Pentti Linkola sai muistometsän ja -lehdon

Pentti Linkolan muistometsä on perustettu Toivakan Riuttasaloon ja muistolehto Kangasalle Sahalahden Kurinkanvuorelle. Hanke on ollut Linkolan itsensä perustaman Luonnonperintösäätiön ja Päijänteen Luonnonperintösäätiön yhteistyötä. Puolitoista vuotta sitten käynnistetty muistometsäkeräys teki mahdolliseksi suojella 60 hehtaaria arvokasta vanhaa metsää.

10.9.2021 | Ympäristö & Luonto

Riuttasalo Kuva: Mari Helkiö/Luonnonperintösäätiö

Suomalaisen luonnonsuojelun uranuurtaja Pentti Linkola menehtyi keväällä 2020 ja hänen muistokseen järjestetty keräys on tuottanut jo 435 000 euroa. Keräystä jatketaan, koska nyt hankittujen alueiden hintaa ei saatu aivan katettua, ja joka tapauksessa suojelualueiden hankintaa jatketaan.

Linkolan muistoksi haluttiin alue hänelle tutuilta alueilta. Päijänteen ympäristössä Linkola tarkkaili lintuja ja kalasti.

Luonnonperintosäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila totesi Hämeenlinnassa järjestetyssä julkistustilaisuudessa, ettei riittävän suurta, suojeltavaa aluetta Pentin retkeilymailta ollut helppo löytää. Välillä hiihdeltiin kohteita katsastamassa ja tutkittiin useita alueita.

Nyt valitut alueet ovat Jussilan mielestä todella upeita.

“Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle.”

Muistometsä Riuttasalo on myös vaikeakulkuinen ja Jussila kehottaa varaamaan Loppasenvuoren kiipeämiseen hyvät varusteet ja riittävästi aikaa. Muistolehto Längelmäveden tuntumassa on helpommin saavutettavissa.

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö on saanut hankittua ja suojeltua koko maassa jo 150 aluetta ja yli 3 500 hehtaaria ja Päijänteen luonnonperintösäätiö vastaavasti 16  aluetta ja yli 300 hehtaaria omalla alueellaan.

Anneli Jussila on kirjoittanut julkaistavan kirjan yhteiselämästään Linkolan kanssa. Pentti Linkola ja minä – elämää toisinajattelijan kanssa ilmestyy syyskuun lopussa.

Leena Brandt / Verde

10.9.2021 11:22

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon