Mitä Putinin sodan jälkeen?

Putinin sodan jälkeen ei maailma palaa ennalleen, päättyipä sota miten tahansa.Vaikka Putinin hallinto kaatuisi, ei Venäjästä kuoriutuisi liberaalia demokratiaa käden käänteessä. Suomen on varauduttava siihenkin tulevaisuuteen, jossa meillä on köyhtyvä hylkiövaltio naapurinamme.

1.3.2022 | Pääkirjoitus

Kuva: Ilari Lähteenmäki

Putinin mukaan Ukraina ei ole oikea maa. Joskus historiassa asia on ehkä ollutkin näin, mutta Putin on yhdistänyt ukrainalaiset vähän niin kuin Stalin suomalaiset vuonna 1939. Nyt ukrainalaiset ovat ehkä maailman yhtenäisin ja isänmaallisin kansa.

Putin on uskomaton ihmisiä yhdistävä voima. Onhan hän saanut toimimaan jopa pahasti takkuilleen EU:n päätöksenteon.

Tätä kirjoitettaessa ei vielä tiedetä, miten Putinin sotaseikkailu Ukrainassa päättyy, mutta kävi miten hyvänsä, maailma ei palaa sen jälkeen ennalleen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Putin näyttää tehneet käsittämättömän virhearvion. Ilmeisesti hän todella uskoi, että venäläiset joukot otetaan vastaan vapauttajina ja että sota olisi ohi kahdessa päivässä. Ja että hän pääsisi Stalinin rinnalle venäläisten suurmiesten joukkoon.

Sokeasta virhearviosta kertoo sekin, että Venäjän trollitehtaat, jotka ovat muuten niin taitavasti kylväneet epäsopua länsimaissa, ovat arvioineet aivan väärin Ukraina-vastaiset viestinsä. Ne vaikuttavat lähinnä huonoilta vitseiltä.

Koronapelkoinen bunkkeripappa ei ole tavannut pariin vuoteen juuri ketään.

Pelkkien mielistelijöiden ympäröimä diktaattori menettää helposti todellisuudentajunsa. Koronapelkoinen bunkkeripappa ei ole tavannut pariin vuoteen juuri ketään. Johtuuko koko sota ehkä koronasta?

 Venäjän armeija vaikutti aluksi välttävän tuhotöitä. Ei kannata pommittaa maata raunioiksi, jos aikoo vallata sen omakseen. Nyt ensimmäisten päivien sotatoimien pahasti epäonnistuttua on Venäjä ryhtynyt kylvämään tuhoa siviiliväestön keskuudessa pakottaakseen ukrainalaiset antautumaan.

Voisivatko Nato-maat katsoa sivusta silmitöntä kansanmurhaa?

Ukraina on Venäjälle liian iso maa miehitettäväksi. Vaikka se saisi pystytetyksi Kiovaan mieleisessä hallituksen, kansa ei tottelisi nukkehallitusta. Ukrainalaisille on jaettu valtavasti aseita. On mahdoton miehittää maata, jonka jokaisesta ikkunasta sojottaa aseen piippu, kuten eräs ukrainalainen asian ilmaisi.  

On vaikea kuvitella, että Suomen ja Venäjän suhteet palautuisivat vuosiin ennalleen

On vaikea kuvitella, että Suomen ja Venäjän suhteet palautuisivat vuosiin ennalleen – ellei sitten Putinin hallinto kaadu rytisten, mikä ei sinänsä ole mitenkään mahdotonta, sillä se taitaa olla Venäjälle ainoa ulospääsy tilanteesta.    

Vaikka näin kävisi, on turha toivoa, että Venäjästä kuoriutuisi tuosta vain liberaali demokratia. Demokraattista perinnettä ei polkaista hetkessä eikä syvälle juuttunutta korruptiota saada kitketyksi.

Kukaan ei halua aloittaa ydinsotaa. Siksi Venäjä ei ole hyökännyt yhteenkään Nato-maahan eikä Nato toisaalta puolusta maita, jotka eivät ole sen jäseniä. Venäjän viidestä Naton ulkopuolisesta eurooppalaisesta naapurimaasta Suomi on ainoa, johon Venäjä ei ole lähettänyt sotilaitaan.

Putin on onnistunut siinä, missä kokoomus on epäonnistunut – saamaan enemmistön suomalaisista kannattamaan Nato-jäsenyyttä.

Järkevien ihmisten maailmassa Suomen ei varmaankaan kannattaisi kuulua Naton, mutta tilanne on toinen, jos ei voida luottaa valtion päämiesten järkeen. Putin ei ole ainoa presidentti, jonka henkistä tasapainoa on epäilty. Olihan sellainen vähän aikaa sitten myös Yhdysvalloissa.

Sinänsä ailahtelevuus ja ennalta-arvaamattomuus voi olla Putinilta harkittu tapa kylvää pelkoa ympärilleen, mutta pelko saa ihmiset hakemaan turvaa ehkä hänen kannaltaan väärästä suunnasta.

Nyt kaasu on otettu poliittiseksi aseeksi. Tämän luottamuksen voi rikkoa vain kerran, ja se on nyt tehty.

Venäjä oli 40 vuotta tarkka siitä, että kaasutoimitukset esimerkiksi Suomeen sujuivat kaikissa oloissa häiriöittä. Jos tuotannollisia ongelmia ilmaantui, häiriöt kohdistettiin kotimaiseen kulutukseen eikä vientiin. Nyt kaasu on otettu poliittiseksi aseeksi. Tämän luottamuksen voi rikkoa vain kerran, ja se on nyt tehty. Euroopan on päästävä eroon riippuvuudestaan venäläisestä maakaasusta.

Lyhyellä tähtäyksellä venäläisen maakaasu korvaaminen edellyttää LNG-terminaaleja. Pitkällä aikavälillä on nopeutettava tuuli- ja aurinkoenergian käyttöönottoa ja lisättävä ydinenergiaa Euroopassa. Tuuli- ja aurinkovoimaloiden ajoittainen ylituotanto on jalostettava vedyksi ja sitä kautta synteettisiksi polttoaineiksi, myös synteettiseksi maakaasuksi korvaamaan venäläistä maakaasua.

Suomen sähköntuonti Venäjältä on lopetettava huoltovarmuussyistä.

Suomen on varauduttava siihenkin tulevaisuuteen, jossa meillä on köyhtyvä hylkiövaltio naapurinamme. Se olisi ikävä asia erityisesti Itä-Suomelle, sillä tuohan se mukanaan rajan kirot, kun itärajan toisella puolella ei ole mitään – vaikka 5,4 miljoonan asukkaan Pietari on Helsinkiä paljon lähempänä kuin Oulu.

Vain venäläiset voivat pelastaa Venäjän hylkiövaltion kohtalolta. Putinilta se ei enää onnistu.

Osmo Soininvaara

1.3.2022 21:32

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

2 Kommentit

  1. aika käy vähiin, mutta itse näen että tässä tilanteessa e.u. maiden pitäisi antaa suoraan sotilaallista tukea ukrainalle, eli siis joukkoja ja sotakalustoa. jostain pisteessä mitä eurooppa tekee puolustaakseen omia alueitaan, ennemmin tai myöhemmin venäjä olisi jatkannut jossain muualla, ehkä romania tai slovakia.

    koska kyse on puolustus avustusta niin en näkisi hirveitä laillisia esteitä.

    pidempi aikaisempi pointti, eu:n, mahdollisesti naton ja muiden lähellä pitäisi tehdä vakava suunnitelma venäjän hallinnon taltuttamiseksi, kyseessä on siis suunnitelma mutta ei toteutus. voi käydä kalliiksi mutta tekemättä jättäminen voi olla kalliimpaa.

    taitaa olla selvä että tässä tilanteessa venäjältä pitää viedä yk:n turvallisuusneuvoston veto ja ydinaseet pitää viedä pois venäjältä.

    • Olisi kyllä asiallista, jos suurvalloilta otettaisiin pois veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa. USA ja Venäjä käyttävät sitä aina omaksi hyödykseen – muita vastaan.

Lähetä kommentti