Ukraina-päiväkirjat: Huoli, pelko, pakeneminen

Kaksi ukrainalaista aloittavat päiväkirjan Verdelle Ukrainasta. Oksana Chopak on toimittaja, it-alan yrittäjä ja nuorten lasten äiti. Hän asuu Länsi-Ukrainassa vuoristoalueella, lähellä Slovakian rajaa. Juristi Benjamin Bigun kirjoittaa Kiovasta, jossa hän asuu tyttöystävänsä kanssa.

25.2.2022 | Yhteiskunta

Tuhoutunut armeijan auto. Kuva: Benjamin Bigun

Oksana:

Sota alkoi eilen ja ihmiset ovat hyvin peloissaan. Monet tuttavani ovat jo matkalla Slovakiaan. Me pakkaamme tavaroitamme.

Lapseni ja eläkkeellä olevat vanhempani ja minä asumme kylässä 20 kilometrin päässä Slovakian rajalta, mutta vielä eilen emme aikoneet lähteä minnekään. Toivomme edelleen, että kaikki järjestyy.

Mieheni oli määrä palata Slovakiasta perjantain ja lauantain välisenä yönä. Hän on ollut Slovakiassa työssä rakennuksilla, mutta työpaikka on huono, eikä hänelle ole maksettu palkkaa. Voimme siirtyä hänen luokseen Slovakiaan, mutta se on meille melko kallista ja vaikeaa.

Mieheni sisaret asuvat myös läheisessä kylässä. Noin 10 vuotta sitten he työskentelivät sairaanhoitajina sairaalassa, mutta he eivät koskaan palanneet töihin lasten saamisen jälkeen. Nyt he pelkäävät, että heidät voidaan määrätä töihin sodan keskelle. Siksi hekin aikovat lähteä Slovakiaan.

Veli sanoo, että pääkaupungin tuttavat ovat soitelleet ja kyselleet asuntoja muuttaakseen Kiovasta, mutta ei täällä Länsi-Ukrainassakaan ole enää turvallista.

Siskoni palasi eilen läheisestä Uzhgorodin kaupungista tänne kotikyläänsä. Hän ja hänen miehensä on hyvin peloissaan ja valmiina lähtemään.

Ohjelmoijatoverini, joiden kanssa rakensimme kunnianhimoista startupia – verkkoalustaa lapsille ja äideille Ukrainassa – ovat vain 22–23-vuotiaita opiskelijoita ja poikia. He eivät näytä olevan paniikissa. He ovat pysyneet kotona ja varastoivat tarvittavia elintarvikkeita, opiskelevat ensiapua ja odottavat armeijan kutsua.

Veljeni asuu naapurialueella, hän asentaa työkseen valvontakameroita Uzhgorodissa, mutta hän ei mennyt töihin enää eilen. Viime viikolla hän meni vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa laskettelemaan Bukoveliin ja he elivät normaalia elämää. Olemme hyvin huolissamme, että hänet kutsutaan armeijaan. Veli sanoo, että pääkaupungin tuttavat ovat soitelleet ja kyselleet asuntoja muuttaakseen Kiovasta, mutta ei täällä Länsi-Ukrainassakaan ole enää turvallista.

Tietoliikenneyhteydet ovat vielä toiminnassa, nettiyhteydet ovat nopeat, eikä sähkökatkoksia ole ollut.

Äitini veli asuu perheensä kanssa Zhytomyrissa Itä-Ukrainassa. Puhuimme juuri hänen kanssaan, pyysimme heitä tulemaan tänne länteen, mutta hän kieltäytyi ja sanoi: “Ei, kiitos, meillä on täällä jotain puolustettavaa.”

Uzhgorod, Ukraina, 25.2.2022

Oksana Chopak

Benjamin:

Olen eniten huolissani perheestäni. Tänään aamulla saatoin tyttöystäväni pommisuojaan läheisen talon kellariin. Kuten arvelimmekin, siellä oli todella paljon jo ihmisiä.

Itse en jäänyt pommisuojaan, vaan yritän löytää keinon, jolla voin olla avuksi. Asumme aivan Kiovan keskustassa ja kävelin hetken aikaa kaupungissa, kun olin saattanut tyttöystäväni suojaan. Kaikki kaupat ja toimistot ovat kiinni. Kadulla kulkee vain hyvin vähän autoja.

Kaupunki on lähes tyhjä.

Luin uutisista, että venäläiset erikoisjoukot ovat kaapanneet Ukrainan armeijan autoja ja pyrkineet niiden avulla tunkeutumaan syvemmälle kaupunkiin, mutta Ukrainan armeija oli onnistunut tuhoamaan venäläisten saattueen kaupunkiin.

Kiova, Ukraina, 25.2.2022

Benjamin Bigun

Kääntänyt englannin kielestä suomeksi Outi Toivanen-Visti. Chopak ja Bigun ovat tuottaneet aiemmin Suomeen yritysvastuullisuuteen liittyviä raportteja mm. ukrainalaisten siirtotyöläisyydestä Yritysvastuu.fi -palveluun.

Oksana Chopak & Benjamin Bigun

25.2.2022 14:07

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon