaita?

“Vanha kiuas kannattaa vaihtaa”, neuvoo Tissari.

“Vaikka päästöistä ei ole tarjota kuluttajalle vertailukelpoista tietoa, niin laitekehityksen ansiosta uudet kiukaat saastuttavat vähemmän kuin vanhat.”

Merkintöjä odotellessa kuluttaja voi pienentää kylpynsä päästöjä monin kotikonstein. Kiuasta valittaessa on hyvä miettiä saunomistottumuksiaan tai minkä kokoiseen tilaan kiuasta on hankkimassa.

“Kuinka moni saunoo ja kuinka usein, saunooko pitkään vai ottaako nopeat löylyt. Minkä kokoinen kiuas tilaan tarvitaan, liian pieni kiuas aiheuttaa enemmän päästöjä kuin oikean kokoinen”, kuvailee Tissari.

Säännöllisellä nuohouksella ja oikealla polttotekniikalla voi vaikuttaa siihen, minkä värinen savu piipusta pöllähtää. Mitä mustempi sitä saastuttavampi, kun taas väritön savu kertoo vähäpäästöisyydestä.

Ohjeita saunan oikeaoppiseen lämmittämiseen verkosta löytyy runsaasti, esimerkiksi HSY:n sivulta.

Marja Paavilainen
Kirjoittaja on ympäristöasioihin perehtynyt toimittaja

18.5.2021 7:17

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon