Hyökkäyssodan muuttama turvallisuustilanne ja pandemian jälkimainingit – näitä luettiin Verdessä vuonna 2022

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja koronapandemian jälkipuinti täyttivät myös verkkomedia Verden vuonna 2022. Sotaa seurattiin myös Ukraina-päiväkirjojen myötä. Sodan ja pandemian ohella lukijoita kiinnostivat myös muun muassa maatalouden tulevaisuus, päivitetty tekijänoikeuslaki ja tuleva hallituspohja.

30.12.2022 | Toimituksen nosto

Ukrainan sotaa vastustava mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla 18.4.2022. Kuva: Leena Brandt

Venäjän karmiva tulevaisuus (10.3.2022)

Osmo Soininvaaran pääkirjoitus pari viikkoa Venäjän alettua hyökkäyssodan Ukrainassa pohti hyökkääjämaan tilannetta ja tulevaisuudennäkymiä. Vielä ei tiedetä, kuinka Ukrainan käy sodassa, mutta varma häviäjä on Venäjä, kirjoitti Soininvaara jo tuolloin. Hylkiövaltioksi itsensä eristäneen Venäjän ja sen kansalaisten tulevaisuus on karmiva.

Lue aiheesta myös: 

Vuoden aikana seurattiin myös ukrainalaisen yrittäjä Oksana Chopakin Ukraina-päiväkirjoja. Ukrainasta syksyllä pois matkustanut Chopak on jatkanut start up -yrityksensä töitä Ruotsissa.

Koronarokotuksen jonotusta Helsingissä. Kuva: Leena Brandt

Ylikuolleisuuden vertailu kertoo, että Ruotsin koronapolitiikka oli toimivaa (22.6.2022)

Valtaosa tuntuvista koronarajoituksista purettiin helmikuun puolivälissä. Keskustelu koronatoimien onnistumisesta oli kuitenkin jo alkanut aiemmin.

Juhannuksen tuntumassa Johanna Kohvakka analyysissään pohti toimia ylikuolleisuustilastojen näkökulmasta. Ruotsin koronalinjaa moitittiin, mutta ylikuolleisuuden näkökulmasta linja näytti toimineen paremmin muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Kuva: Roine Piirainen / Kuvia Suomesta

Maatalous on kriisissä ja yrittäjät uupuvat (4.1.2022)

Maatalouden pitkään jatkunut kannattavuus herätti keskustelua Verdessä heti vuoden alussa. Maatalousyrittäjät Tuomas Laitinen ja Simo Räty pohtivat puheenvuorossaan sitä, kuinka moni tilallinen pohtii toimintansa jatkumista. Ilmastonmuutoksen seuraukset ovat näkyneet satojen määrissä, ja ilman globaalia kauppaa olisimme eläneet katovuotta 2022. 

Kuva: Shutterstock

Tekijänoikeuslain valmistelu pilattiin korruptiolla (16.5.2022)

Väitöskirjatutkija Ahto Apajalahti kritisoi analyysissaan tekijänoikeuslain valmistelua. Lainvalmistelu siirrettiin ulkopuoliselle konsultille, mutta esittelyvastuu jäi ministeriön viranhaltijoille.

Lobbarit pääsivät vaikuttamaan lakiehdotuksen sisältöön siten, että huolellisesti valmisteltu esitys väännettiin viime metreillä uusiksi suljettujen ovien takana.

Kevään 2019 vaalien jälkeinen hallitus syntyi 6.6.2019. Kuva: Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia

Kokoomuksen on valittava joko vihreät tai perussuomalaiset (9.8.2022)

Toimittaja Eero Karisto analysoi elokuussa eduskuntavaalien asetelmia. Oleellisina kysymyksenä on kokoomuksen valinta: istuuko se seuraavassa hallituksessa vihreiden vai perussuomalaisten kanssa. Tämä jakolinja on yleisestikin Suomen politiikan keskeinen tekijä.

Kariston poliittiset analyysit ovat ylipäätään olleet Verden luetuimpien juttujen joukossa. Lue myös:

Koonnut: Laura Pullinen / Verde

30.12.2022 9:55

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon